Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM scoort hoog bij jonge universiteiten

Onder de jonge universiteiten van deze wereld, jonger dan 50 jaar, blijkt de Universiteit Maastricht het opvallend goed te doen. In twee ranglijsten die vorige week werden gepubliceerd scoort de UM een achtste en een negentiende plaats.

Volgens bestuursvoorzitter Martin Paul is deze gunstige uitkomst belangrijk voor de naam van de universiteit. Paul: “Het zal ons zeker meer studenten opleveren en het zal het ook makkelijker maken om goede wetenschappers aan te trekken.”

Bij de QS-ranking onder 50 jaar doen in Europa alleen een paar Britse instellingen het beter. De UM staat daar op nummer acht na Warwick en York, terwijl de eerste twee plaatsen door universiteiten in Hongkong worden bezet. QS heeft zijn gewone algemene ranking gebruikt (waar de UM op 109 prijkt) en daar de oudere instellingen uit weggefilterd. Bij de lijst van Times Higher Education, die vroeger met QS samenwerkte maar een paar jaar geleden zijn eigen weg ging, heeft men iets meer met de gegevens gedaan. Jeanine Gregersen, hoofd van de UM-afdeling marketing en communicatie: “Wij hebben ze gevraagd waarom de UM zo goed scoort, bij hen plaats negentien. Het antwoord was dat ze het element reputatie nu veel minder zwaar hebben laten meewegen, en daar doen oudere instellingen het altijd beter dan wij. Het belangrijkste is dat de internationalisering en vooral de onderzoeksprestaties de doorslag hebben gegeven.”

Een deel van de verklaring schuilt allicht ook in het feit dat de afdeling marketing en communicatie meer regie heeft genomen in de manier waarop de gegevens van de UM in databases belanden die weer de bron zijn voor de rankings. Zo bleek enige jaren geleden al, zegt Gregersen, dat een aantal Maastrichtse onderzoeksinstituten onder eigen naam en niet die van de UM was gecategoriseerd. Dat is inmiddels gecorrigeerd, “en mede daardoor zijn we in de algemene Times-ranking van 209 naar 197 gestegen”. Verder werkt Gregersen sinds een aantal maanden samen met de afdeling academic affairs en mensen binnen de faculteiten om

de aanlevering van gegevens te stroomlijnen. Gregersen: “Wanneer lever je welke gegevens, en vooral ook de juiste gegevens. Daarover voeren we nu ook overleg met zusterinstellingen in Nederland. Natuurlijk is er concurrentie maar als we allemaal hetzelfde soort data inbrengen komt dat ten goede aan de transparantie. Het is niet zo dat we, om zelf maar zo goed mogelijk uit de bus te komen, onze data gaan manipuleren.”

 

 

 

 

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)