Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Halsema

Femke Halsema is voorzitter van de raad van advies van ASR-bank geworden. Ha, denkt u nu misschien, gewetenloze bankiers plus politieke draaikonten, da’s de Eurocrisis. Gelijk hebt u, maar nu even niet. ASR is namelijk een bank met een geweten en over vrouwenkonten bewaar ik het stilzwijgen, want ik wil niet van seksisme beschuldigd worden.

Nee, ik dacht aan een politieke benoeming, omdat de combinatie Halsema - financiële sector nieuw voor me was. Voor haar trouwens ook, lijkt het. Er is namelijk helemaal niets in haar cv dat op verstand van of ervaring met bankieren wijst. Wel vermeldt dat een benoeming tot hoogleraar ‘politiek in de eenentwintigste eeuw’ in Tilburg. Die eeuw reikt nu tot 2012 en dat komt goed uit, want Halsema zat van 1998 tot 2011 in de Kamer. Ze zal dus dingen weten die verder bijna niemand weet en als ze daarover wil vertellen is dat is een goede reden haar uitgebreid te interviewen. Maar kan ze zelf in wetenschappelijke zin iets met haar kennis aanvangen? Ik bedoel, kan ze genoeg afstand nemen van haar eigen rol, haar partij en haar ingenomen standpunten om met een waarheidzoekend analytisch-empirisch oog grotere verbanden te leggen? Wil ze überhaupt vertellen hoe het er echt in haar fractie, de achterkamertjes en de wandelgangen aan toe ging? Voor een benoeming tot hoogleraar zou dat vermogen en die bereidheid toch eerst ergens uit moeten blijken: uit een proefschrift en nog wat andere wetenschappelijke publicaties, bijvoorbeeld. Maar helaas.

Nu bestaat er intussen een hele volkstam van wetenschappelijk onbeschreven bladen die zich toch professor mochten gaan noemen. Van de CDA-ers Wouter Lemstra tot Ruud Lubbers en van de PvdA’ers Roel Bekker tot Jacques Wallage. Waarom? Wel, omdat ze het in een vorig leven ambtelijk of politiek zo leuk gedaan hadden. Die wetenschappelijke non-valeurs hebben natuurlijk zichzelf niet benoemd, maar ze hadden kennelijk wel een te groot ego en te weinig zelfkennis of respect voor andermans vak om beleefd voor de eer te bedanken. Dat is natuurlijk wel een beetje zuur voor gepromoveerden met publicaties in internationale tijdschriften die met hangen en wurgen slechts universitair docent mochten worden. Hen raad ik aan op verjaardagsfeestjes maar te gaan vertellen dat ze bij een financiële instelling werken. Op de universiteit draait het toch steeds meer om geld en als wetenschapper wil er toch niet van verdacht kunnen worden eigenlijk een uitgerangeerde derderangs politicus te zijn?

 

 

Nico Baakman

Nico Baakman is docent European Studies

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Name (required)

Email (required)