Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mariaberg klaagt over buitenlandse UM-studenten

De laatste maanden klagen de bewoners aan de Brouwersweg steen en been over buitenlandse UM-studenten. Vooral de Spaanstalige exchange-studenten veroorzaken zoveel overlast dat de woningvereniging van de gedupeerden camera’s heeft opgehangen en de politie dreigt met boetes. Openbare dronkenschap: 60 euro. En wildplassen: 90 euro. Volgens de UM is er weinig aan de hand.

De bewoners van het seniorencomplex aan de Brouwersweg, nabij het Volksplein, overwegen juridische stappen. Ze voelen zich niet gehoord, zegt gemeenteraadslid Kitty Nuyts, die het voor de 27 bewoners opneemt. “De studenten gooien eieren tegen de ramen, lopen over auto’s, draaien keiharde muziek en hebben laatst een gestolen fiets over een van de balkons gegooid. Als bewoners klagen, krijgen ze een opgestoken middelvinger. Zo’n vier keer per week doen de senioren geen oog dicht.”

De overlast is eigenlijk al acht jaar aan de gang en niemand neemt zijn verantwoordelijkheid, zegt Nuyts, die de eenmansfractie Liberale Partij Maastricht vormt. Woningvereniging Maasvallei vindt dat de politie harder moet optreden, maar die heeft te weinig menskracht en heeft zich beperkt tot een waarschuwingsbrief aan alle studenten in het Guesthouse. De gemeente doet volgens het raadslid niets omdat men vreest voor een studentonvriendelijk imago. “De stad ontleent prestige aan de aanwezigheid van studenten, maar het zijn ook gewoon burgers die zich niet asociaal horen te gedragen.”

Ook de Universiteit Maastricht neemt volgens Nuyts haar verantwoordelijkheid niet. “De bewoners hebben weliswaar een klachtennummer gekregen van het Guesthouse, maar daar wordt niets mee gedaan behalve een notitie gemaakt. Waarom komt niet gelijk een beveiliger kijken die de raddraaiers in de kraag vat?”

“Dat doen we ook”, zegt Maurice Evers, hoofd van het Guesthouse. “Het probleem is alleen dat mensen vaak pas een dag later bellen en roepen dat het een beestenboel was, maar dan kunnen we niets meer doen. Ik geloof best dat bewoners last hebben van studenten, maar wat is overlast? Ze maken soms foto’s van situaties die niet door de beugel kunnen, laatst kreeg ik een foto van twee studenten die in hun zwembadje zitten. Het is voor mij moeilijk te beoordelen maar in het algemeen denk ik niet dat de situatie ernstiger is dan normaal. Ook als ik kijk naar de cijfers: in april kregen we vier klachten.”

Dinsdagmiddag had Nuyts samen met vier bewoners een gesprek met burgemeester Onno Hoes. “Hij neemt onze klachten zeer serieus en gaat praten met het Guesthouse, Maasvallei, café The Highlander en wijkbewoners. Bovendien wil hij uitzoeken hoe je de studenten die hier kort verblijven, enigszins in toom kunt houden.”

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)