Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Ook CDA wil tekortstudies goedkoper maken

Het CDA wil voor de ene studie een hoger collegegeld gaan vragen dan voor de andere. Zo moeten technische en lerarenopleidingen goedkoper worden, net als andere ‘arbeidsmarktrelevante’ studies, staat in het verkiezingsprogramma.

Deze week verweet CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma-Buma de PvdA nog dat die met haar voorstel om het collegegeld voor technische studies af te schaffen aan het potverteren sloeg. Typisch iets voor de socialisten, vond hij. “Wie gaat dat betalen?”

Maar nu staat in het vandaag gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma van het CDA dat er meer variatie in collegegelden moet komen. “Verlaging van het collegegeld kan bijvoorbeeld ingezet worden voor technische opleidingen en lerarenopleidingen voor die vakken waar een tekort is of dreigt.” Hoe het CDA dit wil financieren is niet uitgewerkt. Mogelijk gebeurt dit met het hogere collegegeld voor “bijzonder excellente” opleidingen. Die mogen van de christendemocraten juist duurder worden.

Verder wil de partij meer selectie van studenten vóór ze aan een opleiding beginnen. Zo mogen straks alleen nog “de allerbeste studenten” een lerarenopleiding volgen van het CDA. Want: “het onderwijs is zo goed als de leraar in de klas”.

Het CDA schrijft verder dat ze de basisbeurs voor bachelorstudenten wil behouden. Dat bevordert de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en voorkomt hoge studieschulden.

Het verkiezingsprogramma moet nog worden goedgekeurd door het CDA-congres eind deze maand.

 

 

HOP, Marijke de Vries

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)