Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Leven op straat

@PeterStr_vogel: “Pfffffff wat een wedstrijd, als ik een huis had was ik mooi naar huis gegaan!!:-)”

Peter is een “Straatvogel”, één van de vijf zwervers door Diaconie Amsterdam voorzien van een smartphone met prepaid-tegoed. Hij en vier andere daklozen in Amsterdam kunnen op die manier het grote publiek een inkijkje geven in hun leven. Het Nederlandse initiatief is gebaseerd op het Underheardproject dat eerder al in New York liep; zwervers werden daar door hun followers geholpen met de zoektocht naar een uit het oog verloren dochter, of het betalen van een metrokaartje. De Amsterdamse daklozen zijn ondertussen ook al populair in de Nederlandse twitter-sphere. @renedakloos loopt voorop met 866 volgers, voor wie hij een quizje uitschrijft: “Zat gisteravond buiten op trap van bijenkorf, zag ik een echte tv- en film-ster op de fiets... lang haar,getallieerde sexy burberry,zonnebril.” Inderdaad, het was Georgina Verbaan.

Dankzij social media-trainingen kunnen de vijf deelnemers goed met Twitter overweg; ze generen een constante stroom aan foto’s, berichten, en replies op hun volgers. Toch blijft het een wat rare situatie: geen eigen huis, wel een smartphone. Dan moet je dus naar de opvang om je batterij op te laden. Af en toe is het dan ook nodig om nog eens te herinneren aan de situatie van thuislozen in de hoofdstad, zoals @FransHeuvelmans doet: “Velen in rep en roer vanw. ophande zijnde sluiten van diverse voorzieningen t.w. bedden, opvang,straks alleen pol.cellen over.!! DAT NOOIT!!!!”

De daklozen blijven tot en met 1 oktober actief onder Straatvogels-project.

@Politie24: “In 24 uur tijd werden in Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid bij elkaar 153 arrestanten aangehouden.”

Van mensen op straat naar (meer) blauw – niet op straat, maar in de meldkamer. Gedurende 24 uur kon de meldkamer van Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid live worden gevolgd. Een twittercop plaatste alle meldingen en opsporingsverzoeken in de tijdlinie. Veel wijkagenten waren al eerder actief op twitter, zoals @linda_vriesman, die de wijk Overdie in Alkmaar voor haar rekening neemt, en daar diverse klusjes moet afrekenen: “Vandaag noodhulp Alkmaar, onze missie: een babymeeuw redden...” Maar de echte meldkamer is een toch nog een stukje spannender: “Rijksweg #A15 controle auto, mogelijk betrokken bij mensenhandel, gegevens genoteerd. Na controle geen bijzonderheden.”

 

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)