Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Goede tv mag best wat kosten

Hoewel ik me hier het afgelopen jaar veelal beperkt heb tot televisie die met het basispakket van Ziggo te zien was, de grootste (en volgens mij enige) aanbieder van televisie in Maastricht, had dat weinig te maken met mijn eigen kijkgedrag. Ik kijk zelden televisie op televisie, ik neem aanzienlijk meer tot me op mijn laptop. Waar ik het afgelopen jaar wekelijks naar uitkeek, daar hing vaak het etiket ‘Amerikaanse kabeltelevisie’ aan. TV waar je normaliter voor moet betalen, tenzij je in de krochten van het internet afdaalt. Vooral HBO, dat zich kan permitteren om wat gedurfder te zijn: ze werken met abonnees, er zijn geen adverteerders, er is geen directe afhankelijkheid van kijkcijfers voor de inkomsten. Het levert vaak tot de verbeelding sprekende programma’s op: dapper, donker en onbevreesd om mensen tegen de haren in te strijken. De BBC heeft in principe hetzelfde, maar houdt het om begrijpelijke redenen wat keuriger.

Op dit moment ben ik helemaal idolaat van Girls, een tragikomische serie waarvan het eerste seizoen op zijn einde loopt. Welbeschouwd een anti-Sex and the City (ook HBO trouwens): vrouwen in New York City, maar dan wel authentiek. Hannah, de hoofdrolspeelster met schrijfambities en ik-figuur, gespeeld door scenarist van de serie Lena Dunham, ziet ineens de financiële steun van haar ouders opdrogen, ze is immers al twee jaar geleden afgestudeerd. Keuzes met consequenties, verantwoordelijkheid nemen, het komt misschien wel rijkelijk laat, maar het moet wel nu.

Aardig aan de serie is dat ze in het midden laat of Hannah, moet worden gezien als held of anti-held. Het ene moment voelt de kijker mee met haar onzekere worsteling met en naar volwassenheid, en het andere walgt hij van haar egocentrisme. Girls is rauw, vies, vertederend en oprecht over haar minder welgevallige kanten. Tegelijk legt ze zachtjes de tekortkomingen van mijn generatie bloot.

Het is afwachten tot Nederland 2 of 3 de serie oppikt, zoals ze met de meeste winnaars uiteindelijk wel doen (zie Mad Men, Breaking Bad, Homeland), als deze niet al teveel naakt of kleurrijk taalgebruik bevatten. Bij Ziggo bieden ze HBO nu aan voor €15 per maand. Niet niks, maar met vijf huisgenoten best te behappen. Want goede tv mag best wat kosten.

 

 

 

 

 

Jeroen Postma

Girls, HBO Nederland, maandag 22:30

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)