Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Einde

Lieve lezer, dit was het dan. Met bloedend hart en een rollende traan schrijf ik, wat trillerig achter mijn elektrische typemachine, na twee jaar de laatste woorden. Er zijn dagen geweest dat ik die teringcolumn vervloekte. Van ’s ochtends tien tot ’s nachts twee staren naar een wit scherm, poging zes nog slechter dan vijf. Beter een stuk telefoonboek overtikken. ‘Creatief’ en ‘moeten’ is niet de beste combinatie. Dat waren er vijf per jaar, ik lees ze met kromme tenen terug, en de rest schreef ik met groot genoegen. Over niets, over studie, over (of met) drank, ergernissen, verbroken liefdes, filosofieën, feestjes, alles waarvan ik vond dat het gelezen moest worden is gelezen (de verhalen waarmee ik de kassière van de Jumbo nog niet wil vervelen ook, maar daar praten we nu niet over). De trouwe lezer kent mij, misschien door een stevig vergrootglas, net zo goed als ikzelf. Ik heb, bijna, geen woord gelogen.

Maar een keer houdt het op. Bij dezen dus. Mijn geestelijke gezondheid zal er niet beter op worden. Die wekelijkse bespiegelingen houden je fris en wakker. Nu kan ik door blijven schrijven, maar ik denk niet dat die roman erin zit, en om nou iedere week voor de kat z’n kutviool een stuk te schrijven, dat wordt een treurige geschiedenis. Nu dus maar een open sollicitatie naar elke krant, tijdschrift, parochieblaadje of reclamefolder. Fotootje van mezelf erbij met sigaret in de mondhoek, glas whisky in de met inkt bevlekte hand, versleten colbertje aan, ongeschoren en een out of bed kapsel. Je moet jezelf een beetje verkopen, de enthousiaste facebookers onder u weten precies wat ik bedoel. Ik mis het schrijven pas tijdens deze laatste column, maar dus net op tijd. In het toch behoorlijk stijve en humorloze doktersbestaan moet er af en toe even onwetenschappelijk ontlucht worden. Ik moet dus nog even door. Ik wil uiteindelijk op de voorpagina van de NRC, en oefening baart kunst. Zo niet, dan heeft het imago van een mislukte, onbegrepen stukjesschrijver ook wel weer iets.

Dan wens ik mijn opvolgster veel succes en plezier. Ik werd er weleens van beticht vrouwonvriendelijk te zijn, zie dat maar als was sich liebt, das neckt sich, dus aan jou om de gekrenkte harten weer terug te winnen. Schrijfze!

Jongens en meisjes, bedankt voor het lezen. De groeten!

 

 

Gijs Hendriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)