Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“I’m the biggest dope dealer”

“I’m the biggest dope dealer”

UM-studenten analyseren hiphop-teksten op juridische beginselen

“Things just ain't the same for gangstas. Cops is anxious to put niggas in handcuffs.

They wanna hang us, see us dead, enslave us, keep us trapped in the same place we're raised in.

Dr. Dre, The Watcher (2001)

Het begon in de jaren zestig toen in de Verenigde Staten de Law and Literature-beweging opdook. Juristen analyseerden romans om te achterhalen hoe men in de samenleving tegen het recht aankeek, of hoe een schrijver dacht dat het recht werd beleefd. Zo is onder meer Hard Times van Dickens binnenstebuiten gekeerd, maar ook Der Prozess van Kafka en Advocaat van de hanen van A.F.Th. van der Heijden. Later zijn ook films geanalyseerd en songteksten, vooral van Bob Dylan. Die zijn ook weleens geciteerd in de rechtszaal, zegt Jan Smits, hoogleraar Europees privaatrecht. Een rechter van het Supreme Court (VS) meende ooit: “When you got nothing, you got nothing to lose.” Afkomstig uit het nummer Like A Rolling Stone.

Hiphopteksten zijn steeds ontsnapt aan de aandacht van de juristen, tot voor kort: Maastrichtse rechtenstudenten hebben, onder begeleiding van Smits, twintig albums bestudeerd uit de VS en Engeland. Van de usual suspects als Jay-Z, 50 Cent, Eminem en Snoop Dogg. “We hebben ons eerst gericht op termen als ‘law, police, justice’, zegt derdejaars en hiphopliefhebber Andrei Ernst (samen met Nida Riaz, Steven Iseger). “Het is wel handig als je thuis bent in de muziek en de straattaal kent, want veel verwijzingen zitten verstopt. Jake staat voor politie. En 187 is de officiële politiecode voor moord. Fuck around and get caught up in a one-eight-seven. Aldus Dr. Dre.

Waarom hiphopteksten? Omdat er nauwelijks een groter contrast denkbaar is met de heersende opvattingen over recht. De meeste artiesten zijn zelf opgegroeid in achterbuurten en hebben vaak een indrukwekkende kerfstok, zogezegd. En daar rappen ze met de grootst mogelijke agressie over, maar de studenten vroegen zich af: welke beginselen schuilen daarachter?

Ten eerste is daar: oog om oog, tand om tand, zegt Smits. “De politie laat je erbuiten want die is je vijand. Je slaat zelf terug, een vorm van eigenrichting dus. Now if you shoot my dog, I ma kill you’ cat, zingt Jaz-Z.” Bovendien verdienen criminelen respect. Hoe langer het strafblad, hoe groter je street credibility. Straffen bij wijze van heropvoeding heeft geen zin. Every Nigger sellin, but can you blame/The fact the only way a brother can survive the game. Smits: “Wie voor galg en rad opgroeit, kan dus niet anders. Een ietwat makkelijke verwijzing naar de omstandigheden, maar goed.”

Ernst: “Je ziet dat de teksten milder worden als artiesten als Jay-Z eenmaal multimiljonair zijn, en er dus minder belang bij hebben om zich tegen de gevestigde orde af te zetten.”

Wat is de waarde van dergelijke analyses? “Je kunt het misschien zelf ook bedenken”, zegt Smits, “maar het aardige is dat je het hier zwart op wit krijgt. Je leert hoe groepen in de samenleving tegen het recht aankijken. In dit geval wordt deze hiphop-visie op recht gedeeld door een grote schare fans.”

Of die teksten de werkelijkheid weerspiegelen, is voor de analyse minder van belang. In de rechtszaal gelden ze wel soms als bewijsmateriaal. “Er is in de VS een keer een muzikant opgepakt die ontkende ook maar iets met drugs van doen te hebben. Toch is hij voorgeleid omdat ze in zijn rugzak krabbels van een songtekst vonden met daarop: I’m the biggest dope dealer and I serve all over town.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)