Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Stir It Up

Film: Marley

 

Het verhaal: In deze door de familie Marley geautoriseerde documentaire reconstrueert Kevin Macdonald (The Last King of Scotland) het leven van de iconische reggaester Bob Marley (1945-1981): van zijn armoedige jeugd in de heuvels van Jamaica en de sloppenwijken van Kingston tot zijn internationale succes met the Wailers, de aanslag op zijn leven in 1976 en zijn laatste levensdagen in een holistische kliniek in Beieren, waar hij een vergeefse strijd tegen kanker leverde.

 

Een film die zijn ondertitel – The Definitive Story – waarmaakt, want:

- Ruim dertig jaar na zijn dood is Marleys muziek nog altijd springlevend. Op het Waterlooplein hangen de T-shirts met zijn beeltenis en de verzamelaar Legend is in elk studentenhuis ter wereld te vinden (toch?). Zowel bij de inauguratie van Obama als bij de protesten op het Tahrirplein klonk zijn muziek. Met het zeer gedetailleerde Marley heeft deze muzieklegende eindelijk het filmtestament gekregen dat hij verdiende.

- Mijn lijstje van concerten waarvan ik het betreur dat ik te jong was om erbij te zijn – (1) Bob Dylan in de Royal Albert Hall (1966), (2) James Brown in de Apollo (1963) en (3) de première van Beethovens Symfonie Nr. 9 in Wenen (1824) – is na het zien van Marley uitgebreid met het One Love Peace concert in Kingston (1978). Marley keerde voor het eerst na de aanslag op zijn leven terug in Jamaica en bracht het massaal toegestroomde publiek in een staat van totale vervoering. Op sommige beelden lijkt het wel alsof Marley onder stroom staat.

- Marley is gelukkig geen kritiekloze heiligverklaring. Zo wordt uitgebreid stilgestaan bij Marleys promiscuïteit, politieke naïviteit, zijn beroerde invulling van het vaderschap en de wijze waarop hij zijn muziek voor een habbekrats verkocht aan het Island-platenlabel.

- Macdonald heeft een goed oog voor de historische context en verweeft fenomenaal historisch archiefmateriaal op naadloze wijze in Marleys levensverhaal.

 

Voor fans only, want:

- De speelduur van bijna twee en een half uur maakt de film een lange zit voor niet-ingewijden. Bovendien kan de film niet verhullen dat Marley eigenlijk maar één song heeft geschreven.

 

Het salomonsoordeel: Met recht de definitieve documentaire over Bob Marley.

 

Mark Vluggen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)