Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bestuur zoeken in tijden van langstudeerdersboetes

Met de afstudeercoach zorgen dat je op tijd klaar bent

Sinds september 2011 is de langstudeerdersmaatregel van kracht. Studenten die langer dan één jaar uitlopen krijgen een boete. Dit jaar was die nog 0 euro, maar tenzij de Landelijke Studenten Vakbond de rechtszaak tegen de Staat wint, gaan langstudeerders komend academisch jaar 3000 euro meer collegegeld betalen. Tegenstanders vrezen dat studenten niets mee naast hun studie durven te doen, zoals bijvoorbeeld een bestuursfunctie. Is daar al iets van te merken in Maastricht?

 

Zeker, zegt David Hageman, voorzitter van studentenvereniging Tragos. “Mensen aarzelen omdat ze bijvoorbeeld al uitloop hebben. We zien al jaren dat mensen door de toegenomen studiedruk minder interesse in een bestuursfunctie hebben. De senaat komt altijd wel rond, maar wij worden dan ook gecompenseerd met bestuursmaanden – al wil de universiteit daar nu ook in gaan snijden. Het gaat vooral om de commissies die veel tijd kosten, maar waar je geen compensatie voor krijgt. We zijn er nu over aan het denken om bijvoorbeeld de sociëteitcommissie groter te maken, zodat je het werk kunt verdelen over meer mensen, maar zo’n hervorming kun je niet in één keer doen.”

Teun Menting, voorzitter van Koko, valt hem bij. “Er is minder animo. Het is jammer dat mensen nu voor hun beslissing eerst een berekening moeten maken. Je moet voor zo’n functie kiezen omdat je het leuk, interessant en goed voor je ontwikkeling vindt.  Hoe de toekomst eruit ziet is moeilijk te zeggen. Misschien dat het effect van de boete over een paar jaar – als er minder media-aandacht voor is en mensen eraan gewend zijn geraakt – wat wegebt.”

Berber van den Berg, voorzitter van sportraad MUSST, deelt dat optimisme niet. “De situatie verandert niet, ook al is er minder aandacht voor. Iedereen is gefocust op het afronden van zijn studie. Besturen naast je studie kan eigenlijk niet. Alle sportverenigingen hebben moeite met het vinden van bestuurders, ook landelijk. Wij hebben het nieuwe MUSST-bestuur nog niet rond: ik doe bij dezen weer een dikke vette oproep.”

Bij AIESEC hadden ze minder problemen. “We hadden nog genoeg te kiezen voor het nieuwe bestuur”, zegt vice-voorzitter Jasper Bosma.” Ik merk wel dat in sommige andere AIESEC-steden het zoeken naar bestuurders heel wat lastiger gaat. Of het in de toekomst nog steeds zo goed gaat in Maastricht is afwachten. Het nieuwe bestuur zal hun opvolging goed moeten promoten. Hopelijk beslist de rechter in ons voordeel en worden ambitieuze studenten niet de dupe ‘van de eeuwige student’.”

Niet alleen de studenten, ook de universiteit is met de langstudeerders bezig. “Wij hebben een afstudeercoach aangesteld”, zegt Aimée Coenen, studieadviseur bij Psychologie en Neurowetenschappen. “Zij kijkt met studenten die langstudeerders dreigen te worden hoe ze nog binnen vier jaar (nominaal is drie jaar) kunnen afstuderen. Ze heeft bijvoorbeeld studiegroepjes opgericht en mensen die met hun scriptie bezig zijn samengebracht. Ik merk dat studenten er veel mee bezig zijn. Sommigen komen langs om nog eens precies te horen wat het voor hen betekent. Ik heb ook een meisje gehad dat twijfelde of ze naar het buitenland zou gaan. Ze was bang dat ze daardoor zou uitlopen, wat trouwens niet hoeft. Ik begrijp dat wel, 3000 euro is voor de meeste studenten veel geld.”

 

Cleo Freriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)