Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Anti-wetenschap

Na anderhalf jaar wachten, kwam gisteren eindelijk het verlossende bericht met de duivenpost: het besluit van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) om ondergetekende niet als deskundige in het register op te nemen. Te licht bevonden. Ik had niet anders verwacht. Toen het register twee jaar geleden werd opgericht was er een tekort aan ‘toetsers’ die de aanvragen van psychologen zouden gaan beoordelen. Ik had mij daarvoor beschikbaar gesteld en kreeg een werkmap opgestuurd met een datum waarop ik mij moest melden voor de toetserstraining. Een dag voor de workshop werd ik gebeld door de voorzitter van het Register met het verzoek om niet naar de workshop te gaan, want er waren allerlei mensen (hij kon natuurlijk niet zeggen wie) die bezwaar hadden tegen mij als toetser.

Zo gaat dat in Nederland. Om de status quo veilig te stellen houden gevestigde belangen vernieuwing tegen. Het NRGD heeft geen boodschap aan de wetenschap van de forensische psychologie. Het proefschrift van de Leidse juriste Corrie van Esch, waarop zij op de eerste lentedag van 2012 promoveerde, werd door het NRGD onmiddellijk terzijde geschoven. Van Esch onderzocht uit 123 random gekozen strafzaken 194 rapporten van psychologen en psychiaters uit 2001. Ze constateerde vele gebreken aan de rapporten en schreef bijvoorbeeld in haar derde stelling dat de strekking van het advies inzake TBS evenzeer samenhangt met kenmerken van de gedragsdeskundige als met kenmerken van de verdachte.

De redenen voor mijn afwijzing zijn interessant. Mijn rapporten bevatten te veel verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur en websites. Ik heb mij ten onrechte op het terrein van de psychiatrie begeven door in een van mijn rapporten een opmerking te plaatsen over de mogelijke rol van medicijnen, en de overdosering daarvan, bij het ten laste gelegde misdrijf. Ook gebruik ik niet de juiste ‘formats’. Eigen publicaties op het vakgebied van de forensische psychologie, (internationale) onderwijsactiviteiten, dat telt allemaal niet. Ook een andere Nederlandse hoogleraar forensische psychologie is door het register geweigerd, zo vernam ik.

Ongetwijfeld zijn vele grijze muizen in dit kikkerland verheugd met dit besluit van het Register. Zij hoeven zich niet langer zorgen te maken dat ze in de rechtszaal te maken krijgen met een contra-expert die hun psychoanalytische interpretaties, over het verband tussen de jeugdervaringen van de verdachte en het misdrijf, naar het rijk der pseudowetenschap verwijst. Ik maak mij zorgen om de verdachte in strafzaken, die juist belang heeft bij een wetenschappelijk onderbouwde rapportage.

 

 

 

 

Corine de Ruiter

Corine de Ruiter is hoogleraar forensische psychologie 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)