Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Allebei in de basis

Zelf heb ik niet enorm veel met voetbal. Ik mag graag naar een wedstrijd van Barcelona kijken, tijdens eindrondes van EK of WK sta ik uiteraard in de kroeg, maar ik volg de eredivisie niet van week tot week. Voor veel van mijn vriendjes is dat anders, voor hen staat elk weekend in het teken van het Spelletje. Elke competitie wordt intensief gevolgd, tot de Jupiler League aan toe, en met zijn allen op de bank demonstreren ze een indrukwekkend diepe en brede voetbalkennis. De clubgeschiedenis van de meest obscure spelers kan achteloos worden opgelepeld, het verloop van belangrijke wedstrijden van jaren geleden wordt als bekend verondersteld, en de grappen zijn niet van de lucht. Al is je eigen voetbalinteresse vele malen minder sterk, hier ga je graag naast zitten.

Het appeal van de jongens van RTL 7-programma Voetbal International, naar het gelijknamige weekblad, komt volgens mij uit dat sentiment voort: een gezellige borreltafel waar bovengemiddeld scherpe mensen lekker een beetje over voetbal lullen, en waar het dus fijn aanschuiven is. Grootste verschil met de voetbalanalyse op de publieke omroep is deze amusementswaarde. Het leverde Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp (tot grote verbazing van sommigen) zelfs een Televizier-ring op.

Tijdens het EK maken de heren VI Oranje, een dagelijks programma met vergelijkbare strekking: wedstrijden en speelsystemen worden vrij scherp geanalyseerd, er gaan boude meningen over tafel, en men is niet bang om elkaar de maat te nemen. Na het verlies van Nederland tegen Denemarken is de remedie helder: Huntelaar en Van Persie moeten allebei in de basis, anders vinden ze nooit de rust om te presteren. En de Jong moet Özil gewoon doormidden schoppen.

De manco’s van het programma zijn bekend: soms wordt het flauw, soms is het wel heel plat, en de heren vinden zichzelf erg, erg geestig terwijl ze dat ook wel eens niet zijn. Het programma duurt minstens twintig minuten te lang. De itempjes naast het lullen over voetbal zijn niet erg boeiend, wat Derksen en Carlo Boszhard (die zich als gast grappig genoeg als een vis in het water voelt) gelukkig ook aanstippen. Bij het uitkomen van deze krant zal duidelijker zijn hoe lang het EK-avontuur nog zal duren, maar vooralsnog kijk ik nog altijd liever naar deze heren dan naar Knevel en Van den Brink.

 

 

 

 

 

 

 

Jeroen Postma

VI Oranje, RTL4, dagelijks 22:30

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)