Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Odyssee door Manhattan

Film: Cosmopolis

 

Het verhaal: De jonge multimiljardair Eric Packer (Robert Pattinson) rijdt in een witte stretchlimousine door Manhattan, op weg naar een kapper. Hij heeft zojuist zijn totale vermogen ingezet op de daling van de yuan. Onderweg krijgt hij bezoek van onder meer zijn aanstaande vrouw (Sarah Gadon), een kunsthandelaar (Juliette Binoche), diverse adviseurs en zijn dokter. De odyssee naar de kapper ondervindt hinder van gewelddadige antiglobaliseringsprotesten en het begint Packer te dagen dat hij vandaag niet alleen zijn geld, maar ook zijn leven zou kunnen verliezen.

 

De juiste film op het juiste moment, want:

- Een kogelvrije, geluidsdichte limousine is een intelligente metafoor voor de positie van bankiers in de financiële crisis: blind voor wat er op straat gebeurt en afgesneden van de realiteit. Don DeLillo’s roman Cosmopolis (2003) is dan ook een visionair boek gebleken: een scherpzinnige doemparabel over de ondergang van het woekerkapitalisme.

 

Minder scherpzinnig en actueel dan je zou denken, want:

- David Cronenberg (A History of Violence, A Dangerous Method) bewerkte DeLillo’s roman zelf tot een scenario en deed dat binnen vijf dagen. Dat lijkt heel snel, maar wat de Canadees tijdens die vijf dagen heeft gedaan, is me eigenlijk een raadsel, want het lijkt er sterk op dat hij zich heeft beperkt tot het letterlijk overtypen van alle dialogen. Misschien moest hij tussendoor nog even naar de kapper.

- De trailer was een opwindende adrenalinestoot, maar Cosmopolis blijkt helaas een praatzieke, lusteloze film. Je krijgt de indruk “naar personages te gapen die Don DeLillo’s boek gewoon aan het voorlezen zijn”, schreef een Belgische filmcriticus en dat is er pal op.

- Twilight-vampier Robert Pattinson dreunt zijn tekst zonder enige variatie in ritme en intonatie op. Het past misschien bij zijn rol als zich onsterfelijk wanend ijskonijn, maar het is tevens een monotone vertolking die ieder charisma ontbeert.

- Het lijkt misschien actueel, maar de existentiële angsten van traders op Wall Street stammen volgens mij alweer uit een vorige financiële crisis.

 

Het salomonsoordeel: Een cerebrale, statische, pompeuze ideeënfilm zonder interessante ideeën. Je kunt je geld beter op de bank zetten.

 

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)