Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

NL

“Life is like rowing against the wind. Who doesn’t learn, will go adrift”

“Life is like rowing against the wind. Who doesn’t learn, will go adrift”

They have one goal, one boat, one team. For months, they were up before dawn so they could train, drank no alcohol, watched what they ate, skipped going to parties, and went to bed on time. Then on 12 March, there were the words by minister Bruno Bruins during the COVID-19 press conference: “All events with more than a hundred people have bee...

“Hallo eerstejaars, kom ons zoeken!”

NEDERLAND. Hoe moeten verenigingen en studentenclubs in de coronacrisis nieuwe leden werven? Wij kunnen je moeilijk bereiken, zeggen ze tegen alle aankomende studenten, dus ga zelf naar ons op zoek.

Analyse: racisme in het hoger onderwijs

Het gaat niet alleen om die ene vermoorde man, zeggen de demonstranten. Het gaat om systematische achterstelling van mensen van kleur. Dat speelt in de hele maatschappij, dus ook in het hoger onderwijs. In Rotterdam deden de hogeschool en universiteit onlangs aangifte tegen studenten die in een appgroep over de schreef gingen. Aan de Universitei...

Ik hou ermee op

Ik hou ermee op

In de streek waar mijn wiegje stond (ik ben geboren in de Achterhoek - Maastrichtenaar worden was mijn keuze), placht men bij een naderend afscheid te zeggen: d’r is ’n tied van komm’n en d’r is ’n tied van gaon. En de tied van gaon is noe gekomm’n.  En krèk, zo is het. In december heb ik mijn laatste tutorg...

Miljoenendeal met Elsevier over open science

NEDERLAND. De Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen hebben overeenstemming bereikt met wetenschappelijke uitgeverij Elsevier over gratis toegankelijke publicaties en open science.

Uitstel is geen afstel voor internationale studenten

NEDERLAND. Internationale studenten willen nog steeds naar Europa komen, maar ruim de helft stelt zijn komst een jaartje uit vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit een grote enquête van onderzoeksbureau QS.
‘Alle agendajournalistiek is nu overboord’

‘Alle agendajournalistiek is nu overboord’

NEDERLAND/MAASTRICHT. Universiteits- en hogeschoolmedia zetten alle zeilen bij om verslag te doen van de coronacrisis. Informeren, verbinden en kritische vragen stellen vanuit huis valt niet altijd mee, zeggen de hoofdredacteuren. Maar de artikelen worden beter gelezen dan ooit.
“My hair has been all the colours of the rainbow”

“My hair has been all the colours of the rainbow”

Anna Krikun (21, Russian/Swedish), third-year student of Psychology, describes her style as  “minimalistic and romantic”.

Voorjaarsnota: geen cadeautje voor pechstudenten

NEDERLAND. Studenten zonder basisbeurs krijgen voorlopig geen 2.000 euro cadeau van het kabinet. In de nieuwe voorjaarsnota staat niets over deze wens van de Tweede Kamer.
“Ik bleek die laatste twintig kilometer met een gebroken heup te hebben gerend”

“Ik bleek die laatste twintig kilometer met een gebroken heup te hebben gerend”

Naam: Katlijn Haesebrouck (1989, Rumst) *  In het dagelijks leven: universitair docent Accounting & Information Management aan de School of Business and Economics & voorzitter van de Young Academy * Burgerlijke staat: single * Woonplaats: Maastricht

Politieke partijen vragen aandacht voor studenten in geldnood

NEDERLAND. Door de coronacrisis zitten veel studenten in financiële moeilijkheden. Wat kan de overheid voor hen betekenen, willen meerdere politieke partijen weten. Minister Koolmees deed gisteren geen harde toezeggingen in de Tweede Kamer.

Corona virus: majority of Summer School courses cancelled

MAASTRICHT. Most of the 55 courses offered by the Maastricht Summer School will not take place because of the corona crisis. A selection of eighteen that are also suitable for online distribution, will go ahead. That is to say, if there are sufficient enrolments.

Coronavirus: merendeel cursussen Summerschool gaat niet door

MAASTRICHT. Het merendeel van de 55 cursussen van de Maastricht Summerschool vervalt deze zomer vanwege de coronacrisis. Een selectie van achttien cursussen die ook online goed tot hun recht komen, gaat wel door. Als er tenminste voldoende aanmeldingen zijn.
'Zelfs een worm wil nog niet dood'

'Zelfs een worm wil nog niet dood'

De voorbije weken leverden, in al hun tragiek, bijzondere nieuwe inzichten en ervaringen op. Ik deel ze graag. Mijn dochter woont als gescheiden moeder met drie kinderen 5 km over de grens, in België. Om haar te ondersteunen bij het bezighouden van de kinderen die nu fulltime thuis zijn, probeer ik de intimiderende Belgische politieman te overtu...

SBE master’s students accused of plagiarism

MAASTRICHT. Now that the first online exams have been made, there are also the first cases of fraud. For example, ten out of the hundred master’s students who did the take-home exam for the subject of Behavioural Finance this week, used exactly the same words to answer a number of questions. They will get a NG (No Grade) for their exams and e...

Studentenflats en corona: ‘We kunnen geen deuren dichttimmeren’

NEDERLAND. Deze week ontstond er ophef omdat er een feestje zou zijn gegeven in een studentenflat. Studentenhuisvester Duwo gaat vaker rondes lopen om onveilige situaties te voorkomen.

Na de euforie: wat is de schade?

NEDERLAND. Docenten in het hoger onderwijs werken keihard om vanuit hun woonkamers te redden wat er te redden valt. Maar tegelijkertijd groeit het besef dat er met het afstandsonderwijs ook veel verloren gaat.

‘Universiteiten schenden afspraken over bindend studieadvies’

NEDERLAND. Niet alle universiteiten - de UM doet dat wel - houden zich aan de gezamenlijke afspraken over het bindend studieadvies, vindt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De Socialistische Partij wil opheldering van de minister.

Thuiswerkers, pas op voor corona-phishing mails!

NEDERLAND. Er circuleren momenteel veel phishing mails met nepnieuws over het coronavirus, waarschuwt ict-organisatie SURF. Thuiswerkers moeten goed opletten.
Redactie Observant in tijden van corona

Redactie Observant in tijden van corona

Hoe vergader je online? Fluitje van een cent zou je zeggen, zeker als je op zondag alles hebt voorbereid, Microsoft Teams geïnstalleerd is, en maandag om half tien iedereen achter zijn laptop zit. Nou mooi niet, wij zaten te stuntelen. Teams werkte niet en dus grepen we naar Whatsapp. Maar dan kun je maar met vieren tegelijk bellen. Gelukkig waren ...

Bindend studieadvies wankelt door corona

NEDERLAND. Kunnen eerstejaars studenten nog genoeg onderwijs krijgen (en studiepunten behalen) voor een bindend studieadvies? De Hogeschool Rotterdam wil het niet afwachten en schort het bsa op.

Ondertussen, los van het virus…

NEDERLAND. Genoeg van alle berichten over corona? Er valt nog meer te melden over de wereld van het hoger onderwijs. Met zorgvuldig gewassen handen vatten wij het nieuws voor u samen.
Alleen nog afstandsonderwijs, grootschalige tentamens gaan niet door

Alleen nog afstandsonderwijs, grootschalige tentamens gaan niet door

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht zal vanaf komende maandag 16 maart alleen nog afstandsonderwijs aanbieden. De aanwezigheidsplicht voor studenten vervalt, grootschalige tentamens, denk aan die in het Mecc, voor periode 4 gaan niet door. Medewerkers moeten zoveel mogelijk thuis werken.

Corona: allerlei petities om hoger onderwijs te sluiten

MAASTRICHT/AMSTERDAM. In Maastricht en Amsterdam gaan petities van studenten rond om de universiteit voorlopig te sluiten in verband met het Covid-19-virus. Ze zijn al een paar duizend keer ondertekend. Ook elders duiken petities op.
“Veganistische eten in Uruguay bijna landverraad”

“Veganistische eten in Uruguay bijna landverraad”

De Universiteit Maastricht zou in de toekomst weleens bekend kunnen worden als de hamburgeruniversiteit. Mark Post is sinds de grote mediapresentaties van zijn hamburgers van zelfgemaakt cultuurvlees een wereldster. Zijn bedrijf Mosa Meat heeft de ambitie om de wereld van het vlees fundamenteel te veranderen. Om de traditionele wereldvleesproduc...

In Uruguay, a vegan diet is almost akin to treason

In Uruguay, a vegan diet is almost akin to treason

There’s a good chance Maastricht University will be known as the hamburger university someday. Our very own Mark Post skyrocketed to worldwide fame after presenting his hamburgers made from lab-grown cultured meat (real meat grown directly from animal cells) to the press. His company Mosa Meat aims to fundamentally change the way meat is prod...
Geen hack maar een stroomstoring

Geen hack maar een stroomstoring

MAASTRICHT. Nee, er was geen sprake van een hack. De mail en website van de UM waren vanmorgen uit de lucht vanwege een stroomstoring bij het datacentrum op Daalhof, zegt woordvoerder Fons Elbersen. Dit centrum beheert data van grote organisaties en bedrijven, ook die van de UM. De storing was rond 9.00 uur zo goed als opgelost. De site van Ob...

Minister: It’s the voertaal, stupid!

NEDERLAND. Minister Van Engelshoven gaat de Universiteit Twente niet verbieden om het Engels als voertaal te hanteren. Alleen de rechter zou dat kunnen doen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.
“Goede hoop” dat noch wetenschappelijke data, noch persoonsgegevens gestolen zijn

“Goede hoop” dat noch wetenschappelijke data, noch persoonsgegevens gestolen zijn

MAASTRICHT. Waren of zijn wetenschappelijke data in gevaar als gevolg van de cyberaanval van 23 december? Het heeft er alle schijn van dat dat niet het geval is. En de privacy van studenten en medewerkers? Als persoonsgegevens zijn gehackt, ligt daar een risico. Maar de UM-bestuurders zijn optimistisch.

Cyberaanval begon al in oktober; Utrecht was wèl beveiligd

MAASTRICHT. De cyberaanval op de Universiteit Maastricht mag dan pas 23 december 2019 in volle omvang zijn losgebarsten, de eerste inbreuk vond al ruim twee maanden eerder plaats. Dat melden goed ingevoerde bronnen. Fons Elbersen, interimwoordvoerder van de Universiteit Maastricht, wil er niet op ingaan. “We geven op deze en dergelijke vragen...

Wetenschapper krijgt straks schorsing na zwakke aanvraag bij NWO

NEDERLAND. Wie een zwak voorstel indient bij onderzoeksfinancier NWO, mag straks een of twee jaar niet meer meedoen. Zo willen de universiteiten en NWO de druk op het systeem verlagen.
 Executive Board withdraws proposal for dean appointment procedure, University Council conflict solved

Executive Board withdraws proposal for dean appointment procedure, University Council conflict solved

MAASTRICHT. The Executive Board has withdrawn the proposal for a new procedure for the appointment of faculty deans (the highest position in a faculty). In doing so, the conflict with the University Council, which arose at the end of September, has ended. It also means that in the future there will be only one member of the Executive Board on ...
“Ook de vraag over het losgeld wordt dan beantwoord”

“Ook de vraag over het losgeld wordt dan beantwoord”

MAASTRICHT. Op 5 februari (en niet 6 februari zoals in eerste instantie was gemeld door het college van bestuur) zal de Universiteit Maastricht “openheid van zaken” geven over de cyberaanval. Tijdens een openbare bijeenkomst wil de UM de bevindingen uit het nog lopende onderzoek naar de hack presenteren, en geeft ze antwoord op (bijna) ...

Cyberaanval zet hoger onderwijs op scherp

NEDERLAND/MAASTRICHT. Universiteiten en hogescholen zijn geschrokken van de heftige cyberaanval (geen gerichte aanval, aldus de UM-woordvoerder) op de Universiteit Maastricht. Ze waarschuwen studenten en medewerkers en checken hun eigen beveiliging. Maar totale veiligheid bestaat niet.
“De UM staat als een huis in tijden van crisis”

“De UM staat als een huis in tijden van crisis”

MAASTRICHT. Als we iets tijdens deze cyberaanval hebben gezien, zei collegevoorzitter Martin Paul, afgelopen maandag tijdens de drukbezochte nieuwjaarsborrel in het Bonnefantenmuseum, dan is het de gemeenschapszin die leeft binnen de universiteit. Sommige medewerkers hadden geen kerstvakantie, maar moesten juist lange dagen maken. “Het crisis...

UPDATE 31 december 16.30 uur: Onderwijs start op 6 januari, ook herkansingen gaan door

UPDATE 31 december 16.30 uur: Onderwijs start op 6 januari, ook herkansingen gaan door

MAASTRICHT. De gevolgen van de cyberaanval op de Universiteit Maastricht zijn in zoverre verholpen dat het onderwijs op 6 januari 2020 gewoon van start gaat. Dat meldt de UM in een nieuwe update op haar website. Ook de geplande herkansingen in die week gaan door omdat op 2 januari een aantal voor het onderwijs en de studenten belangr...
Update 2: UM had contact met cybercriminelen

Update 2: UM had contact met cybercriminelen

MAASTRICHT. Zo’n vijfentwintig mensen zijn dagelijks in twee ploegen druk bezig om de cyberaanval met het zogeheten clop-virus die de UM in de nacht van 23 op 24 december trof, in kaart te brengen. Hoe lang dat gaat duren is niet duidelijk, zegt Fons Elbersen, de nieuwe tijdelijke woordvoerder van de Universiteit Maastrich...
College van bestuur trekt voorstel procedure decaansbenoeming in, conflict U-raad opgelost

College van bestuur trekt voorstel procedure decaansbenoeming in, conflict U-raad opgelost

​MAASTRICHT. Het college van bestuur heeft het voorstel voor een nieuwe procedure voor de benoeming van facultaire decanen (de hoogste functie in een faculteit) ingetrokken. Daarmee is het conflict met de universiteitsraad, dat eind september ontstond, ten einde. Het betekent dat óók in de toekomst slechts één lid van het college in de benoemi...

Studentenstop wordt geen politieke speelbal

NEDERLAND. Dankzij de SP mogen opleidingen nog altijd zelf bepalen of ze een studentenstop invoeren. Ze hoeven geen toestemming te vragen aan de minister van Onderwijs, maar zij mag hen wel achteraf op de vingers tikken.

Kennis en innovatie? Kabinet houdt kaarten tegen de borst

NEDERLAND. Het kabinet wil kennis en innovatie aanjagen met een speciaal investeringsfonds, maar hoe? In een langverwachte brief hierover trekt minister Wiebes van Economische Zaken de eerste voorzichtige lijnen.
Internationalisation: figures, pros and cons

Internationalisation: figures, pros and cons

THE NETHERLANDS. Dutch Education Minister Ingrid van Engelshoven wants to prevent an excessive influx of the number of international students. Today she defends her plans in the Dutch House of Representatives. Ahead of this debate, here are some facts and opinions to put things in perspective.
Europahave office building to become student housing too

Europahave office building to become student housing too

MAASTRICHT. The Maastricht City Council expects that by next year there will be sufficient accommodation for students. On top of the annual maximum of 120 rooms or studios in the private sector, there will be another 252 prefabricated apartments in Randwyck, as well as - recently announced - 127 flats in the former office building Europahave in Hee...
"Woordvoerders en toezichthouders blinken uit in het creëren van mist"

"Woordvoerders en toezichthouders blinken uit in het creëren van mist"

Rentederivaten, opkoopprogramma’s, staatsobligaties, depositobanken. Beste lezer, bent u er nog? Onderzoeksjournalist Thomas Bollen (1984) kun je ervoor wakker maken; hoe ondoorzichtiger de financieel-economische materie, hoe beter. Haarfijn legt hij de lijntjes bloot zodat de onderste steen boven komt. “Nederland is een heel fijn land,...
Jubelmiddag voor jubilarissen UM

Jubelmiddag voor jubilarissen UM

Afgelopen maandag vierde weer een flinke groep medewerkers hun 25-jarig of zelfs 40-jarig ambtsjubileum. Een gezellig middagje in de aula, met toespraken en cadeautjes en een handje van alle drie de leden van het college van bestuur. We bellen achteraf met twee van de jubilarissen. Annechien Deelman, senior projectmanager bij Mundo. Gefeli...

Madrid, Parijs, Afghanistan, Oeganda, en nu Mexico

Madrid, Parijs, Afghanistan, Oeganda, en nu Mexico

Groots en meeslepend leven, schrijven, de wereld ontdekken. Zo zag alumna Judith Maas het leven voor zich in de studententijd. Haar dromen zijn wel en niet uitgekomen. Als diplomaat – nu plaatsvervangend ambassadeur in Mexico - heeft ze vele continenten gezien. Maar onder de oppervlakte smeult nog steeds het verlangen om in de voetsporen van ...
“Ik zie zaken binnen de UM die zorgwekkend zijn”

“Ik zie zaken binnen de UM die zorgwekkend zijn”

MAASTRICHT. Hoe pakken we de hoge werkdruk aan? Hoe zorgen we voor een veilige werksfeer? De afgelopen weken bogen achttien groepen medewerkers (zo’n 180 personen) zich over deze en andere vragen. In het voorjaar komen de oplossingen naar buiten.

Maastrichtse kwaliteitsafspraken goedgekeurd

NEDERLAND. Tien universiteiten - waaronder de Universiteit Maastricht - en vijf hogescholen kunnen aanspraak maken op geld uit het nieuwe leenstelsel. De overige 39 instellingen hebben de eerste horde nog niet genomen.

Witte staking: “Dank voor uw mail, maar nu even niet”

NEDERLAND. In november sturen actievoerende wetenschappers automatische antwoorden op e-mails die ze ontvangen: ze hebben het te druk om snel te reageren, staat daarin.

Sociale mediabedrijven belemmeren wetenschappelijk onderzoek

NEDERLAND. Tech-giganten als Facebook en Instagram schermen hun data steeds meer af voor wetenschappers. Daardoor wordt onderzoek belemmerd en blijven sommige maatschappelijke vraagstukken gedeeltelijk onbeantwoord.

Onderwijs en onderzoek uit balans: minder promovendi kan helpen

NEDERLAND. Het hoger onderwijs roept al jaren dat de verwevenheid tussen onderwijs en onderzoek beter kan. Maar hoe zorg je daarvoor? Begin eens met minder promovendi aanstellen, is een suggestie tijdens een Rathenau-debat over het onderwerp.

Niet rector, maar hele benoemingsadviescommissie selecteert sollicitatiebrieven decaan

MAASTRICHT. Het is niet meer de rector die bij decaansbenoemingen de eerste selectie van de sollicitatiebrieven zal doen. Die brieven komen gewoon weer bij de voltallige benoemingsadviescommissie (BAC) binnen.
“You have to ask yourself with every item on the agenda: why could this not be public?”

“You have to ask yourself with every item on the agenda: why could this not be public?”

MAASTRICHT. For two whole years, Dr Amanda Kluveld was chairperson of the Faculty Council at Arts and Social Sciences. As of 1 September, the Maastricht historian is the new chairperson of the University Council. She is an advocate of transparency and likes to give council members their space.
Wageningen is kampioen duurzaamheid

Wageningen is kampioen duurzaamheid

NEDERLAND. De Wageningen Universiteit is opnieuw bekroond tot duurzaamste instelling van het Nederlands hoger onderwijs. Maastricht is zesde. De Hogeschool Van Hall Larenstein klimt op de SustainaBul-ranglijst naar de tweede plaats.
University library night-time facility in The Student Hotel

University library night-time facility in The Student Hotel

MAASTRICHT. The night-time opening facility of the university library in the upcoming XXL weeks will take place in The Student Hotel. There is room for seventy students.

Rubiconbeurs voor tien mannen en zeven vrouwen

NEDERLAND. Zeventien onlangs gepromoveerde onderzoekers mogen met een Rubiconbeurs naar het buitenland om daar maximaal twee jaar lang onderzoek te doen. Van de 77 aanvragen werd 22 procent gehonoreerd door wetenschapsfinancier NWO. Geen enkele uit Maastricht.
U-raad zoekt nieuwe voorzitter

U-raad zoekt nieuwe voorzitter

MAASTRICHT. De universiteitsraad gaat op zoek naar een voorzitter van buiten de raad. De vacaturetekst is bijna rond, waarna de werving kan beginnen. Het is de bedoeling dat de man of vrouw per 1 september 2019 aantreedt. Tot die tijd, zo besloot de U-raad afgelopen week met algemene stemmen, zal Jurgen van Heertum, studentlid namens NovUM, de...

“Tragos is veranderd, eerst deden we het fout, nu doen we het goed”

“Tragos is veranderd, eerst deden we het fout, nu doen we het goed”

Laten we maar eens beginnen met een vet vooroordeel. Want hoe zit dat, leven er twee zielen in Van Diesens borst? Hij is voorzitter van de rechtse bierdrinkende ballenclub Tragos en studeert aan het linkse University College, vol met would-be filosofen, hippies en wereldverbeteraars. Hoe kan dat, zo’n combi? Of is mijn beeld achterhaald? ...

Universiteitsraad: voorzitter Van Tilburg moet vertrekken

Universiteitsraad: voorzitter Van Tilburg moet vertrekken

MAASTRICHT. De voorzitter van de universiteitsraad Jonathan van Tilburg moet vertrekken. Woensdagmiddag, tijdens het vertrouwelijke vooroverleg en net voor het begin van de openbare raadsvergadering, verliet hij de zaal met de woorden: “Ik ben ontslagen.” Dit tot verbazing van de groep wachtenden bij de deur, onder wie de voorzitte...

Donorweek bij Tragos

MAASTRICHT. Studentenvereniging Tragos organiseert van 18 februari tot en met 22 februari voor het eerst een Donorweek. Tijdens deze week gaat de vereniging haar leden aanmoedigen om stamceldonor te worden. Ook halen ze geld op voor Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren.

Groen licht kwaliteitsafspraken FPN

MAASTRICHT. De universiteitsraad stemde vorige week ook in met de kwaliteitsafspraken van de faculteit psychologie en neurowetenschap. Alle faculteiten hebben nu groen licht.
Het Midden-Oosten in Maastricht

Het Midden-Oosten in Maastricht

Ons Maastrichtse leven wordt al decennialang verrijkt met slagers, bakkers en groenteboeren uit het Midden-Oosten. Eersteklas lamsvlees, Turks en Libanees brood en kruiden in overvloedige hoeveelheden hebben een grote impuls gegeven aan het levensgeluk, in ieder geval aan dat van mij.
"Ik ging niet goed om met de ziekte van mijn oma"

"Ik ging niet goed om met de ziekte van mijn oma"

Jasmijn Prop (Meerssen, 1998)/  tweedejaars geneeskunde en derdejaars biomedische wetenschappen/  relatie met Nick/ woont in Maastricht
“Alleen maar zuipen? Dat beeld had mijn moeder ook”

“Alleen maar zuipen? Dat beeld had mijn moeder ook”

Het had de naam van een komisch duo kunnen zijn, Jesse en Jeske. Maar nee, ze kennen elkaar zelfs niet eens. Wat voor beeld heeft De Vries van Que Pasa? “Die herendisputen, dat ziet er gezellig uit, maar het gaat er wel heftig aan toe, geloof ik.” Hulst: “Hoe bedoel je, heftig?” De Vries: “Nou, zuipen, en h...

Rechtenstudent Nederlands kampioen boksen

MAASTRICHT. "Ik overschat mezelf niet, maar wel mijn tegenstander. Ik denk altijd dat hij meer kan, maar na de eerste ronde denk ik vaak: o, is dit het” zei bokser Xavier Köhlen (26), masterstudent directe belastingen, afgelopen augustus tegen Observant in een serie over topsporters. Dit weekend leek het hem weer mee te vallen: hij werd ...

 “Dus u heeft niet het gevoel dat u gehoord wordt?”

“Dus u heeft niet het gevoel dat u gehoord wordt?”

“Wanneer is het algemeen kiesrecht voor mannen ingevoerd? Petje op: 1911, petje af: 1917.” Petje af dus. “En wanneer voor vrouwen? Petje op: 1919, petje af: 1921”. Het juiste antwoord: 1919. Met een aantal van deze vragen werden de buurtbewoners van Malberg afgelopen 14 maart klaargestoomd voor de rest van de avond: een coll...

Martin Paul in bed met directeur The Student Hotel

Martin Paul in bed met directeur The Student Hotel

“Het is een eer om ze te dragen”, zegt bestuursvoorzitter Martin Paul wijzend naar zijn nieuwe rode Bed Talk-sokken. Hij is fan van de Red Socks: het honkbalteam van Boston. Afgelopen vrijdag tijdens de opening van The Student Hotel Maastricht dook hij in bed met Frank Uffen, een van de directeuren van The Student Hotel. “Maast...

"Ik was verbaasd dat we nog leefden"

"Ik was verbaasd dat we nog leefden"

In 2001 liet Johan Strijckers (48),  projectleider programma & nieuwe media bij de gemeente Maastricht, zijn eerste tattoo zetten, maar inmiddels beslaan ze een groot deel van zijn borst, rug en beide armen. Zijn hele rechteronderarm, boven- en onderkant, is bedekt met een kapotte zandloper, de dodenkaart van het tarotkaartendek met een do...

New SBE dean: “I won't be a bull in a china shop”

New SBE dean: “I won't be a bull in a china shop”

MAASTRICHT. The 54-year-old Danish economist Peter Møllgaard is to become the new dean of the School of Business and Economics (SBE) on 1 April. For the past three years Møllgaard has been ‘research dean’ at the Copenhagen Business School (CBS).

Kamermeerderheid wil af van ‘goede’ en ‘excellente’ opleiding

NEDERLAND. Opleidingen die door de onderwijskeuring komen, krijgen als het aan de Kamer ligt alleen nog een ‘voldoende’. Wie straks wil weten hoe goed de NVAO een opleiding vindt, zal de accreditatierapporten erop na moeten slaan.

‘UvA-proefschrift aangetast door fraude begeleider’

NEDERLAND. Sociaalpsycholoog en vermeend fraudeur Jens Förster gaf verdachte data aan een promovendus die hij begeleidde. Een deel van het proefschrift is daardoor waardeloos geworden, meldt de Universiteit van Amsterdam.

Helpt een taaleis wel tegen steenkolengels?

NEDERLAND/MAASTRICHT. Studenten klagen al jaren steen en been over het Engels van hun docenten. Vooral aan de technische universiteiten valt er veel te verbeteren. Een minimale taaleis voor docenten is er vaak wel, maar niet alle instellingen zijn even streng.

Studentenstops: TU’s voegen de daad bij het woord

NEDERLAND. De technische universiteiten van Eindhoven en Delft hebben vijf extra studentenstops afgekondigd. Het is een nieuwe zet in het schaakspel om extra geld voor techniek.
Meet our big boys and girls

Meet our big boys and girls

We all know the stereotypes about ‘he-men’ and ‘she-women’: they eat chicken all day long, their IQs barely crack 100 and they drop their weights hard enough to make the floor shake. In the run-up to the Dutch Student Nationals Powerlifting Classic, Observant asked five gym buffs about these stereotypes, their motivation, di...

Jip en Janneke, Nederlandser krijg je het niet

Jip en Janneke, Nederlandser krijg je het niet

Mag het in het Engels, vraagt prof. Emilie Sitzia als het interview begint. Antwoord geven in het Nederlands blijft vermoeiend, ook al kan ze deze taal na jaren in Maastricht woordelijk verstaan en zonder enige moeite lezen. Dat laatste is een must voor de zeer onlangs aan de Universiteit van Amsterdam benoemde hoogleraar illustratie. Een leerstoel...

Bussemaker verliest geduld en eist landelijke declaratieregels

NEDERLAND. Als universiteiten en hogescholen niet snel op de proppen komen met een uniforme regeling over de hoogte van declaraties, wordt die bij wet vastgesteld, dreigt minister Bussemaker.

Studenten spekken spaarrekening met geld van DUO

NEDERLAND. Onder studenten is lenen zo vanzelfsprekend geworden dat ze er nauwelijks meer over nadenken. En steeds vaker zetten ze het geld op hun spaarrekening, waarschuwt het Nibud.
Over het weer heb je niets te zeggen, wel over de weersgesteldheid in je gemoed

Over het weer heb je niets te zeggen, wel over de weersgesteldheid in je gemoed

We zitten nog maar nauwelijks in café de Tribunal of RTV Maastricht belt. Nee, hij zit nu in een interview, maar over een klein uurtje is hij beschikbaar. De lokale tv-zender zal in aanloop naar 8 en 9 september veel aandacht besteden aan PAS 2017: Pleasure, Art and Science. Een UM-festival dat dit jaar voor de vierde keer - door Studium Generale -...

Ombudsman: slechte communicatie DUO zorgt voor meer schulden

NEDERLAND. De Nationale ombudsman hekelt de slechte communicatie van DUO. De instantie zou studenten persoonlijk moeten bellen om ervoor te zorgen dat hun schulden niet verder oplopen.

Langverwacht advies: gebruik miljoenen van basisbeurs voor prestatiebekostiging

NEDERLAND. Blijf universiteiten en hogescholen afrekenen op hun prestaties, zegt een speciale commissie, en laat daar honderden miljoenen euro’s van afhangen. “Maar doe het intelligenter dan de afgelopen jaren.”
“Een half jaar aan één stuk op reis trekt me niet. Ik zou heel snel heimwee krijgen”

“Een half jaar aan één stuk op reis trekt me niet. Ik zou heel snel heimwee krijgen”

Imke Veltmans (Maasbree, 21)/ masterstudent Healthcare Policy, Innovation and Management, voorzitter Ragweek Maastricht/ vrijgezel/ woont in Maastricht

Universiteiten wijzen Rekenkamer de deur

NEDERLAND. De universiteiten willen niet meewerken aan een onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar de rol van de medezeggenschap. Ze denken dat dit onderzoek gekleurd zal zijn.

Maastrichtse studentenhuisvesters zien geen krimp in verhuur aan eerstejaars

MAASTRICHT. Vorig studiejaar zou maar 16 procent van de Maastrichtse eerstejaarsstudenten meteen op kamers zijn gegaan, blijkt uit een recent rapport van het Kenniscentrum studentenhuisvesting (Kences). Maastrichtse studentenhuisvesters merken daar vooralsnog niets van en plaatsen vraagtekens bij de cijfers.

Stelende student: “Het was een grapje”

MAASTRICHT. Een zekere ‘Na Cho’ zet een foto op Facebook, waarin hij – we zien alleen een arm en een hand, maar die ogen mannelijk – zichzelf voorziet van theezakjes en suiker met de mededeling dat hij het spul aan het jatten is, in de bibliotheek van Randwijck. Cateraar Albron zegt geen idee te hebben van de verliezen die h...
Met orks en zombies statistiek-horde nemen

Met orks en zombies statistiek-horde nemen

Statistiek. Alleen het woord is genoeg om bij menig student en alumnus herinneringen aan diepgewortelde trauma’s op te roepen. Theoretische uitleg die vaak te snel gaat, software die haast buitenaards lijkt, en intimiderende wiskundige formules. Voor UM-alumnus, docent en schrijver Vince Penders (26) viel het allemaal best mee. Sterker nog: h...
"Vrouwenoverschot? Geen probleem mee."

"Vrouwenoverschot? Geen probleem mee."

Naam: Iva Kazija Nationaliteit: Nederlandse Leeftijd: 19 Studie: Vertaalacademie (Hogeschool Zuyd) Tijd & plaats: Donderdag 4, 14.30 uur, Griend SportsEvent
Sport aan de UM: voor iedereen een plekje

Sport aan de UM: voor iedereen een plekje

Gezien de hitte is het donderdagmiddag opvallend druk bij de Griend tijdens het Sportsevent. De meeste bezoekers zijn zo slim geweest – zeker met de cantus op het avondprogramma – de biertjes en roseetjes te laten wachten tot een koeler tijdstip. Dat wordt bevestigd bij de Eerste Hulp: “Tot nu toe geen hitte- of drankgerelateerde ...

Kater? Eet een komkommer!

Kater? Eet een komkommer!

Naam: Merle Evers Nationaliteit: Nederlandse Leeftijd: 18 Studie: Gezondheidswetenschappen Tijd & plaats: Woensdag, 15.30 uur, Stadspark
"Niet te vroeg pieken"

"Niet te vroeg pieken"

Naam: Nirina van Wimersma Nationaliteit: Franse Leeftijd: 18 Studie: Geneeskunde Tijd & plaats: Dinsdag, 16.15 uur, Griend Festival
"Kwaliteit boven kwantiteit"

"Kwaliteit boven kwantiteit"

Naam: Lea Markidis Nationaliteit: Nederlandse Leeftijd: 19 Studie: Liberal Arts and Sciences (University College) Tijd & plaats: Dinsdag 12.30 uur, Day at the Uni, School of Business and Economics

“Werken bij de UM is prettig, maar pas op voor overbelasting”

MAASTRICHT. “De universiteit is een plezierige plaats om te werken. Medewerkers voelen zich over het algemeen goed, ze hebben meestal interessant en zelfstandig werk en een eigen inbreng; daarom vinden ze hun werk leuk.” De tekst is te vinden in de slotparagraaf van het jongste werkbelevingsonderzoek van eind 2015, net als in 2013 ...
Lente op het Volksplein

Lente op het Volksplein

28 Januari 2016. Elf uur in de morgen. Mooi zonnig weer. Plaats van handeling: het milieuperron op het Volksplein tegenover de Aldi. Ik ontdoe mijn fietstassen plus een zak aan het stuur van een week verzameld plastic, blik, glas en oud papier. Altijd zijn er wel drie of vier mensen in de weer. Het is een vlottende gemeenschap. We jagen elkaar niet...

Participatie studenten “onderontwikkeld” in Nederland

NEDERLAND. “De betrokkenheid van studenten bij het bestuur is in weinig landen zo onderontwikkeld als in Nederland” , vindt onderwijskundige Dirk van Damme. Het bestuur van hogescholen en universiteiten is slagvaardig, maar dat heeft wel zijn prijs.
Zes gele kaarten Fasos lijken van de baan

Zes gele kaarten Fasos lijken van de baan

MAASTRICHT. Vijf opleidingen van de faculteit Arts and Social Sciences die in 2013  een ‘gele kaart’ van kwaliteitswaakhond NVAO ontvingen, krijgen hoogstwaarschijnlijk groen licht. De Qanu-commissies die de kwaliteit voor de NVAO beoordelen, zijn tevreden over de veranderingen die zijn doorgevoerd.
Orgels en gravinnen

Orgels en gravinnen

Met zo’n tachtig mensen maakten wij een orgelreis. Een week lang, nu al voor de tiende keer. Het is een gezelschap met een grote vaste kern aan liefhebbers en professionals. Dit jaar naar Thüringen. Een Duitse bondsstaat half zo groot als Nederland, waar elke stad en elk dorp met trots laat weten wanneer, hoe lang en met welk doel Luther, Bac...

Koning Willem-Alexander opent scannerlab Brains Unlimited

MAASTRICHT. Koning Willem-Alexander opent op dinsdag 29 oktober het scannerlab Brains Unlimited van de Universiteit Maastricht. In oktober 2011 werd de eerste steen van het Brains Unlimited-complex aan de Oxfordlaan in Randwijck gelegd. Het is een lab met drie scanners. Verder liggen er ook kantoren voor spin-off bedrijven en ruimtes voor de fac...

Maastricht grijpt naast titel Culturele Hoofdstad

MAASTRICHT. Niet Maastricht of Eindhoven maar het Friese Leeuwarden wordt Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Vrijdagmiddag werd de uitslag bekend gemaakt in Amsterdam. De jury - vertegenwoordigers uit het Europese en Nederlandse culturele veld - was woensdag nog in de Limburgse stad voor een laatste bezoek. Naast Leeuwarden is ook de Malt...

Deel Jezuïetencollectie naar Leuven

MAASTRICHT. Binnenkort verhuizen 24 duizend banden uit de Jezuïetencollectie, de belangrijkste bijzondere collectie van de Maastrichtse universiteitsbibliotheek, naar de universiteit van Leuven. Het gaat vooral om boeken over theologie (o.a. Jansenistica), een vakgebied dat in Leuven wordt onderwezen aan de faculteit theologie en religiewetenschapp...

Studenten willen dat tutor blijft

MAASTRICHT. “Let Louis van den Hengel stay at UM”, kopt de petitie op de UCM Facebookpagina. Zo’n vijftien studenten van het University College en de Faculty of arts and social sciences (Fasos) begonnen afgelopen maand een handtekeningenactie toen ze hoorden dat het tijdelijke contract van de door hen zeer gewaardeerde tutor Louis...
Boekenmarkt UB: boeken voor 1 euro

Boekenmarkt UB: boeken voor 1 euro

The new Politics of Science, De roep van het Paradijs, Oorlog en Vrede, Social Psychology of een Bouwrecht Tekstuitgave uit 2004/2005? De Universiteitsbibliotheek ruimt op. Op zaterdag 17 november, tevens open dag aan de Universiteit Maastricht, doet de UB vierduizend boeken in de verkoop. De hal komt vol te liggen met studie-, hand-, woordenboeken...

Rechten dicht op zaterdag vóór toetsweek

De juridische faculteit opent voortaan haar deuren niet meer op de zaterdag voorafgaand aan de tentamenweek. “De belangstelling is zeer laag, er zitten gemiddeld zo’n tien tot twintig studenten”, zei directeur Marlies van Dongen in de laatste faculteitsraadvergadering. In 2010 zette de faculteit, op verzoek van de studenten, haar ...

Studerenmoetkunnen.nl

Welke gevolgen heeft de invoering van een leenstelsel? Studenten, scholieren en ouders worden opgeroepen op hun mening te geven op www.studerenmoetkunnen.nl, een initiatief van FNV Jong en de Landelijke Studentenvakbond. FNV Jong voorzitter Dennis Wiersma is bang dat de gevolgen van een leenstelsel worden onderschat. “De schuld van veel jonge...

DUO betrapt ‘uitwonende’ Utrechtse studenten

De DUO-controle op fraude met de basisbeurs voor uitwonenden blijkt effectief: van 25 Utrechtse studenten die vorig jaar huisbezoek kregen, bleken er 23 nog bij hun ouders te wonen.
“Wetenschappelijke wangedrag van Rotterdamse hoogleraar”

“Wetenschappelijke wangedrag van Rotterdamse hoogleraar”

Verzonnen patiënten, onzorgvuldige wetenschap en verdwenen data. De onderzoekscommissie van het Erasmus MC velt een vernietigend oordeel over hoogleraar geneeskunde Don Poldermans. Zelf ontkent hij alles. Internist Don Poldermans was één van de wetenschappers die na Diederik Stapel van fraude werd beschuldigd. Hij zou gegevens van hartpatiënten he...

Camera’s betrappen spiekende student

In de strijd tegen spieken gaat de Erasmus Universiteit camera’s ophangen in een tentamenzaal. De Landelijke Studenten Vakbond is er niet blij mee. Het plaatsen van twee camera’s is een van de maatregelen die de universiteit neemt tegen spieken, schrijft de Telegraaf deze week. “We kijken niet live mee met die camera’s&rdqu...

“Grab the naked guy!”

“Grab the naked guy!”

Debatten, concerten, feesten, gala's, culturele avonden, diners, filmnachten en carrièreweken: je kunt het zo gek niet bedenken of studenten organiseren het. Voor Meer dan bier alleen is Observant overal waar veel studenten zijn.

Meebrullen tot je schor bent

Binnen in het MECC worden de tekstboekjes uitgedeeld, buiten staan twee Inkom-papa’s verfoveralls uit te delen aan hun groepje ter bescherming van het rondvliegend bier: iedereen is vrijdagmiddag klaar voor de Cantus. Als alle studenten rondom de lange tafels staan volgt eerst een kort officieel gedeelte, het zingen van het Wilhelmus en het I...

Wilt u een ontbijtje bij die kater?

“Gratis koffie, die is sowieso voor mij!” Twee jongens wringen zich in de rij voor het Coffeelovers-karretje op de Grote Markt. De INKOM verzorgt voor studenten een ontbijtje op de donderdagochtend. Terwijl enkele leden van dispuut Lucifer al een balletje trappen, moet het gros van de deelnemers nog even wakker worden. Achter de &lsquo...

Brunch en informatie in de tuin van de rechtenfaculteit

Brunch en informatie in de tuin van de rechtenfaculteit

Woensdagochtend elf uur zijn er veel zonnebrillen te zien, ofschoon de zon alleen maar heel voorzichtig tussen de bomen door schijnt. In de tuin van de rechtenfaculteit hebben zich zo’n 120 studenten verzameld, die er allemaal een beetje moe uitzien. “Ik heb maar anderhalf uur geslapen”, zegt Matt, 20, uit Sydney, die gisteravond ...

Filmpje Inkom - dag 1

Kijk hier voor een sfeerimpressie van de eerste dag van de Inkom.
SBE students awarded for local business cases

SBE students awarded for local business cases

On Wednesday 27th of June, three teams of SBE-students received a certificate from the alderman Mieke Damsma at the town hall. The students have carried out sustainability projects in Maastricht, about urban farming, windmills, electric transport.

Hoe realistisch zijn de ambities van de UM?

Hoge werkdruk onder het personeel, een overvloed aan masters, de rol van de examencommissies, en wel erg hoge ambities. Deze kwetsbare plekken kwamen donderdag (21 juni) aan het licht tijdens een seminar dat vooruitliep op de eerste UM-instellingsaccreditatie in januari 2013. Dan wordt de kwaliteit van het Maastrichtse onderwijs volledig doorgelich...

“Eén MUMC-cao gunstig voor FHML-personeel”

Als straks de organisatie en de bestuursstructuur van het universitair medisch centrum (MUMC) op de rails staan komt er een nieuwe gezamenlijke cao voor de faculteit HML en het academisch ziekenhuis. Dat verklaarde de voorzitter van het AZM/MUMC, Guy Peeters, onlangs tegenover de ondernemingsraad van het ziekenhuis.
Stoepsteentjes voor elke gedeporteerde

Stoepsteentjes voor elke gedeporteerde

Ze worden Stolpersteine genoemd, kleine steentjes in het trottoir voor een pand, ter nagedachtenis aan de mensen die in de Tweede Wereldoorlog uit hun huis werden gehaald en weggevoerd naar de Duitse vernietigingskampen. Struikelsteentjes, in het Nederlands. Het oorspronkelijk Berlijnse initiatief van kunstenaar Gunter Demnig, begonnen in 1994, gro...

Stir It Up

  Het verhaal: In deze door de familie Marley geautoriseerde documentaire reconstrueert Kevin Macdonald (The Last King of Scotland) het leven van de iconische reggaester Bob Marley (1945-1981): van zijn armoedige jeugd in de heuvels van Jamaica en de sloppenwijken van Kingston tot zijn internationale succes met the Wailers, de aanslag op zijn...

Our lazy brains

  Now and then, an intellectual heavyweight will write a weighty bestseller that we all have to read to keep up with the hip academic crowd. Thinking, fast and slow is one of those books. Written by the Nobel laureate and Princeton psychologist Daniel Kahneman, it basically says our minds have two systems. One is slow and deliberate; the othe...

Een promotie met veertien vrouwen

Het is voor het eerst aan de UM dat in een promotieplechtigheid alleen vrouwen optreden: zeven coronaleden, twee paranymfen, prorector, promotor, copromotor, promovenda, tot aan de pedel toe. Het gebeurde gisteren tijdens de verdediging van het proefschrift van Wendy Hanssen, waarin ze een techniek beschrijft om bacteriën te identificeren in bloed ...

 “Kritiek onder de gordel, daar kan ik niet tegen”

“Kritiek onder de gordel, daar kan ik niet tegen”

Opeens zal het stil zijn. Geen mailtjes, geen telefoontjes, geen iPad, geen overvolle agenda, en geen secretaresse die dat alles in goede banen leidt en koffie brengt. Dat realiseert de scheidende rector Gerard Mols zich maar al te goed. Maar hij zal na de opening van het academisch jaar op 3 september niet in een zwart gat vallen. “Ik word e...

Einde

Lieve lezer, dit was het dan. Met bloedend hart en een rollende traan schrijf ik, wat trillerig achter mijn elektrische typemachine, na twee jaar de laatste woorden. Er zijn dagen geweest dat ik die teringcolumn vervloekte. Van ’s ochtends tien tot ’s nachts twee staren naar een wit scherm, poging zes nog slechter dan vijf. Beter een st...

Een pompstation

Het is 1986. Een vliegveld, zeg in Noord-Frankrijk, breidt uit. Een stuk grote weg wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. Daar staat een pompstation annex garage. De eigenares woont er met drie dochters. De dochters hebben vrijers die je als ouder met gemengde gevoelens binnen laat. Een vrijer legt het zelfs aan met twee van de dochters. Uit de p...

UM-student fietst Tour de France

Op 29 juni begint Maartje Klein aan haar eigen Tour de France; samen met 21 andere fietsers rijdt ze alle Touretappes, een dag vóór de profrenners aan de start verschijnen. Het geld dat ze ermee ophaalt, gaat naar het internationaal kankeronderzoek.

Algemeen condoomverbod

Beste Truusje, Het is zover. Over een weekje kijkt hij nog één keer rond op zijn donkerbruine rectorskamer, geeft de snikkende Patrice en Len een aai over hun bol, snuit zijn neus van ontroering en stapt dan ferm het licht tegemoet, de monumentale trap af, de hal door, met een zware tas onder de arm die hem zal hinderen bij het openduwen van de gl...

Goede tv mag best wat kosten

Hoewel ik me hier het afgelopen jaar veelal beperkt heb tot televisie die met het basispakket van Ziggo te zien was, de grootste (en volgens mij enige) aanbieder van televisie in Maastricht, had dat weinig te maken met mijn eigen kijkgedrag. Ik kijk zelden televisie op televisie, ik neem aanzienlijk meer tot me op mijn laptop. Waar ik het afgelopen...

Van student tot directeur

UNU/ Merit, het onderzoeksinstituut van de Verenigde Naties en de UM op het gebied van innovatie- en technologiestudies krijgt een directeur die volledig ‘eigen kweek’ is.
Liften

Liften

Ype Driessen

Dansen in de modder

Dansen in de modder

De vaste ingrediënten voor een buitenluchtfeest: een drassige ondergrond, bier, consumptiebonnen en een stevige schare acts. Het was er tijdens BAM (Bananas and Monkeys), dat op vrijdag 15 juni in het stadspark plaatsvond. Het festival werd voor de tweede keer georganiseerd door studentenvereniging Koko, als variatie op het traditionele eindejaarsf...

Halsema

Femke Halsema is voorzitter van de raad van advies van ASR-bank geworden. Ha, denkt u nu misschien, gewetenloze bankiers plus politieke draaikonten, da’s de Eurocrisis. Gelijk hebt u, maar nu even niet. ASR is namelijk een bank met een geweten en over vrouwenkonten bewaar ik het stilzwijgen, want ik wil niet van seksisme beschuldigd worden. ...

Lustrum Tragos

Studentenvereniging Tragos bestaat dit jaar 30 jaar en dat vieren ze onder andere met een goede doelendag op zaterdag 30 juni. “Op het Vrijthof organiseren we allerlei activiteiten voor kinderen”, zegt voorzitter David Hageman. “Er is bijvoorbeeld een springkussen en we doen spelletjes.” De opbrengst van de dag gaat naar Kik...

Vakantie en Zweden

@ObeyMyStory: “Jaloers op de mensen die nu al vakantie hebben.”   Terwijl de zon zich hier weinig laat zien, zitten we in gedachten al op een tropisch strand, papers en tentamens vergeten: op zulke momenten biedt Twitter een mooi alternatief, want daar waan je je gemakkelijk op een exotische bestemming. Meereizen was nog nooit zo...

“Heel cliché, maar ik wil mensen helpen”

“Heel cliché, maar ik wil mensen helpen”

Anique van Oudheusden (24) uit Goirle, voorzitter van de Werkgroep Inkom en zesdejaars geneeskunde. Woont in Maastricht, is vrijgezel.

Meeneembare studiefinanciering op de tocht

Nu het Europese Hof heeft besloten dat de Nederlandse regels voor meeneembare studiefinanciering discriminerend zijn, is de vraag of de regeling wel kan blijven bestaan.

Maastrichtse studenten tevreden over universiteit

Studenten van de kleine Theologische universiteit van de christelijke gereformeerde kerken zijn het meest tevreden over hun opleiding. Ook de Open Universiteit en de Universiteit voor Humanistiek scoren goed, blijkt uit de Nationale Studentenenquête.

Tweede Kamerverkiezingen: Stem voor of tegen het einde van de basisbeurs

Zal een nieuw kabinet de langstudeerboete weer afschaffen? Moet je alvast afscheid gaan nemen van je basisbeurs? Dat is mede afhankelijk van de politieke partij waar op je stemt. De belangrijkste onderwijsplannen op een rijtje.

De ene universiteit loopt harder dan de andere

De universiteiten hebben hun ambities voor de komende jaren bekendgemaakt. Ze willen veel meer studenten binnen redelijke tijd een diploma laten halen. Door het onderwijs te verbeteren, maar ook door zwakke studenten sneller weg te sturen.  

Rathenau waarschuwt voor wildgroei in de topsectoren

Binnen de negen topsectoren zijn er straks er te veel organisaties en ‘regieclubs’ die de kennisinnovatie proberen te bevorderen. Daar is de kenniseconomie niet mee gediend, waarschuwt het Rathenau Instituut.

“Prestatieafspraken zijn internationaal uniek”

De prestatieafspraken met universiteiten en hogescholen zullen hun vruchten afwerpen, verwacht Frans van Vught. Als voorzitter van de ‘reviewcommissie’ moet hij staatssecretaris Zijlstra over de afspraken adviseren.

Vergoeding bestuursmaanden omlaag

De financiële tegemoetkoming voor studentbestuurders, de zogenoemde bestuursmaanden, wordt komend jaar niet met 30 procent gekort maar slechts met 10 procent.

Studentenoverlast

  In Observant van vorige week hebben de lezers - met wellicht opgetrokken wenkbrauwen - kennis genomen van de uitlatingen van de heer Evers over de ernstige studentenoverlast die bewoners in de buurt van het Guesthouse ervaren. "Wat is overlast", vraagt de heer Evers zich af. Het probleem is volgens hem dat bewoners vaak pas een da...

Bart Verspagen nieuwe directeur UNU-MERIT

Normal.dotm 0 0 1 81 464 Ahorn Advies & Training 3 1 569 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-siz...

UM-student fietst Tour de France

UM-student fietst Tour de France

Op 29 juni begint Maartje Klein aan haar eigen Tour de France; samen met 21 andere fietsers rijdt ze alle Touretappes, een dag vóór de profrenners aan de start verschijnen. Het geld dat ze ermee ophaalt, gaat naar het internationaal kankeronderzoek.

Bart Verspagen nieuwe directeur UNU-MERIT

Normal.dotm 0 0 1 81 464 Ahorn Advies & Training 3 1 569 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-siz...

Mariaberg klaagt over buitenlandse UM-studenten

De laatste maanden klagen de bewoners aan de Brouwersweg steen en been over buitenlandse UM-studenten. Vooral de Spaanstalige exchange-studenten veroorzaken zoveel overlast dat de woningvereniging van de gedupeerden camera’s heeft opgehangen en de politie dreigt met boetes. Openbare dronkenschap: 60 euro. En wildplassen: 90 euro. Volgens de U...

Win kaarten voor Dour

Ruim tweehonderd acts, zeven podia, verschillende muziekstijlen, vier dagen, 160.000 bezoekers. Dat is in een notendop het Dour Festival dat van 12 tot 15 juli wordt gehouden in het Waalse dorpje Dour. Behalve veel nieuw talent zullen ook bekende namen als Franz Ferdinand, The Flaming Lips, Bon Iver, The Bloody Beetroots en Ministry optreden. De mu...

Effectieve behandeling voor psychopaten

TBS-patiënten met persoonlijkheidsstoornissen zijn gebaat bij schematherapie. Deze intensieve vorm van psychotherapie lijkt zelfs te werken bij psychopaten, al raken ze hun stoornis nooit helemaal kwijt. Dit zijn de voorlopige resultaten van Maastrichts onderzoek in acht TBS-klinieken.
“Een gouden medaille is de ultieme droom”

“Een gouden medaille is de ultieme droom”

Wie vanaf 27 juli de Olympische Spelen in Londen gaat volgen kan een glimp uit Maastricht opvangen. Geneeskundestudent Yuhan Tan vertegenwoordigt België bij het badmintonnen. Vanuit het trainingskamp in Indonesië vertelt hij over zijn kansen op een medaille en de onmogelijkheid om sporten te combineren met studeren.  

Leven op straat

@PeterStr_vogel: “Pfffffff wat een wedstrijd, als ik een huis had was ik mooi naar huis gegaan!!:-)” Peter is een “Straatvogel”, één van de vijf zwervers door Diaconie Amsterdam voorzien van een smartphone met prepaid-tegoed. Hij en vier andere daklozen in Amsterdam kunnen op die manier het grote publiek een inkijkje geven ...

Bestuur zoeken in tijden van langstudeerdersboetes

Sinds september 2011 is de langstudeerdersmaatregel van kracht. Studenten die langer dan één jaar uitlopen krijgen een boete. Dit jaar was die nog 0 euro, maar tenzij de Landelijke Studenten Vakbond de rechtszaak tegen de Staat wint, gaan langstudeerders komend academisch jaar 3000 euro meer collegegeld betalen. Tegenstanders vrezen dat studenten n...

Ali B opent Inkom

Ali B en Beppie Kraft treden op op de Markt tijdens de opening van de Inkom 2012 op 21 augustus. Dat maakte de Werkgroep Inkom dinsdag bekend tijdens de pre-Inkomborrel. Het programma ziet er komend jaar iets anders uit dan voorgaande jaren. De inschrijvingen zijn niet meer in Randwyck, maar bij de School of Business and Economics. In plaats van ee...

"Ik lul tegen alles wat beweegt"

"Ik lul tegen alles wat beweegt"

Nanne de Vries (55, Leeuwarden) Hoogleraar gezondheidsbevordering Sinds 15 mei vice-decaan van de Faculty of Health, Medicine and Life sciences Woont in Valkenburg Gescheiden en opnieuw getrouwd, 1 dochter uit eerste huwelijk, 2 zoons

Onconventioneel melodrama

  Het verhaal: De berooide Ali (Matthias Schoenaerts) zoekt uit nood samen met zijn zoontje onderdak bij zijn zus in Zuid-Frankrijk. Om aan de kost te komen, neemt hij deel aan clandestiene straatgevechten en werkt hij als uitsmijter. Zo ontmoet hij de orkatrainster Stéphanie (Marion Cotillard), die na hun eerste ontmoeting in een tragisch we...

Zijlstra vergist zich in regels ov-kaart

Bij nader inzien zijn er helemaal geen uitzonderingen: de nieuwe regels voor de ov-studentenkaart gaan pas op 1 januari gelden, ook voor vertraagde studenten die in september een nieuwe kaart aanvragen.

Flexibel ‘reisrecht’ te duur, meent Zijlstra

Het zou miljoenen kosten om de nieuwe regels voor het studentenreisrecht flexibeler te maken, zegt staatssecretaris. Daarom ontraadt hij het voorstel van het GroenLinks.

EUR-voorzitter op de barricaden voor het vrije woord

Universiteitsbestuurders moeten zich niet met de redactionele keuzes van hun bladen moeten bemoeien, vindt de politiek. Een open deur, dacht de collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Maar daar komt ze van terug.

Collegegeldvrij besturen mag, maar gaat het ook gebeuren?

De Tweede Kamer heeft deze week een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt dat fulltime studentbestuurders geen collegegeld hoeven te betalen. Maar hogescholen en universiteiten hoeven zich er niets van aan te trekken.

Kabinet wil niet zeggen wat ‘contactuur’ is

Wat is precies een ‘contactuur’ in het hoger onderwijs? Daar wil het kabinet zijn vingers niet aan branden, blijkt uit de reactie op een motie van PvdA en PVV.

Anti-wetenschap

Na anderhalf jaar wachten, kwam gisteren eindelijk het verlossende bericht met de duivenpost: het besluit van het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) om ondergetekende niet als deskundige in het register op te nemen. Te licht bevonden. Ik had niet anders verwacht. Toen het register twee jaar geleden werd opgericht was er een tekort ...

Leeuwenpak

“Ik ben geen ontzettende voetbalfan, maar als het Nederlands elftal speelt dan kijk ik wel!” Ik ben er zo een. Samenvattingen van de eredivisie wil ik ook nog wel zien, maar ik hoef niet te weten dat Ron Vlaar ’s ochtends zijn tanden met Parodontax, en ’s avonds met Elmex poetst. En de voor- en nabeschouwing, zeker die met J...

Jonckbloetplein

Nederland verloor van Denemarken. Dat was nieuws, helaas niet iets nieuws. In mijn buurt, Biesland, brak een oorverdovende stilte uit. Geen kinderstemmen. De luidruchtige barbecuegasten in een nabije tuin waren afgedropen. Op straat reed zelfs geen auto. Geen hond werd uitgelaten. Hoe lang deze collectieve verlamming duurde, weet ik niet. Ander nie...

"Ik ben zen"

Albert, Je doet maar knul, je pikt mijn ruimte maar in, ik ben veel te zen om me daar druk over te maken. Ik ga positief zijn vandaag. Ik ga het hebben over de UM-lifestyle, over zomermode op de Berg, over het favoriete vehikel van onze voormannen enzovoorts. Want het was fashionclash in Maastricht, en dan is het altijd aardig om te zien hoe het e...

Allebei in de basis

Zelf heb ik niet enorm veel met voetbal. Ik mag graag naar een wedstrijd van Barcelona kijken, tijdens eindrondes van EK of WK sta ik uiteraard in de kroeg, maar ik volg de eredivisie niet van week tot week. Voor veel van mijn vriendjes is dat anders, voor hen staat elk weekend in het teken van het Spelletje. Elke competitie wordt intensief gevolgd...

Hoogopgeleide vrouwen verenigt u!

170 leden, de oudste is 92, de jongste 25. Dit jaar bestaat de Maastrichtse afdeling van de VVAO (Vereniging voor vrouwen met een academische of hogere beroepsopleiding) 65 jaar. Het is een ontmoetingsplaats voor hoogopgeleide vrouwen met ruimte voor kennisuitwisseling, netwerken en gezelligheid. “Zeker voor mensen die van buiten Maastricht k...

Oud-student Micha Wertheim Zomergast

Oud-student cultuurwetenschappen en cabaretier Micha Wertheim (39) is deze zomer een van de Zomergasten in het gelijknamige televisieprogramma van de VPRO.

Drie op de tien starters werken onder hun niveau

Ondanks de crisis is het leeuwendeel van de pas afgestudeerde academici aan het werk. Toch heeft 70 procent geen vast contract en werkt 30 procent onder zijn niveau. Een schrale troost: in 2005 was de arbeidsmarkt nog slechter.
Sport

Sport

Ype Driessen

Sommige studenten raken reisrecht eerder kwijt

Een kleine groep studenten merkt al in september de gevolgen van de nieuwe wet die het reisrecht van studenten inperkt. Eén van deze pechvogels is Jelmer de Ronde van de Landelijke Studenten Vakbond.

Nobelprijzen verlaagd

De winnaars van de Nobelprijs krijgen dit jaar een lager bedrag dan hun voorgangers. Om het kapitaal op peil te houden heeft het Nobelprijscomité besloten het prijzengeld met twintig procent te verlagen tot ongeveer negenhonderdduizend euro.
“Als universiteit moet je je dashboard in orde hebben “

“Als universiteit moet je je dashboard in orde hebben “

Er zijn momenten in het gesprek dat René Kocken (54) opveert. Drukke gebaren, hij praat harder en sneller, zijn handen landen met een klap op tafel. Waar gaat het dan over? Nee, niet over Haagse bezuinigingen of het Nederlands elftal. Kockens enthousiasme wordt getriggerd door wat andere mensen dood- en doodsaai vinden: de bedrijfsvoering van deze ...
Marilyn Monroe: 64 kilo, maat 42

Marilyn Monroe: 64 kilo, maat 42

Vrouwen zouden meer naar hun lichaam moeten kijken zoals mannen dat doen: niet louter gericht op hoe het eruitziet maar met oog voor wat het allemaal kan. Daardoor voelen ze zich minder ontevreden over zichzelf, blijkt uit onderzoek van de Maastrichtse promovenda Jessica Alleva, zoals vorige maand beschreven in vakblad De Psycholoog, geheel gewijd ...

40 studentenwoningen

Er komen mogelijk veertig studentenwoningen in het pand aan de Grote Gracht 85.

Aankomend medisch specialisten boos

Medisch specialisten in opleiding noemen het “te gek voor woorden” dat ze straks mogelijk dertienduizend euro per jaar moeten betalen voor een opleiding die één tot twee jaar korter wordt.

Nieuwe regels ov-studentenkaart treffen geneeskunde studenten hard

Dertigduizend studenten verliezen binnenkort hun recht op een ov-studentenkaart, maar dat gebeurt vier maanden later dan gedacht: niet op 1 september, maar op 1 januari.

Akkoord over MUMC

“Ik denk dat het point of no return is bereikt”, zegt de voorzitter van het UM-college van bestuur, Martin Paul, over het bereikte akkoord van UM en het academisch ziekenhuis over de UMC-vorming. Vorige week maakte de UM de uitkomst wereldkundig. Bij het AZM werd er geen ruchtbaarheid aan gegeven.

UM scoort hoog bij jonge universiteiten

Onder de jonge universiteiten van deze wereld, jonger dan 50 jaar, blijkt de Universiteit Maastricht het opvallend goed te doen. In twee ranglijsten die vorige week werden gepubliceerd scoort de UM een achtste en een negentiende plaats.
In alle vroegte trainen voor de Disputenroeidag

In alle vroegte trainen voor de Disputenroeidag

“Zo, weer lekker op tijd”, roept coach Thomas Zegers plagerig naar de dames van Tragos-dispuut Minx, die maandagochtend iets na 8.30 uur aan komen fietsen bij de Saurus-sociëteit. Ze zijn hier om te trainen voor de Rabobank Disputen Roeidag (RDR). Op zaterdag 16 juni strijden 26 Maastrichtse disputen voor de dertiende keer om de RDR-bok...

“Ik zit nog helemaal in een roes”

“Ik zit nog helemaal in een roes”

Ze waren er heel dicht bij, maar wonnen net niet. Dansgroep No Escape XXL, met daarin Mental Health-studenten Fiona Cleutjens en Dionne Smid, verloor vrijdag 1 juni de finale van Holland’s Got Talent van de Vlaamse dansgroep DDF Crew. “We voelen ons toch een beetje de winnaar van Nederland.”
UM goed op GNSK

UM goed op GNSK

De Maastrichtse teams die meededen aan de 54e editie van het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK), van 1 tot en met 3 juni in Eindhoven, hebben daar goed gepresteerd. De dameswielrenploeg en het squashteam zijn eerste geworden, de volleybalvrouwen werden derde. “Zeer bijzondere prestaties, gezien het sterke deelnemersveld”, z...

Klamer naar OS

Met een vijfde plaats bij de World Triathlon Series in Madrid heeft de Maastrichtse triathlete en gezondheidswetenschappenstudent Rachel Klamer zich definitief geplaatst voor de Olympische Spelen in Londen. Klamer is de tweede UM-er die naar de Spelen gaat, geneeskundestudent en badmintonner Yuhan Tan uit België ging haar voor.  CF

Drunkorexia

Drunkorexia

Ype Driessen

1-0 voor de voorlichter

@Makdissi: “My interview with Dutch TV ( NOS ) #Syria #UN”   Jihad Makdissi, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken voor het Syrische regime ging er op zondag goed voor zitten: een interview met de NOS, dat de bedoeling had hem eens flink te grillen over de moordpartij in Houla en het uitblijven van een vredesproces. Makdissi ant...

Twee Vidi's voor UM

  Twee Maastrichtse onderzoekers - Kamil Uludag en Ronit Sverdlov-Shiri - hebben een Vidi-beurs van maximaal 800 duizend euro ontvangen van financier NWO. Uludag werkt bij de faculteit psychologie en neurowetenschappen en  zal onderzoek doen naar de “micro-architectuur” van het brein met behulp van zeer gevoelige fMRI-technie...

Nutrim in de prijzen

  Joris Hoeks, onderzoeker bij het instituut Nutrim, heeft de Young Investigator Award voor Basic science ontvangen voor zijn studies naar obesitas. Hij houdt zich vooral bezig met de rol van mitochondriën (energiecentrales in de cel) bij het ontstaan van vetzucht. Hoeks nam de prijs - een oorkonde en een geldbedrag van duizend euro - in ontv...

Amsterdam

Feestje in Amsterdam. Dan zijn de verwachtingen altijd hoog gespannen, zeker voor iemand ver, ver uit het zuiden. Amsterdam is toch een beetje the place to be, de gróte stad. Met hoeren, junks, openbare coffeeshops, glitter, glamour, metro’s, maffia, kortom, een stad met internationale allure. Hip en happening. Je moet er uiteindelijk ook hee...

Met dank aan Wiel

In 2005 ging de Nobelprijs voor literatuur naar de toneelschrijver Harold Pinter. Hij was toen al vijfenzeventig jaar oud. Vanaf ongeveer 1960 was het theater een uitzonderlijk begaafd schrijver rijker. Een vernieuwer, dus ook controversieel. Zowel in zijn eigen vak als in politiek opzicht. Bovendien was hij een knap acteur, ook regisseur van zichz...

De Pruis naar de grotten!

Beste Albert, Dank voor de ruimte die je me vorige week liet, maar niet heus, het is dat ik zo’n good sport ben anders had ik met liefde je ballen eraf gedraaid, of mag ik dat niet zeggen als vrouwelijke coach/levensadviseur? Ik vind van wel hoor, ik ben steeds meer voor openheid en openhartigheid en het afzweren van sociale taboes die de ve...

Leuke dingen met sport

Weet u het nog, vorig jaar, De Zomer Draait Door? Net als Knevel en van den Brink als reserveploeg Pauw en Witteman in de zomer vervangen, zou deze show het zomerse alternatief voor DWDD zijn. Het werkte van geen kanten. In hun poging de grote broer te imiteren werd maar al te duidelijk dat Froukje Jansen (die ik normaal heel leuk vind) en de rest ...

Sterke vrouwen die doorzetten

Sterke vrouwen die doorzetten

Jessica Maltha (25) Afgestudeerd basisarts aan UM, nu PhD aan Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen en één dag in de week arts in UZ Leuven. Ontvangt vandaag, 7 juni, de Professor Chris Gips studentenprijs voor de wetenschappelijk meest getalenteerde masterstudent geneeskunde in Nederland Vrijgezel Woont in Antwerpen, jmaltha@itg.be&nbs...

Dijkgraaf: “Het gaat ‘goed’ en ‘niet goed’ met de Nederlandse wetenschap”

KNAW-president Robbert Dijkgraaf droeg deze week het stokje over aan zijn opvolger Hans Clevers. Beiden benadrukten in hun speech het grote maatschappelijk belang van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Dood

Drie maanden nadat haar blaas werd weggehaald, was het weer mis. De pijn in haar bekken en been bleek veroorzaakt te worden door een nieuwe tumor en daarnaast was er een uitzaaiing in een lymfeklier gevonden. Genezen van kanker was nu geen optie meer. Het leven zo lang mogelijk rekken met een zo goed mogelijke kwaliteit, daar kwam het op neer. Ver...

Ook CDA wil tekortstudies goedkoper maken

Het CDA wil voor de ene studie een hoger collegegeld gaan vragen dan voor de andere. Zo moeten technische en lerarenopleidingen goedkoper worden, net als andere ‘arbeidsmarktrelevante’ studies, staat in het verkiezingsprogramma.

Crisis of niet, een baan vinden duurt even

Jonge afgestudeerde hbo’ers en academici praten elkaar de put in. Hoeveel sollicitatiebrieven ze ook schrijven, door de crisis kunnen ze geen goede baan vinden, klagen ze. Maar maandenlang zoeken is eigenlijk heel normaal.

Stapel-fraude steeds omvangrijker

Het wetenschappelijk bedrog van de Tilburgse ex-hoogleraar Diederik Stapel wordt steeds duidelijker. Tot nu toe is er bij minstens 31 artikelen en zes proefschriften ‘hoogstwaarschijnlijk’ of ‘zeker’ sprake van fraude.

Herkansing voor ‘plagiërende’ rechtenstudenten

De honderdvijftig rechtenstudenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam die vorige week werden beschuldigd van plagiaat, mogen hun deelopdracht overdoen.

Leeftijdgrens alcohol toch naar 18 jaar

In de Eerste Kamer hebben CDA en PVV een ommezwaai gemaakt. Bij nader inzien willen ze de leeftijdsgrens voor verkoop en bezit van dranken als bier en wijn verhogen naar achttien jaar.

Beren op de weg voor ‘open data’

Als wetenschappelijk onderzoek met publiek geld is betaald, moeten de uitkomsten ook vrijelijk toegankelijk zijn. Tegenwoordig is bijna iedereen het daarmee eens, maar hoe moet het in de praktijk?
“I’m the biggest dope dealer”

“I’m the biggest dope dealer”

“Things just ain't the same for gangstas. Cops is anxious to put niggas in handcuffs. They wanna hang us, see us dead, enslave us, keep us trapped in the same place we're raised in. Dr. Dre, The Watcher (2001)

Odyssee door Manhattan

  Het verhaal: De jonge multimiljardair Eric Packer (Robert Pattinson) rijdt in een witte stretchlimousine door Manhattan, op weg naar een kapper. Hij heeft zojuist zijn totale vermogen ingezet op de daling van de yuan. Onderweg krijgt hij bezoek van onder meer zijn aanstaande vrouw (Sarah Gadon), een kunsthandelaar (Juliette Binoche), divers...

Het ware zelf: iedereen is ermee bezig behalve wetenschappers

Het ware zelf: iedereen is ermee bezig behalve wetenschappers

Waarachtig leven, origineel zijn, onszelf zijn. Het verlangen naar authenticiteit is alomtegenwoordig. Maar hoe authentiek is dat verlangen eigenlijk? En waar komt het vandaan? Het zijn vragen die filosoof Maarten Doorman opwerpt in zijn boek Rousseau en ik. 

Zijlstra wil minder Engels in hoger onderwijs

Het is niet vanzelfsprekend dat opleidingen in het hoger onderwijs Engelstalig zijn, vindt demissionair staatssecretaris Zijlstra. Hij gaat kwaliteitsbewaker NVAO vragen om een ‘sanity check’.

Ook GroenLinks wil basisbeurs afschaffen

GroenLinks wil de langstudeerboete terugdraaien, het collegegeld verlagen en de aanvullende beurzen verhogen. Maar de basisbeurs verdwijnt, staat in het verkiezingsprogramma.

In Memoriam Bèr Muermans

Helaas bereikte ons het droevige bericht dat, na een langdurig ziekbed, op 28 mei jl E.H. (Bèr) Muermans, administrateur bij de Facilitaire Dienst, is overleden. Hij werd 64 jaar. Bèr Muermans kwam op 1 februari 1976 als administratief medewerker in dienst van de Rijksuniversiteit Limburg bij de Financiële Administratie, later de FED. In 1994...

Studenten voelen zich tegengewerkt door gemeente

“We krijgen steeds meer het gevoel dat de gemeente ons soort activiteiten helemaal niet wil. Ze sturen bij het minste of geringste de politie op ons af, in ME-uitrusting zelfs.” Vorige week woensdagmiddag, op de gang buiten de zaal van de universiteitsraad blaast een groepje studenten nog even stoom af. Zojuist hebben ze op uitnodiging ...

Winnen met je bachelor-onderzoek

Bachelorstudenten van universiteit en hogeschool kunnen ook dit jaar meedingen naar de ‘student research award’ én 1500 euro in de wacht slepen.

Maastricht hoog op Times-ranglijst jonge universiteiten

De oude universiteiten zijn gewaarschuwd: de jonge rukken op. In de nieuwe top 100 van jonge universiteiten eindigt Maastricht op een fraaie negentiende plaats.

“Geef universiteit meer invloed op geld UMC”

Geef de universiteiten meer invloed op het geld van de UMC’s. En laat artsen meebetalen aan hun opleiding tot medisch specialist en kort die met één of twee jaar in, adviseren ambtenaren aan minister Schippers en staatssecretaris Zijlstra. 
Minder doden na rookverbod

Minder doden na rookverbod

In Zuid-Limburg zijn na 2004 minder mensen overleden aan acute hartstilstand. Dat komt vooral door het rookverbod op het werk. Het verbod om in cafés en restaurants te roken, uit 2008, heeft daarentegen niets uitgehaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastrichtse instituut Caphri. “De invoering van het horecaverbod was natuurlijk een zootj...

SP eist garanties voor deeltijders

  Een extra uitloopjaar voor deeltijdstudenten of de garantie dat ze hun langstudeerboete altijd terugkrijgen van hun hogeschool of universiteit. Dat wilde SP-kamerlid Jasper van Dijk afgelopen woensdag afdwingen tijdens een debat.

Afschaffen ov-jaarkaart levert wel geld op

  Het afschaffen van de ov-jaarkaart voor langstudeerders levert de overheid geen geld op, stelt het Interstedelijk Studenten Overleg. Maar dat klopt niet.

PvdA: “Maak exacte studies gratis”

  De PvdA wil het collegegeld voor technische studies afschaffen. Dat zei financieel woordvoerder Ronald Plasterk zondag in het tv-programma Buitenhof. De partij hoopt dat het aantal bètastudenten op die manier zal verdubbelen.

Hoogleraren moeten promovendi beter begeleiden

  De begeleiding van promovendi kan beter, zei aanstaand KNAW-president Hans Clevers bij de lustrumviering van het Promovendi Netwerk Nederland. Universiteiten moeten daar meer hun best voor doen.

Rhetorica wint landelijke debattoernooi

De Maastrichtse debatvereniging Rhetorica heeft de Dutch Mace, een toernooi tussen de beste teams van universitaire debatverenigingen in Nederland, gewonnen. Afgelopen zaterdag in Utrecht hadden UM-studenten Hanneke Berman en Eduardo Villamor Martinez de beste argumenten tegen de finale-stelling ‘Je moet je leven willen geven voor volk en vad...

Protest tegen reorganisatie Vrije Universiteit

  Bij de Vrije Universiteit is gedemonstreerd tegen de aangekondigde ingrijpende reorganisatie. Ook de ondernemingsraad is tegen de plannen van het bestuur.

The Luminous Landscapes Project

Wat is de rol van het landschap in een film? Met die vraag hielden de masterstudenten Media Culture van het Luminous Landscapes Project zich de afgelopen maanden bezig. “In sommige films is het landschap belangrijk voor het verhaal”, zegt Jitka Staworowska. “De films van de Dardenne broers spelen zich bijvoorbeeld vaak af in arm i...

CDA en PvdA kruisen degens over gratis techniekstudies

De fractieleiders van CDA en PvdA kwamen dinsdag met elkaar in aanvaring over het PvdA-plan voor gratis technische studies. Wie zal dat betalen, wilde het CDA weten.

Adviseur DUO verdient te veel

  De voormalige hoofddirecteur van de Dienst Uitvoering Onderwijs, Chris Spanjaard, stond vorig jaar voor 226 duizend euro op de loonlijst als adviseur. Niets aan te doen, zegt het ministerie.

Academicus achteraf kritischer over opleiding

  Afgestudeerde academici zijn iets kritischer over hun opleiding dan voorheen. Ze zijn ook iets vaker werkloos, blijkt uit de nieuwe wo-monitor.

Vogel

Eigenlijk wil ik een hond, maar dat wordt hier op twee hoog niet zo’n succes. In de tuin, prima, maar ik heb liever niet dat Boris, of Bikkel m’n bed onder schijt. De oplossing: vetbollen. Je loopt binnen bij de Aktion, en komt een halfuur later buiten met voor vijftig piek spullen die je niet nodig hebt maar wel bizar goedkoop waren. V...

Laptops und Lederhosen

Wij reden door de Nymphenburger Strasse. Een bus met goed publiek, een Nederlands sprekende gids. Wat wil je nog meer op de eerste dag van een bezoek aan München. Bovendien regende het flink. Het was te nat voor de wandeling door het centrum. De gids wees ons op de chique huizen en appartementsgebouwen van de buurten die we door kwamen. Er woonden ...

We zijn niet van de liefdadigheid

Beste Truusje, We moeten het eens hebben over de bezuinigingen. Die van Us Jungske. De vacaturestop en zo. Niet dat hij het verzonnen heeft, hij doet ook maar wat de universitaire toezichthouders hem opdragen, meneer Veenhof en de overige dames en heren van de raad van toezicht. Bekwame mensen zonder enige twijfel, en financieel onafhankelijk, zoa...

24 uur met Hero

Ah, Hero Brinkman, politieman van de straat die zegt waar het op staat, je hebt er een paar turbulente maanden op zitten. De PVV verlaten omdat je je niet meer kon vereenzelvigen met de koers van die partij (en omdat je politieke rol binnen de club redelijk uitgespeeld was), en nu verder als eenpitter, de Groep Hero Brinkman (afgekort GHB). Of je n...

“Wieltje, je leest je verstand nog weg”

“Wieltje, je leest je verstand nog weg”

Gevoelsmatig, zegt hij, is hij meer dichter dan academicus, “want poëzie, dat is vooral een manier om naar de wereld te kijken”. Wiel Kusters wordt 65 en neemt afscheid. Een gesprek met de mijnwerkerszoon die hoogleraar werd. Over zijn jeugd in Spekholzerheide, over de hoogtijdagen van het studentenactivisme, over de universiteit en het...
Beste student geneeskunde

Beste student geneeskunde

Jessica Maltha, afgestudeerd als basisarts aan de Universiteit Maastricht, zal volgende week de Professor Chris Gips Studentenprijs ontvangen. Deze landelijke prijs is bedoeld voor de wetenschappelijk meest getalenteerde student geneeskunde van Nederland.
Prostitutie

Prostitutie

Ype driessen

Constant een straaljager in je hoofd

Onderzoekers van Maastricht, Leuven, Bristol en Cambridge hebben ontdekt dat cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling is tegen oorsuizen. In medisch vaktijdschrift The Lancet pleitten ze ervoor dat deze aanpak als standaardbehandeling wordt erkend. Alleen, in Nederland geldt oorsuizen niet als een ziekte.

Nederland klaagt niet meer over kosten buitenlandse studenten

  Nederland kan andere landen niet vragen te betalen voor de opleiding van hun studenten in Nederland, nu die buitenlandse studenten de Nederlandse economie zoveel geld opleveren. Demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra was aangenaam verrast door het onderzoek van het Centraal Planbureau over de kosten en baten van buitenlandse stud...

Constant een straaljager in je hoofd

Onderzoekers van Maastricht, Leuven, Bristol en Cambridge hebben ontdekt dat cognitieve gedragstherapie een effectieve behandeling is tegen oorsuizen. In medisch vaktijdschrift The Lancet pleitten ze ervoor dat deze aanpak als standaardbehandeling wordt erkend. Alleen, in Nederland geldt oorsuizen niet als een ziekte.
Summer Deejays

Summer Deejays

Het muziekfestival Summer Deejays, georganiseerd door dispuut Praetor, trok afgelopen vrijdag 1450 studenten. Dat waren er 500 meer dan vorig jaar. Het weer maakte alle verschil, zegt Jop Verheijen, voorzitter van de organisatie. “Alles liep volgens plan.  Zonder voorvallen, geluidsoverlast of vechtpartijen.”

Kamer steunt spoedwet voor deeltijders

Alle partijen in de Tweede Kamer steunen de spoedwet die de gevolgen van de langstudeermaatregel voor deeltijdstudenten moet verzachten. Vandaag stemmen de Kamerleden erover.

De Grote Leugen

  Het huwelijk was lange tijd heilig, zodat je vroeger alleen maar van elkaar af kon in speciale gevallen, zoals overspel. De gezamenlijke conclusie dat het beter was uit elkaar te gaan was onvoldoende. Dat maakte het lastig om een echtscheiding te krijgen als je geen zin meer in het huwelijk had, maar ook niet in een ander. Eind 19de eeuw we...

Wes’ Wondere Wereld

  Het verhaal: In de zomer van 1965 lopen de verliefde padvinder Sam (Jared Gilman) en zijn penvriendinnetje Suzy (Kara Hayward) samen van huis weg. Het anders zo rustige eiland New Penzance aan de Amerikaanse oostkust is in rep en roer. De melancholieke sheriff Sharp (Bruce Willis) en de lokale padvinders – onder leiding van de overijv...

Studenten willen meer defibrillators in wijk

Studenten willen meer defibrillators in wijk

Het was 20 december, net na middernacht, de wijk Scharn. Stefan Leus en Davide Aben, geneeskundestudenten en huisgenoten, hadden net met hun vrienden geproost op Aben’s verjaardag toen Leus een sms-je kreeg. “Ik ben lid van de AED-alert; een sms-dienst die mensen die kunnen reanimeren waarschuwt als hun hulp nodig is.” De studente...

Koreaanse prijs Ritzen

  De Academie van wetenschappen in Zuid-Korea heeft (de vertaling van) het boek van voormalig UM-collegevoorzitter Jo Ritzen, A Chance for European Universities, uitgeroepen tot het ‘beste internationale boek van 2011’. Daaraan is een geldbedrag verbonden van tienduizend euro. Ritzen schetst in zijn boek hoe de Europese universite...

Galenusprijs

  Prof. Leon de Windt heeft vorige week woensdag de Galenus Researchprijs ontvangen voor zijn cardiologisch onderzoek, voornamelijk naar hartfalen. Volgens de jury van wetenschappers en bestuurders in de medische sector is De Windt – Maastrichtse kweek - “hèt voorbeeld van een jonge veelbelovende wetenschapper”. De ondersche...

Zingend over straat

Zingend over straat

Het is de zaterdag van het Pinksterweekend, een drukke dag voor de leden van het universiteitskoor Maastricht, dat ter ere van het 35-jarige bestaan een internationaal korenfestival heeft georganiseerd. Samen met universiteitskoren uit Spanje, Zweden en Finland volgen ze workshops in de ochtend, geven ze ’s middags een flashmob in het centrum...

“Ik zit goed in de vrienden”

“Ik zit goed in de vrienden”

Tibor Nussy (23) uit Zwolle, voorzitter van Circumflex, U-raadslid voor Dope, derdejaars International Business. Woont in Maastricht. Vrijgezel

Voetbal en Wiegel

Voetbal en Wiegel @ BVermond: “Ah, ze hebben de media weer weten te vinden. Wiegel noemt Kunduz-akkoord 'grote fout VVD' en Cruijff wil meer diepte in spel Oranje.” Er werd de afgelopen dagen flink wat ongenoegen gespuid op Twitter. Het lange weekend en mooi weer (file!) ten spijt, had men toch genoeg om ontevreden te zijn. Al...

Leids dispuut geschorst na ontgroening op straat

Enkele leden van een damesdispuut van Minerva zijn door de vereniging geschorst na een smerige ontgroening om de hoek bij studentenvereniging Minerva.
Geneeskunde

Geneeskunde

Ype Driessen

Buitenlandse studenten brengen geld in het laatje

Nederland verdient meer aan de buitenlandse studenten dan ze kosten. Dat is de uitkomst van een studie van het Centraal Planbureau, in opdracht van staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs. De analyse pakt gunstig uit voor de Universiteit Maastricht, die meer buitenlandse studenten herbergt dan andere universiteiten in ons land.

Einde vacaturestop?

Er is een goede kans dat de vacaturestop die in maart 2011 werd afgekondigd, binnenkort wordt beëindigd.

UM-student naar OS

De Belgische geneeskundestudent en badmintonner Yuhan Tan heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Londen.  Tan werd vijf keer Belgisch kampioen bij het mannen enkelspel. Hij voldeed in 2008 ook al aan de eisen om mee te doen aan de Olympische Spelen in Beijing, maar werd toen niet geselecteerd door het Belgische Olympisch Comité...

Studenten lenen én sparen

Een derde van de studenten leent bij DUO: gemiddeld 365 euro per maand. Toch heeft 70 procent 4500 euro spaargeld achter de hand. Een op de vijf studenten leent alleen om leuk te kunnen leven, constateert het Nibud bezorgd.
En de beste geneeskundestudenten wonen in…

En de beste geneeskundestudenten wonen in…

De Maastrichtzaal in UNS 40 is donker. Terwijl het publiek naar binnen schuifelt versnelt de muziek. Als iedereen zit maken de teams onder groot applaus hun entree. Een stem schalt uit de boxen:  “Welkom bij de eerste interfacultaire geneeskunde wedstrijd van Nederland; de Rosalind Franklin Contest. Dit is uw gastheer van vandaag: kinder...

Boete en beursgang

@EddyElfenbein: “Is Facebook a good buy? The short answer is no. The longer answer is noooooooo.” Sociale netwerken houden elkaar goed in de gaten; de twitteraars volgden vorige week met argusogen de beursgang van Facebook. Er werden gouden bergen beloofd (onder andere voor U2-zanger Bono, die al jaren aandelen in het bedrijf heeft), m...

“Haal Portugese en Griekse technici hierheen”

De een zijn dood is de ander zijn brood. Nederland zou hoogopgeleide Grieken, Portugezen en Spanjaarden hierheen moeten halen, nu er in hun eigen land nauwelijks werk voor hen is, zegt voorzitter Jan Anthonie Bruijn van de AWT.

Verhouding inspectie en NVAO onduidelijk

Het is niet vreemd dat de politiek de neiging heeft om het overheidstoezicht op het hoger onderwijs aan te scherpen. Maar het valt te betwijfelen of dat op de lange termijn voor beter onderwijs zorgt.

Landsadvocaat ontkent deeltijdopleidingen

De landsadvocaat beweert tijdens de zojuist beëindigde rechtszaak over de langstudeerboete dat er helemaal geen deeltijdopleidingen bestaan. Er bestaan alleen deeltijdstudenten, meent hij.

Studielening is eigen verantwoordelijkheid student

Staatssecretaris Zijlstra vindt het belangrijk dat studenten goed worden voorgelicht over een lening bij DUO, maar hij wil het ook niet overdrijven. “Het is hun eigen verantwoordelijkheid dat ze niet zomaar gaan lenen voor een nieuwe televisie.”

Eén bèta-instituut voor UvA en VU

De twee Amsterdamse universiteiten UvA en VU willen hun bètafaculteiten samenvoegen tot het grootste bèta-instituut van Nederland. Ook in andere disciplines gaan ze mogelijk intensief samenwerken.

De Russische klassenstrijd

  Het verhaal: De zestigers Elena en Vladimir wonen in een luxe appartement in Moskou. Ze zijn getrouwd, maar slapen gescheiden. De puissant rijke Vladimir is een afstandelijke, harde man, die echter verzorging behoeft. De armoedige Elena zorgt voor hem en krijgt in ruil toegang tot zijn luxe bestaan. Hun relatie komt op scherp te staan als V...

Zeven mannen en een blondje

Beste Truusje, Ik ben ook jong geweest en wel in een tijd die jou zal aanspreken, die van de feministische golf, de hoeveelste weet ik niet meer: vrouwen met blote buiken die daar de baas in wilden zijn, tuinbroeken die luidkeels een plek onder de zon opeisten, ik herinner me zelfs nog de femsokjes, van de feministisch-socialistische beweging. In...

Kerk

Onze Vader Die in de Hemel zijt. Ik had geen idee wat voor mis, maar hij begon twee minuten nadat ik de Nieuwe Kerk in Amsterdam binnenliep. Ik ga wel vaker een kerk binnen, meestal met een camera om m’n nek, maar het was zeker vijftien jaar geleden dat ik een mis had bijgewoond. Vroeger met de familie de kerstmis, wachtend op het lichaam va...

Boeren zijn lief

Toen Jeroen nog een klein Jeroentje was, keek hij meer televisie dan nu. Zondagochtend voor dag en dauw op, en dan tot diep in de middag Telekids kijken. Ook elke middag na school was er Telekids, en niet lang daarna het Klokhuis. Ik heb dat nog haarscherp, omdat het Klokhuis soms gepresenteerd werd door Yvon Jaspers. Als Yvon Jaspers op televisie ...

Omloop van Jezus-Eik

De eerste bergetappe van De Ronde van Italië leverde afgelopen zaterdag een wonderlijke uitslag op. De winnaar komt uit Costa Rica, de beste van de rest uit Tsjechië, de derde aankomende uit Venezuela. Een Canadees met een Scandinavische naam, de vierde uit de uitslag, veroverde de roze trui. Een Colombiaan nam de eerste plaats in het jongerenklass...

De beste werkgever

Thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland is onlangs uitgeroepen tot de beste werkgever van Nederland. In de top 50 van beste werkgevers die door VNU Media wordt gemaakt staat slechts één universiteit: Wageningen Universiteit op plaats 33. In de top 50 van beste werkgevers voor jonge hoogopgeleiden die door Intermediair wordt opgesteld staat ook sle...

“Ik ben enigszins excentriek”

  René de Groot (60, Stadskanaal) Hoogleraar rechtsvergelijking en internationaal privaatrecht (specialisatie: nationaliteitsrecht), sinds 1988 Woont in Maastricht Getrouwd met Hildegard Schneider, en vader van zoon David (23) en dochter  Sophia (18)
“Wat vind ik belangrijk? Wie wil ik zijn?”

“Wat vind ik belangrijk? Wie wil ik zijn?”

Leggen bedrijven pas afgestudeerden langs een meetlat en vinken ze vervolgens een checklist met eisen af? Zonder oog te hebben voor de mens achter het Curriculum Vitae?

Wiel Kusters schenkt tekeningen van Kemp aan UB

UB wil oude collecties toegankelijker maken voor een breed publiek

Alcohol pas vanaf 18 jaar? Nog even niet

Een minderheid van senatoren in de Eerste Kamer wil de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik verhogen van zestien naar achttien jaar. Ze krijgen voorlopig hun zin niet, tot opluchting van de studentenverenigingen.

DSM-investering verrast UM

  DSM investeert honderd miljoen in een biotechnologiecentrum in Delft en in materiaalwetenschappen op de Chemelot Campus. De UM is nauw betrokken bij de campusplannen maar hoogleraar Leo Koole was niettemin verrast door de mega-investering. Koole is een van de hoofdrolspelers bij de oprichting van een instituut voor biomaterialen dat de UM s...

Stinkrook

Rokende studenten bij de ingang van de bibliotheek in de binnenstad leveren hinder op voor anderen die de UB binnen willen. Dat zei student-lid van de universiteitsraad Tobias Bünder (Novum) vorige week tijdens een commissievergadering. Kon het college van bestuur daar iets aan doen? Hij werd bijgevallen door wp-lid Arjan Blokland: “Bij de Un...

Mols: Nederlands leren misschien selectiecriterium

“Buitenlandse studenten zijn niet verplicht Nederlands te leren.” Dat zei rector Gerard Mols vorige week tegen een commissie van de universiteitsraad, na berichten (zie Observant 26) dat hij kennis van de Nederlandse taal als selectiecriterium wilde hanteren.
De bikkelharde strijd om de kaartjes

De bikkelharde strijd om de kaartjes

“So, where’s the Cannes Film Festival being held this year?”, vroeg Christina Aguilera zich ooit in een interview af. Weinig zekerheden in dit leven, behalve de domheid van prefab popsterretjes en het feit dat in mei het filmfestival van Cannes van start gaat: het belangrijkste filmfestival ter wereld. Dankzij mijn bijba...

Weer uitstel van het uitstel

Formeel heeft de Tweede Kamer nog steeds geen beslissing genomen over het afschaffen van de basisbeurs voor masterstudenten. Het debat hierover is opnieuw verplaatst.

Studenten lenen én sparen

Een derde van de studenten leent bij DUO: gemiddeld 365 euro per maand. Toch heeft zeventig procent 4500 euro spaargeld achter de hand. Een op de vijf studenten leent alleen om leuk te kunnen leven, constateert het Nibud bezorgd.

Basisbeurs masterstudent voorlopig gered

Masterstudenten behouden hun basisbeurs, nu CDA en PvdA zich met GroenLinks en SP tegen het wetsvoorstel ‘Studeren is investeren’ keren. Ze schuiven de beslissing over een leenstelsel door naar het volgende kabinet.
Pim was hier

Pim was hier

En, heeft hij zijn voorganger nog herdacht, samen met zijn medewerkers? Jorg de Vette, hoofd van het Center for European Studies ( CES), moet even nadenken. “O, Pim! Dat is lang voor mijn tijd geweest. Veel mensen weten niet eens meer dat hij hier directeur was.”

Zorgen over vertraging MUMC

De faculteitsraad van de faculteit Health, Medicine and Life sciences maakt zich grote zorgen over de voortgang van het universitair medisch centrum ( MUMC+) nu de besprekingen over de gewenste bestuursstructuur nog steeds niet tot resultaat hebben geleid.

SBE op 49

  De Maastrichtse economen hebben een sprong voorwaarts gemaakt in de top 100 van de Tilburg University Economics Ranking: van plaats 62 naar 49. De internationale lijst is gebaseerd op het aantal publicaties van 2007 tot 2011 in tientallen toptijdschriften. Vijf Nederlandse universiteiten staan erin, waarvan Tilburg op de hoogste plaats (21)...

Inleiding in de groepsdynamica

  Het verhaal: In een winkelcentrum in Göteborg worden twee Zweedse jochies aangesproken door een groep oudere zwarte kinderen. Ze willen weten hoe laat het is. Als één van de blanke kinderen zijn mobieltje tevoorschijn haalt, wordt hij ervan beschuldigd het mobieltje te hebben gestolen. Het is de aftrap van een wreed psychologisch machtsspel...

Een latente hang naar Freud

Een latente hang naar Freud

  Hoe leer je studenten om een boekbespreking te schrijven? Neem ze mee naar de kelder van de UB binnenstad en laat ze een boek kiezen uit de oude Jezuïetencollectie zoals de UM die ooit van de kloosterorde heeft gekocht. Keus genoeg: 260.000 boeken, meest van intellectuele signatuur. Dat bedachten de psychologen voor hun studenten van het ho...

Science programme groeit

Science programme groeit

  Studenten van het Science Programme waren vorige week voor het eerst in touw in het natuurwetenschappelijke lab op Chemelot campus in Geleen. Nog niet alle dozen zijn uitgepakt, zegt dean Thomas Cleij. “Op de stoep stonden zeven pallets, met elk tientallen dozen. Vol met glaswerk als cillinders en kolfjes.” Inmiddels hebben zic...

“Kandidaten moeten een smoel hebben”

“Kandidaten moeten een smoel hebben”

  Het dieptepunt lag in 2001 toen slechts 5 procent van de economiestudenten naar de facultaire stembus toog. Vorig jaar zette 35 procent van de UM-studenten een kruisje. Hoe hoog zal de opkomst over twee weken zijn? Veel meer dan 35 procent zal het waarschijnlijk niet worden. Waarom geen good old universitaire verkiezingsdag uitroepen met al...

Poëzie en goeroes

@TimKeyPoet: “Poem#1112. Santa sat his elf down and told him he didn't exist. Ryan wept and beat Santa's chest. But his fists just went right through.” Twitter is niet alleen voor piepende politici, ook entertainment is er veel te vinden; er staat zelfs poëzie op. Er zijn natuurlijk dichters die het internet zien als een goede ...

Basisbeurs masterstudent voorlopig gered

Masterstudenten behouden hun basisbeurs, nu CDA en PvdA zich met GroenLinks en SP tegen het wetsvoorstel ‘Studeren is investeren’ keren. Ze schuiven de beslissing over een leenstelsel door naar het volgende kabinet.

Onafhankelijke kwaliteitscontrole “onder druk”

Politici in Europa willen steeds meer te zeggen krijgen over het hoger onderwijs, constateert onderwijskeurmeester Karl Dittrich. Accreditatieorganisaties als de NVAO moeten op hun tellen passen.

DWDD laat Dijkgraaf college geven

Op Hemelvaartsdag gaat de DWDD University van start. Natuurkundige Robbert Dijkgraaf zal een lezing houden over de oerknal en presentator Matthijs van Nieuwkerk mag hem assisteren.

Twaalf procent meer Nederlanders met Erasmusbeurs

Steeds meer Nederlandse studenten gaan met een Erasmusbeurs in het buitenland studeren of stage lopen. Veel van hen zoeken de zon op, blijkt uit cijfers van de Europese Unie.

Geen uitstel van wet topinkomens

Ook al is het kabinet gevallen, de Eerste Kamer gaat binnenkort gewoon debatteren over het wetsvoorstel om de topsalarissen voor onder meer onderwijsbestuurders aan banden te leggen. Dat hebben de senatoren gistermiddag besloten.

Zuyd gebruikt wetenschappelijke inzichten goed

Vijf zorgopleidingen van Zuyd Hogeschool vertalen de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek zo goed naar de praktijk, dat ze er een speciaal keurmerk voor krijgen.
Naaktkalender

Naaktkalender

Ype Driessen

Groenten snijden

Ik loop door de smerige gang langs lijken bedekt met bebloede lakens. In de kamers liggen levende doden aan een infuusje te sterven, hun armen zo dun als mijn vingers, en alle ribben kan ik tellen. Als ik langs de operatiekamer loop gaat de deur open en kijk ik letterlijk bij de patiënt naar binnen. Zusters brengen lunch rond, een bordje rijst met ...

Brabant

“In de spleet, dokter, echt ín de spleet!” Ik ben qua lichamelijk onderzoek toch best grensverleggend bezig geweest de afgelopen twee jaar, maar zoiets doe ik nooit meer. Een chagrijnige, asgrauwe, doorrookte boerin van vierentachtig jaar. Mevrouw was duizelig; of de huisarts langs wilde komen. Ik mocht mee. Het ooit witte, nu nicotine...

Coalitiespel

Deze keer geen cultuur zoals de redactie dat graag wil. Het is tijd voor harde cijfers. Over de val van de regering Rutte I en de totstandkoming van de tijdelijke Kunduz-coalitie in het parlement hangt een waas van goede bedoelingen, morele veroordelingen, beschuldigingen van incompetentie en uiteraard het gebruikelijke betwijfelen van andermans be...

Wat is een student?

Is de student van vandaag iemand die zich kan ontplooien tot een kritische burger? Of wordt de student klaargestoomd voor de arbeidsmarkt waar het maar om één ding draait: winst maken?
“Ik ben net zo trouw als mijn honden”

“Ik ben net zo trouw als mijn honden”

Manon Fokke (36, Vriezenveen) Griffier universiteitsraad en fractievoorzitter PvdA gemeenteraad Maastricht Woont in Maastricht, Getrouwd met Angelique
“Als Europa uit elkaar valt, is dat uw schuld”

“Als Europa uit elkaar valt, is dat uw schuld”

Een mudvolle zaal en vermoedelijk geen enkele Wilders-aanhanger, afgelopen maandag tijdens de Schumanlezing van Timothy Garton Ash. De hoogleraar European Studies te Oxford, columnist van The Guardian en schrijver van talloze boeken over de jongste Europese geschiedenis, trof een welwillend gehoor. Dat vervolgens stevig werd toegesproken.

Waarom zijn we op aarde?

Beste Albert, Laatst kreeg ik een boek onder ogen dat mij aan het denken zette omdat het zo van toepassing is op onze werkomgeving, onze uni. Het heet ‘Waarom ben je op deze aarde’, en het is geschreven door een man die, ik citeer, “op zijn 41e in zijn pas aangelegde tuin op een biels viel en een hersenkneuzing kreeg. Een jaar la...

Jamie is een knuffelklootzak

Neem het aan van iemand die een flink aantal restaurantkeukens van binnen heeft gezien: alle chefkoks zijn dictatoriale eikels. Dat is niet alleen traditie, dat is ook broodnodig, er wordt meestal onder zoveel druk gewerkt dat de vriendelijkheden achterwege blijven. “Voordat we beginnen: alsjeblieft, alsjeblieft, dankjewel, dankjewel. Nou ga ...

Wet Gone Wild Party

Wet Gone Wild Party

Ruim zevenhonderd Maastrichtse studenten gingen uit hun dak tijdens de uitverkochte Wet Gone Wild Party van Onafhankelijk Herendispuut Silenus in zwembad Polfermolen in Valkenburg. Dit was de vijfde keer dat het feest werd gehouden.

UM-studenten naar finale Holland’s Got Talent

Mental Health masterstudenten Fiona Cleutjens en Dionne Smid hebben met hun dansgroep No Escape XXL de finale van Holland’s Got Talent bereikt. Ze kregen tijdens de live show afgelopen vrijdag de meeste stemmen van het publiek. “Het was supergaaf”, vertelt Cleutjens. “Vlak voor het optreden waren alle zenuwen vergeten. Omdat...

Meer studentenpartijen strijden om zetels U-raad en FHS

Niet twee, zoals in 2011, maar vijf studentenpartijen dingen mee naar de zetels voor de universiteitsraad. Ook bij de faculty of humanities and sciences is het aantal deelnemende partijen gegroeid: van twee naar vier. De studenten hebben tijdens de komende universitaire verkiezingen – dit jaar alleen voor de studentengeleding –meer te k...
“Wietpas: alweer een maatregel tegen buitenlanders”

“Wietpas: alweer een maatregel tegen buitenlanders”

“Ik zou me nooit laten registreren als ‘lid’ van een coffeeshop. Ook mijn vrienden zullen het niet doen.” Een Duitse masterstudent die om begrijpelijke redenen anoniem wil blijven is niet blij met de invoering van de wietpas in Maastricht. “Maar ik ben een matige gebruiker en heb nog genoeg voorraad tot de zomer. Dan ben ik klaar met mijn studie en...

Promotie op sterfbed

Bij wijze van hoge uitzondering is econoom Jan Boels (70) begin april gepromoveerd zonder publieke verdediging. De Universiteit Maastricht stemde in omdat Boels ernstig ziek was. Hij is afgelopen maandag overleden.

Zeven UM-masterstudies op eerste plaats

Zeven eerste plaatsen, acht tweede en zeven derde. Daarmee staan 22 van de 34 onderzochte Maastrichtse masteropleidingen in de top drie van hun categorie, zo blijkt uit de KeuzeGids Masters 2012 die vorige week verscheen.

De faculteit moet niet zeuren

Beste Truusje, Ik snap dat best hoor, van die rechtenstudenten die geen water bij de wc willen halen en daarom een eigen apparaat nodig hebben, een waterkoeler die het gemeentepils nog eens extra filtert. Het bericht stond vorige week in dit prachtblad en ik heb er eens stevig over nagedacht. Want natuurlijk, voor columnisten als wij is dit smulle...

Tijs en Johan komen er niet uit

De Evangelische Omroep gaat graag het gesprek aan, met eenieder die maar luisteren wil. Dat is hun goed recht, net als de verschrikkelijk oprechte mensen die je op straat komen vertellen dat Jezus van je houdt, daar ook vrij in zijn. Tijs van den Brink, de meest evangelische van de evangelio’s, en de helft van niet-heel-komisch duo Knevel en Van De...

Bologna-proces: veel gedaan, maar weinig bereikt

Vrijwel alle landen van Europa zijn overgestapt op het bachelor-mastersysteem, maar het grote doel is nog niet bereikt: studenten en docenten gaan nog maar weinig naar het buitenland.

De ‘werfkracht’ van universiteiten

Leiden is de afgelopen tien jaar sterk geworden in het verwerven van onderzoeksbeurzen, terwijl de TU Eindhoven steeds meer geld van het bedrijfsleven krijgt.

Zijlstra: selectie studenten om taalbeheersing

Er zijn inderdaad problemen met de taalbeheersing van studenten, erkent demissionair staatssecretaris Zijlstra. Misschien kunnen onderwijsinstellingen hun studenten vooraf selecteren om deze problemen te voorkomen, oppert hij.

Gap-year helpt (soms)

Studenten die een jaartje hebben gereisd voor ze naar de universiteit gingen, doen het in hun eerste jaar beter dan degenen die meteen doorleerden. Studenten in het hbo hebben meer profijt van een jaartje werken.

UM zesde bij Batavierenrace

Het universiteitsteam van Maastricht, met daarin de snelste UM-ers, is zesde geworden bij de Batavierenrace, een estafetteloop voor studenten tussen Nijmegen en Enschede. De winnaar van deze veertigste editie, met 8509 deelnemers de grootste ooit, was Wageningen. “Vooral ’s nachts was het spannend. Toen zaten we met vier ploegen heel dicht op elka...

UM-studenten in Holland’s Got Talent

UM-studenten in Holland’s Got Talent

Mental Health masterstudenten Fiona Cleutjens en Dionne Smid staan aanstaande vrijdag met hun dansgroep No Escape XXL in de live-show van Holland’s Got Talent. Twee weken geleden was te zien hoe ze tijdens de voorrondes een golden ticket van de jury kregen, waarmee ze direct door mochten naar de volgende ronde. “De auditie was in februari, dus we h...

Gezonde modellen op de catwalk

Gezonde modellen op de catwalk

Achttien studenten en scholieren liepen afgelopen zaterdag als volleerde modellen over de catwalk tijdens de I’mperfect Healthy Fashionshow op de Markt. De show was een initiatief van de International Federation of Medical Student Associations (IFMSA). “Een van onze leden zag dit in het buitenland en wilde het graag ook hier doen”, zegt Liselore Ja...

Saurus vijfde op NK

Saurus-leden Annick Missotten en Esther Ruijter zijn vijfde geworden in het Dames 2-veld tijdens het NK Roeien in Amsterdam. “Een knappe prestatie, aangezien de eerste vier boten naar de Olympische Spelen gaan”, aldus wedstrijdcommissaris Nard Huijbregts. In de categorie U23 (onder 23 jaar) waren Missotten en Ruijter wel de snelste.   CF

Melancholische roadmovie

Het verhaal: De excentrieke Cheyenne (Sean Penn) was ooit een succesvolle gothic rockster. Optreden doet hij allang niet meer, maar hij kleedt zich nog altijd alsof hij zó met The Cure het podium op moet. Verder ademt zijn verschijning een en al troosteloosheid; volkomen uitgeblust sloft Cheyenne door het leven. Aan zijn lethargische toestand komt ...

“Ik heb geen dikke huid”

“Ik heb geen dikke huid”

Arie de Fijter (34) Studentenpredikant Tafelstraat 13, sinds 22 april 2012 officieel dominee Woonplaats: Maastricht Getrouwd met Femke

DWDD-literatuur

Stel je schrijft een roman en je grootste wens is – natuurlijk – dat die roman wordt uitgegeven. Dan hoop je dat een uitgever hem zal lezen om vervolgens tot de conclusie te komen: prachtig, een geweldige roman, we geven hem uit. Helaas, dit is slechts de eerste stap. De volgende stap is – steeds vaker is het trouwens de eerste stap – de auteur zel...

Bangkok

Afgelopen zondag werd ik vijfentwintig. Ik zou dus niet raar op moeten kijken wanneer ik dit jaar langzaamaan naar één kant begin te hellen om halverwege reddeloos in mijn 'quarter life crisis' te storten. Ik wil niet ieder jaar roepen “ik word al oud”, heb tenslotte nog niet zo heel lang haar op m'n piemel, maar vijfentwintig klinkt naar wat je vr...

26 Rue de Départ

“Woont u hier?”, vroeg de man toen hij het vertrek binnenliep. “Als dat zou kunnen”, gaf ik toe. Ik voelde mij betrapt. Ik stond midden in de huurwoning 26 Rue de Départ, keek om mij heen en zag, niet voor het eerst, dat het goed was. Je moet een poort door voor je bij de woningen komt. Alle verhuurd aan kunstenaars. Midden in Montparnasse. Piet Mo...

Drie lintjes

Drie UM-hoogleraren ontvingen afgelopen week een koninklijke onderscheiding. Nanne de Vries en Hans Heijke werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, René de Groot tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheidingen benadrukken de maatschappelijke verdiensten van de gelauwerden, bij ‘Officier’ strekken die bijdragen zich uit...

Expertise

Expertise

Ype Driessen

“In Nederland moet je op sterven liggen voordat een huisarts je serieus neemt”

“In Nederland moet je op sterven liggen voordat een huisarts je serieus neemt”

Wie zijn hernia of kaakontsteking  liever in België of Duitsland wil laten behandelen, vanwege de goede reputatie van de specialist of geavanceerde technologie, kan moeiteloos een afspraak maken. Dat is inmiddels vastgelegd in EU-wetgeving. Het is de vraag of Europeanen hun nieuwe rechten zullen gebruiken. Een onderzoek onder Duitse studenten ...

Wie twittert het meest?

@debbyvsoest: “Het vogeltje zingt al wat minder hard..”   Het was voor ’s lands twitteraars groot nieuws: vorige week bracht onderzoeksbureau Multiscope het bericht dat de ‘Groei Nederlandse twitteracounts’ afzakte. Daarmee lijkt een einde te komen aan een trend. Als om het tegendeel te bewijzen, haalde het bericht de trending topic lijsten....

WE-festival: meer dan alleen een feest

Een ‘community’ creëren, dat is wat de organisatoren van het WE-festival hopen te doen. Het festival, dat wordt georganiseerd door studenten in samenwerking met onder meer het Landbouwbelang, de Universiteit Maastricht, Novum en het Green Office, wordt van 8 tot en met 13 mei voor de derde keer gehouden. Het programma is divers: ’s ochtends yoga in...
“Stop met studeren en begin een boyband”

“Stop met studeren en begin een boyband”

Donderdagavond, een volle Bonbonnière. Voor de vijftiende keer organiseert Onafhankelijk Damesdispuut Hesperides de inmiddels legendarische Maastrichtse Studenten Playbackshow. Verschillende disputen hebben hun krachten gebundeld om zeventien acts te creëren, waarbij ze steeds kleine stukjes uit verschillende nummers playbacken. Hoewel sommig...

Plan: Guesthouse afstoten

Voor eind mei zal de beslissing vallen of de universiteit doorgaat met het aanbieden en beheren van gemeubileerde kamers voor buitenlandse studenten. De Guesthouse-organisatie wordt misschien overgenomen door een externe partij.

Hoger risico op psychose na traumatische jeugdervaringen

Wie op jonge leeftijd is verwaarloosd of seksueel misbruikt, loopt later een driemaal zo hoog risico op psychose als normaal. Dat blijkt uit een grootschalige studie door onderzoekers uit Maastricht, Liverpool, Manchester en Auckland (Nieuw-Zeeland). Die is onlangs gepubliceerd in Schizophrenia Bulletin.

Marketing prijs

Ko de Ruyter, hoogleraar marketing aan de School of Business and Economics, heeft de Christopher Lovelock Career Contributions Award ontvangen van de American Marketing Association. Deze onderscheiding, belangrijk op het gebied van marketing, zal De Ruyter in juni in ontvangst nemen tijdens een plechtigheid aan de universiteit van Maryland. De prij...

Rutte down

@luukmulder: "Ik ben geen leider, ik ben maar een soldaat." Vorige week werd op deze plek al de zaak Robert M. genoemd. Op hetzelfde moment ging ook de rechtszaak tegen Anders Breivik, de pleger van de dubbele aanslagen in Noorwegen in juli vorig jaar, van start. Het proces wordt intensief door de internationale pers gevolgd: tijdens de eerste dag...

“Karate heeft me meer rust gegeven”

“Karate heeft me meer rust gegeven”

Thijs Compeer (27) uit Vlissingen, promovendus bij farmacologie sinds 2009 en Nederlands kampioen karate op het onderdeel 1-op-1-gevecht (kumite), woont in Maastricht, vriendin: Elly
De Donkere Dame

De Donkere Dame

Shakespeares meest seksuele, meest rancuneuze, maar ook meest liefdevolle gedichten zijn vertaald door de oud-student cultuurwetenschappen en dichter Bas Belleman. “Je dringt door tot in de haarvaten van zijn poëzie.”

Porno

Porno in het nieuws. Reden om eens een stukje over seks(filmpjes) te schrijven. Je leest zulke stukjes niet vaak. Beetje plat, beetje vulgair, en seks is een groot geheim, en dat laatste moet absoluut zo blijven. Maar plat en vulgair, niet toch? Behalve kennelijk als vrouwen het doen. Die komen op een bangalijstje. De afgelikteboterhammen-lijst. Vr...

De bezetenen

De Toneelgroep speelt in het eigen Derlon Theater De bezetenen, een stuk uit de jaren vijftig van de vorige eeuw van Albert Camus. Een vrij precieze bewerking van een lijvige roman van Dostojevski uit het Rusland van 1872. Nederlandse vertalers hebben de titel van het boek verschillend weergegeven: Booze Geesten, Demonen, Duivels. De Fransen houden...

Gaius wint de Nationale Pleitmarathon

Een team van het juridische studentenpleitgenootschap Gaius, bestaande uit Anne-Marie van Venrooij en Bastiaan Kemp, heeft in Utrecht de Nationale Pleitmarathon (NPM) gewonnen, een jaarlijkse wedstrijd die wordt georganiseerd sinds 1991 en die open staat voor civielrechtelijke pleitverenigingen van negen universiteiten. De jury bestond uit rechters...

We moeten Dré troosten

Beste Albert,   Het is te vroeg!! We zijn er nog niet klaar voor!! Verdulleme, die snert Geert ook! Gooit altijd roet in het eten als je het niet kunt gebruiken, dat misselijke stuk Venlose proemevlaai!! Je begrijpt toch wel wat ik bedoel hè, Albert? Het gaat me om de man die jij altijd zo liefdevol Us Jungske noemt, onze vicevoorzitter, A...

Jort, nu met een verhaal

Brutaal en zelfgenoegzaam, maar inhoudelijk sterk

Rechtenstudenten vinden leidingwater te hard

Omdat de studenten bij de rechtenfaculteit liever gekoeld en gefilterd dan gewoon leidingwater drinken komt er bij de common room aan de Bouillonstraat een waterkoeler: een apparaat dat leidingwater koelt en filtert.

Rechten aan of onder de maat?

“We schrokken ons dood toen we lazen wat de regionale zender L1 op zijn site had gezet: ‘De rechtenstudie in Maastricht is onder de maat.’ Terwijl we juist goed gescoord hadden.”

Rechten vergadert in het Nederlands

De rechtenfaculteit houdt vast aan Nederlands als eerste vergadertaal. Buitenlandse studenten moeten de taal in ieder geval kunnen lezen en verstaan, vindt decaan Hildegard Schneider. “We willen geen Europese Commissie-gedoe, alles vertalen. Vind ik zonde van het geld. Uiteindelijk is dit een Nederlandse universiteit.”
België

België

Ype driessen

Langstudeerboete voorlopig niet van de baan

Langstudeerders moeten vanaf september een boete betalen. Daar zal de val van het kabinet niets aan veranderen, menen twee hoogleraren.
“Gewone tieners, die zich snel vervelen”

“Gewone tieners, die zich snel vervelen”

Stel een programma samen voor hoogbegaafde kinderen uit de bovenbouw van het Stella Maris College in Meerssen. Dat was de opdracht die Pascal Steeghs, Rachelle Schuimer en Daniël Jäger kregen vanuit het Premium-project, een honours programma voor excellente masterstudenten. Ze stelden vier lessen samen, gebruikmakend van het probleemgestuurd onderw...
Gratis wassen en nog veel meer in Guesthouse

Gratis wassen en nog veel meer in Guesthouse

Er zijn wasmachines in het Guesthouse aan de Brouwersweg, er zijn drogers, en ze zijn allemaal gratis te gebruiken, vertelt Roel van der Nat van de facilitaire dienst. Dat weet het meisje op de foto ook, en dus vult ze meteen drie machines met verschillende soorten was. Een kleine delegatie van de universiteitsraad sloeg het tafereel afgelopen dins...

Leenstelsel dichterbij dan ooit

Regeringspartijen VVD en CDA willen de basisbeurs voor alle studenten afschaffen. PvdA en D66 ook, al zien ze het liefst dat de opbrengst volledig ten goede komt aan het onderwijs.  

Studenten zijn wel/niet harder gaan studeren

Studenten zijn helemaal niet harder gaan studeren, stelt directeur Frank Steenkamp van onderzoeksbureau CHOI, maker van de Keuzegids. Hij gelooft onderzoeksbureau ResearchNed niet.

Amsterdam wil nieuw wetenschappelijk topinstituut

De gemeente Amsterdam wil een nieuw kennisinstituut dat zich op de technologische problemen van grote steden richt. Er is zo’n vijftig miljoen euro voor beschikbaar. Bedrijven en universiteiten mogen er voorstellen voor doen.

Kabinet wilde basisbeurs volledig afschaffen

Het bezuinigingsplan om de basisbeurs volledig af te schaffen is niet automatisch van tafel nu het Catshuisberaad is mislukt. Mogelijk wil het minderheidskabinet alsnog proberen het door het parlement te krijgen. 

Utrecht en Tilburg willen collegegeldvrij besturen niet betalen

Universiteiten draaien ervoor op als student-bestuurders een jaar geen collegegeld zouden betalen. Daar hebben we geen zin in, schreven twee universiteitsvoorzitters afgelopen weekend in de Volkskrant.

Geen boete voor hand in eigen boezem

Zwakke opleidingen die schoon schip willen maken, hoeven niet bang te zijn voor een navordering van het ministerie. Staatssecretaris Zijlstra eist geen geld terug voor onterecht uitgereikte diploma’s die een opleiding zelf opspoort.

DUO bedankt!

Studenten die hun bruiloft à vierduizend euro betaalden met een lening bij DUO en vier vrienden die ieder vierhonderd euro leenden voor een skivakantie. “DUO bedankt!”, schrijven ze.
Nieuw bestuur ISO

Nieuw bestuur ISO

Het Interstedelijk Studenten Overleg heeft een nieuw bestuur gekozen dat op 30 juni zal aantreden. Voorzitter is de Nijmeegse student filosofie en politicologie Thijs van Reekum.

Ook LSVb heeft nieuw bestuur

De Landelijke Studenten Vakbond krijgt een nieuwe voorzitter: Kai Heijneman, voormalig student journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Dit weekend is het nieuwe bestuur verkozen. 

Studenten niet zo lui als vroeger

Studenten steken veel meer tijd in hun opleiding dan voorheen. Zowel universitaire studenten als hbo’ers zijn meer dan tien uur per week extra gaan studeren, blijkt uit de studentenmonitoren van de laatste tien jaar.

Deur open voor buitenlandse student

Nederland moet breken met de angstpolitiek, vindt voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW. “We moeten de deuren wijd opengooien voor buitenlandse studenten.”

Storm op komst

Het verhaal: Curtis La Forche (Michael Shannon) werkt voor een bouwonderneming in een stadje in Ohio. Hij is een toegewijd vader en een trouw echtgenoot. Het alledaagse leven van zijn gezin komt op zijn kop te staan als hij last krijgt van onheilspellende nachtmerries. Curtis raakt ervan overtuigd dat een allesverwoestende storm op komst is. Hij be...

Paper

Paper

Ype Driessen

Observant zoekt een studentcolumnist (v/m) voor de achterpagina

Wegens het vertrek van onze huidige columnist Gijs zoekt de redactie van Observant voor het academische jaar 2012-2013 een studentcolumnist (v/m) voor de column op de achterpagina. Het gaat in totaal om 37 columns die over uiteenlopende onderwerpen (actualiteit, studentenleven, wetenschap, familie, enzovoort) kunnen gaan. De student wordt begeleid ...

Kabinet wilde basisbeurs volledig afschaffen

Het bezuinigingsplan om de basisbeurs volledig af te schaffen is niet automatisch van tafel nu het Catshuisberaad is mislukt. Mogelijk wil het minderheidskabinet alsnog proberen het door het parlement te krijgen.
Chic Sat Club Night

Chic Sat Club Night

Voor een clubbing ervaring moet je in Beek zijn, volgens onafhankelijk Heerendispuut Chic Sat, dat afgelopen woensdag een feest organiseerde in discotheek Mondial. Er heerst een schoolreisjesgevoel: met een volgepakte bus op stap. Snoepzakken zijn ingeruild voor hoge hakken, de bus is ingedeeld op dispuutstrui. Met z’n allen op weg naar Beek: “Ja, ...

Chic Sat Club Night

Chic Sat Club Night

Voor een clubbing ervaring moet je in Beek zijn, volgens onafhankelijk Heerendispuut Chic Sat, dat afgelopen woensdag een feest organiseerde in discotheek Mondial. Er heerst een schoolreisjesgevoel: met een volgepakte bus op stap. Snoepzakken zijn ingeruild voor hoge hakken, de bus is ingedeeld op dispuutstrui. Met z’n allen op weg naar Beek: “Ja, ...

Chic Sat Club Night

Chic Sat Club Night

Voor een clubbing ervaring moet je in Beek zijn, volgens onafhankelijk Heerendispuut Chic Sat, dat afgelopen woensdag een feest organiseerde in discotheek Mondial. Er heerst een schoolreisjesgevoel: met een volgepakte bus op stap. Snoepzakken zijn ingeruild voor hoge hakken, de bus is ingedeeld op dispuutstrui. Met z’n allen op weg naar Beek: “Ja, ...

Chic Sat Club Night

Chic Sat Club Night

Voor een clubbing ervaring moet je in Beek zijn, volgens onafhankelijk Heerendispuut Chic Sat, dat afgelopen woensdag een feest organiseerde in discotheek Mondial. Er heerst een schoolreisjesgevoel: met een volgepakte bus op stap. Snoepzakken zijn ingeruild voor hoge hakken, de bus is ingedeeld op dispuutstrui. Met z’n allen op weg naar Beek: “Ja, ...

Studenten U-raad: schort maatregel één jaar op

De financiële compensatie voor actieve studenten zal met ingang van september 2012 met 30 procent worden verminderd. De studentengeleding van de universiteitsraad vraagt het college van bestuur deze maatregel een jaar op te schorten.

London

Een klein verslagje van het jaarlijkse weekend Londen, met de Boatrace als goed excuus. De roeiwedstrijd op de Thames tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge waar we met het dispuut al jaren langs het water staan en Oxbridge naar de finish schreeuwen. Het was spannend dit jaar. Halverwege de wedstrijd viel er, zo hoorden wij, een cameraman...

De jongens van De Wit

In de jaren zestig en zeventig, de tijd dat de generatie na mij, de babyboomers, hun opstand tegen de gevestigde orde afkondigde, ben ik voorzitter geweest van een subfaculteit die volgens het one man one vote-principe werd bestuurd. De meeste medewerkers en studenten aan de Leidse universiteit liepen niet bepaald warm voor de revolutie en solidari...

Het geheim van de lift

Beste Truusje, Vind jij het ook zo saai en stil in dit gebouw? Ik wel, maar ik vind dat niet erg, sterker, ik vind het wel prettig. Het geeft de academische beleidsondersteuning op de Berg juist dat beetje rust dat nodig is om de hersencellen optimaal te laten vibreren. En dat is weer nodig om plannen te bedenken om ons nog beter op de academische...

Dan maar scheiden

Kamervragen, een column van Youp zo woedend dat er een spelfout in is blijven staan, wat zou er aan de hand zijn? De nieuwe RTL-docusoap Echt Scheiden doet nogal wat stof opwaaien. Op zich is de serie een logische stap. Na al die datingprogramma's, en in de wetenschap dat een derde van alle huwelijken strandt, was een leuke realityshow over scheidi...

“Joh, kijk naar buiten, de zon schijnt”

“Joh, kijk naar buiten, de zon schijnt”

Ingrid Wijk (47) Directeur Universiteitsbibliotheek en Talencentrum Woont in Maastricht Getrouwd met Eric Willems, samen twee dochters: Charlotte (18) en Sigrid (16)
“Mijn functie is het om geruststelling uit te stralen, geen paniek”

“Mijn functie is het om geruststelling uit te stralen, geen paniek”

Een bordje met nooduitgang dat zo is geplaatst dat degene die de richting volgt telkens weer op hetzelfde punt uitkomt, bij het betreffende bordje nooduitgang namelijk. Dat wordt aan het bevoegde gezag doorgegeven maar er gebeurt niets. Een brandmelder die afgaat zonder dat er brand is maar waardoor wel een heel pand ontruimd moet worden; een mailt...

Afmattende metahorror

Het verhaal: Vijf vrienden – een dom blondje, een nerdy wietroker, een atletisch alfamannetje, een gevoelige jongen en een maagd - vertrekken met een camper naar een afgelegen hut in de bossen. Het plan: een onbezorgd weekend vol seks en drugs. De rest van het verhaal ken je al, of toch niet? Een prima film voor de komende Night of Terror, want ...

Kwaliteit proefschriften

Al jarenlang zijn er maatregelen (volgsystemen, PhD-coaching) getroffen tegen de uitloop van het vierjarige promotietraject, maar blijkbaar zonder succes. De gemiddelde promotieduur in 2010 ligt nog steeds rond de vijf jaar (Observant 27). Eerst werd de schuld bij de begeleiders gelegd, die moesten maar zorgen dat het project in vier jaar klaar kon...

Kwart van 40-plussers heeft COPD

 COPD komt veel vaker voor dan gedacht. Uit een steekproef van UM-longarts Lowie Vanfleteren blijkt dat 23 procent van de veertigplussers in de regio Maastricht lijdt aan deze luchtwegvernauwing. De landelijke cijfers van het RIVM zitten op een kleine 2 procent.

In Memoriam Theo Roemen

Ons bereikte het droeve bericht dat, na een ziekbed van een jaar, onze medewerker Theo Roemen op 62-jarige leeftijd is overleden. Theo was een medewerker van het eerste uur. Na 10 jaar werkzaam geweest te zijn als analist in het klinisch chemisch laboratorium van het ziekenhuis Sint Annadal (voorloper van het azM), kwam hij in 1977 in dienst bij de...

Tuigeiland

@allthingsroyal: “Public Relations 2.0: King of Spain goes shooting elephants with his misstress, Willem-Alexander and Maxima buy Greek villa,...... #sarcasm.” Willem-Alexander en Maxima blijken, na het debacle in Mozambique, het idee van een vakantiehuisje op een exotische locatie niet te hebben losgelaten. Financiële tekorten, crises en maatsch...

Uitgetypt

Anderhalf jaar geleden verscheen mijn eerste stukje op deze plek. Het was een navelstaarderig verhaal over arme kleine ikke, wanhopig in gevecht met een monsterlijk proefschrift. Datzelfde proefschrift is nu zo goed als leescommissie-klaar. En dit is mijn laatste column. Mijn eerste column ging over gedachten die niet bevorderlijk zijn bij het sch...

Saurus niet in finale Varsity

Net als vorig jaar is de Varsity gewonnen door roeivereniging Nereus uit Amsterdam. De Maastrichtse roeiers van Saurus kwamen bij de Oude Vier – het koningsnummer van de Varsity – niet verder dan de voorrondes, waar ze als vijfde eindigden. Saurus deed ook in andere velden mee. De Heren Eerstejaars Lichtgewicht en de Overnaadse 2 met stuurman haald...

Sprintje trekken op de gang

Sprintje trekken op de gang

“O, deze oefening is echt heel zwaar”, verzucht Kiki Camps tegen haar collega Anouk Quaden terwijl ze de buikspieroefening achter het bureau uit het filmpje Take five and feel alive van UM Sport proberen uit te voeren. Camps en Quaden zijn samen met de rest van hun afdeling International Relations Office van de School of Business and Economics enth...

Extra politie in park

De politie van Maastricht waarschuwt strenger op te zullen treden tegen mensen die overlast veroorzaken in het park. “We hebben klachten binnengekregen over jongeren die met hun brommer door het park rijden en studenten die er barbecueën, wat schade aan het gras en veel rook veroorzaakt”, zegt wijkagent Will Schobbe. Wanneer het weer warmer wordt, ...

“Zelftest? Gooi maar een munt op”

“Zelftest? Gooi maar een munt op”

Chlamydia. Het is de meest voorkomende geslachtsziekte in Nederland, en belangrijker, een die nog steeds groeit. Vooral in Zuid-Limburg. Waarom? En wat te doen? Hoe bereik je de risicogroepen? Uit recent onderzoek van de nieuwe ‘GGD-hoogleraar’ Christian Hoebe blijkt vooral wat niet werkt. Al is er nu een veelbelovende methode in de maak.

Studenten willen enquete naar studiedruk UCM

Studentraadsleden van de faculteit Humanities and Sciences pleiten voor een gedegen onderzoek naar studiedruk en stress onder studenten van het University College. Decaan Harm Hospers verwijst naar de maatregelen die het bestuur al heeft genomen. Maurice Timmermans

Geen rubicon-beurzen voor UM’ers

NWO heeft begin deze maand 29 jonge onderzoekers een Rubicon-beurs toegekend om twee jaar ervaring op te doen in het buitenland, maar onder hen zijn geen Maastrichtenaren dit keer. Wel vielen twee buitenlanders in de prijzen die voor de UM hebben gekozen. Dat zijn meteen de laatste twee want voortaan komen alleen onderzoekers in aanmerking die van ...

Winnaar Wiskundeprijs

Hoe kun je de treffers van een zoekmachine op internet zo ordenen dat de meeste mensen er baat bij hebben? Een voordracht hierover leverde Ruben van der Zwaan (27), medewerker van de School of Business and Economics, de Philips Wiskundeprijs voor promovendi op. Die is vorige week donderdag uitgereikt tijdens het 48e Nederlands Mathematisch Congres ...

DUO schrijft app-wedstrijd uit

De Dienst Uitvoering Onderwijs roept opnieuw de hulp van studenten in. Ze schrijft een wedstrijd uit om de nieuwe ‘DUO Student’-app te ontwerpen. Hoofdprijs is drieduizend euro.

Rumoer om themafeest Feuten

De politie heeft iemand opgepakt tijdens een feest van de fictieve studentenvereniging Mercurius, meldt RTL Boulevard. Maar tot de meeste feestgangers is dat niet doorgedrongen.

Inspectie kritisch over kwaliteitsbewaking hoger onderwijs

De Onderwijsinspectie maakt zich zorgen over het lage studierendement en de aanhoudende ontevredenheid van studenten en afgestudeerden over hun opleiding. Het toezicht binnen de instellingen en door de NVAO functioneert niet altijd.

KIA: “Hoger onderwijs onder druk”

Vakbonden, bedrijfsleven, studenten en onderwijsinstellingen… allemaal erkennen ze dat het hoger onderwijs onder druk staat. Maar ze over de oplossing zijn ze het niet eens, blijkt uit hun gezamenlijke rapport over de kenniseconomie.

“Bemoeizucht bedreigt academische vrijheid”

Politici en beleidsmakers bemoeien zich te veel met het onderwijs en onderzoek. Daardoor komt de academische vrijheid in gevaar, stelt jurist en onderwijsexpert Peter Kwikkers. “Terwijl die vrijheid nadrukkelijk in de wet staat.”

Eén op zeven artsen zag wetenschapsfraude

Een op de zeven artsen heeft wel eens gezien dat wetenschappelijke uitkomsten werden verzonnen. Bovendien zag ruim één op de vijf dat onderzoeksdata werden bewerkt om goede resultaten te verkrijgen.

“Prestatieafspraken ongrondwettelijk”

Volgens staatssecretaris Zijlstra is er niets mis met de prestatieafspraken die hij met universiteiten en hogescholen wil maken. Onzin, zegt hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens: “Wat de staatssecretaris wil, is in strijd met de Grondwet.”

Politieke jongerenorganisaties: niet bezuinigen op onderwijs

De politieke jongerenorganisaties van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen niet dat er bezuinigd wordt op onderwijs en wetenschap. In hun gezamenlijke voorstellen wordt het hoger onderwijs met rust gelaten.

Maastrichtse rechtenopleidingen aan de maat

Een voldoende, dat is wat de Maastrichtse rechtenopleidingen kregen van de visitatiecommissie en nu ook van de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie NVAO. Daarmee is de officiële goedkeuring tot 2018 binnen. Decaan Schneider is verbaasd: “De commissie was juist erg enthousiast tijdens haar bezoek.”
Morrelen aan het proefschrift

Morrelen aan het proefschrift

Waarom zouden alle promovendi briljante proefschriften moeten schrijven? Voor sommigen kan de lat best iets lager, vindt de Groningse rector magnificus Elmer Sterken. Dan promoveren ze misschien ook sneller. UM-rector Gerard Mols gelooft daar niet in.

Sportprestaties van vrouwen zijn stukken beter

Sinds de Tweede Wereldoorlog, het moment waarop vrouwen in de oorlogsindustrie meedraaien, bekleden ze steeds betere posities op de arbeidsmarkt en zijn ze meer gaan verdienen. Eenzelfde inhaalslag tonen de sportprestaties van vrouwen. Dat ontdekte Arnaud Dupuy, universitair docent bij de School of Business and Economics.

Brood en spelen

Het verhaal: In de totalitaire staat Panem eist de regering elk jaar van twaalf districten dat ze twee jongeren leveren voor hét mediaspektakel van het jaar: de Hunger Games. De door loting geselecteerde adolescenten worden vervolgens als kanonnenvoer gebruikt in een live realityshow waarin ze elkaar dienen uit te moorden totdat er één overlevende ...

“Ik ben gevoeliger geworden”

“Ik ben gevoeliger geworden”

Gido Boere (50, Heerlen) Locatiemanager facilitaire dienst, sinds 2004 Woont in Maastricht Getrouwd met Ingrid, en vader van dochter Janou (18)

Wetenschapsmonologen

In 1991 vervulde politicoloog Pieter Hilhorst zijn vervangende dienstplicht bij Studium Generale. Hij won de derde prijs bij de Van den Biggelaar essay prijsvraag, en haalde met een grote foto en zijn integrale tekst  Observant. Op 22 maart jl. keerde Hilhorst terug naar Maastricht.  Hij schreef een van de twee monolog...

Domheid bestuurt

Veel van wat we denken klopt niet. Vooral over management, bestuurszaken en bedrijfsvoering wordt consequent geloofd in de heilzame werking van nonsens en flauwekul. Belangrijke beslissingen worden gebaseerd op dubieuze aannames, trendy opvattingen en vooral op heroïsche zelfbeelden, met alle funeste gevolgen van dien. Als medici zich door zu...

Record

Als ik zeg; bloedstollend, dan zeg jij? De eredivisie. Heel goed. Dit jaar is niets wat het lijkt in deze te gekke strijd om de landstitel. Favorieten knokken zich heldhaftig terug uit geslagen positie, gaan een week later toch weer onderuit tegen een club uit het rechter rijtje om de volgende wedstrijd alsnog uit de dood te herrijzen om opnieuw me...

Einde van Vlaanderens Mooiste? (1)

Ruim vier weken geleden is het wielerseizoen in onze streken losgebarsten. Al vier weken verzuim ik er over te schrijven. Allerlei bijzaken hielden mij af van het ware leven. Hoe zijn de helden de winter doorgekomen? Blijven de sponsoren hun heilzame euro’s doneren? Wie wordt er het eerst betrapt op het nieuwe dopingwondermiddel? Wat zal het weer z...

Karl Dittrich: “Nieuw keuringsstelsel moet tijd krijgen om zich te bewijzen”

Karl Dittrich: “Nieuw keuringsstelsel moet tijd krijgen om zich te bewijzen”

Het ergste is voorbij in het hoger onderwijs, zegt NVAO-voorzitter Karl Dittrich. En het toezicht werkt zoals het hoort. “Er zijn binnen één jaar al meer negatieve accreditatieoordelen gegeven dan in de afgelopen zes jaar.”
Goedbezochte Open Dag

Goedbezochte Open Dag

Bijna 1900 scholieren uit binnen- en buitenland togen afgelopen weekend naar de Open Dag van de Universiteit Maastricht. Vaak in gezelschap van ouders en/of vrienden: in totaal waren er bijna vierduizend bezoekers, iets meer (2 procent) dan vorig jaar in maart. De meeste belangstelling ging traditioneel uit naar de faculteiten Health Medicine and L...

Maastrichtse popcultuur in gevaar

Kleine bands die nu in de Muziekgieterij floreren gaan straks ten onder in de veel te grote Platte Zaol. Dat betekent dat de Maastrichtse popcultuur zelf in de problemen komt. Student gezondheidswetenschappen en Maastrichts CDJA-voorzitter Jimmy Bastings roept de verantwoordelijke wethouder op om het roer om te gooien.

Een Limburgse vlootschouw

Beste Albert,  Het is nu echt lente en dat betekent dat ik weer de gebruikelijke klantjes aan mijn deur krijg. Om te beginnen natuurlijk de rosse types, de jongens en meisjes voor wie een uurtje in de zon gelijk staat aan een minuutje in het frituurvet. En daar worden ze dan depri van hè, dat je met je mooie rooie haar en je doorzichtige ble...

Zacht op de persoon

Wie behept is met een bovengemiddelde interesse in de nationale politiek en het parlementaire proces komt op tv aardig aan zijn trekken. Maar omdat je ook wel eens een lauwe comedy wil kijken of een doordeweekse borrel met vrienden wil drinken, moet je wel een selectie maken. Als er bij Pauw & Witteman geen fractievoorzitter of financieel woord...

Genade-zesjes voor rechtenopleidingen

De juridische bacheloropleidingen aan de Nederlandse universiteiten rammelen. Maar ze beloven beterschap. Daarom zijn ze bijna allemaal goedgekeurd en mogen ze doorgaan tot 2018.

De traan achter de lach

Wat is humor? Een prachtige waterlelie die wortelt in het troebele water van verdriet, meende Godfried Bomans ooit. Voor en na hem hebben horden schrijvers en wetenschappers zich over het ongrijpbare fenomeen gebogen. En dat zal ook op de achtste editie van De Avond van het Woord gebeuren, ook dit keer weer georganiseerd door Studium Generale in he...

Dood of niet dood?

@mtwirth: “Cats have 9 lives. Celebs have 9 twitter deaths. #Almodovar #Hoax” Als informatie via Internet en twitter-kanalen razendsnel de wereld over kan, dan doet non-informatie, of sterker nog, foute informatie, natuurlijk hetzelfde. Je zou zeggen dat het dankzij de sociale media en mobiliteit nu ook heel gemakkelijk is om verhalen eerst ...

Nieuwe baan voor 1 dag

33 werknemers van de Universiteit Maastricht fietsen vandaag (donderdag 29 maart) een andere kant op als ze naar hun werk gaan. Het is de Week van de Mobiliteit, een week waarin werknemers in heel Limburg voor één dag van baan kunnen switchen. “Er komen ook 33 mensen naar de UM”, zegt Sophie van Roon, interne consulent bij het loopbaancentrum. “Zi...

Wedstrijd voor medische studenten

Hoe snel kun je een diagnose stellen? Hoeveel medische kennis heb je in huis? Herken je aandoeningen aan de hand van een foto? Op dit soort dingen worden bachelorstudenten geneeskunde getest tijdens de Rosalind Franklin Contest op zaterdag 12 mei. Het idee voor een wedstrijd voor medische studenten komt overwaaien uit Berlijn, waar Martin Paul, nu...

Boete

Boete

Ype Driessen

Komende week geen Observant. Het eerstvolgende nummer is er op 19 april

Komende week geen Observant. Het eerstvolgende nummer is er op 19 april

This is the last Observant before Eastern. The next issue will be printed on 19 April

Meer Nederlandse studenten naar België

Het aantal Nederlanders dat met studiefinanciering in België studeert, is met 7 procent gestegen naar 4.620. Dit nieuwe cijfer werd deze week door de Volkskrant gepubliceerd.

Stapel-affaire: valse data in twaalf artikelen en drie proefschriften

Ten minste twaalf artikelen en drie proefschriften waarbij ex-hoogleraar Diederik Stapel betrokken was, zijn gebaseerd op valse data. Dat blijkt uit de eerste resultaten die de commissie-Levelt in opdracht van de Universiteit van Tilburg publiceerde.

Geen korting bestuursmaanden!

Als het aan Maastricht University ligt zullen studentbestuurders vanaf komend jaar gekort worden in het aantal bestuursmaanden dat zij ter compensatie van hun werkzaamheden ontvangen. Deze maatregel zal niet alleen de fulltime bestuurder treffen, maar ook de parttimer. EEn slechte zaak, betoogt,Kevin Hol,voorzitter van de Maastrichts...

Visitatiecie psychologie tevreden

De integratie van onderwijs en onderzoek in de bachelor van psychologie kreeg een pluim. Ook de wijze waarop het probleemgestuurd onderwijs levendig wordt gehouden, en de kleine onderwijsgroepen (nog steeds twaalf studenten), konden op waardering rekenen.

Iedereen Nederlands leren

Medewerkers van de Universiteit Maastricht moeten in de toekomst zowel Nederlands als Engels beheersen, als ze nieuw zijn zelfs al voordat ze aan hun baan beginnen. Dat zei rector Gerard Mols vorige week tegen een commissie van de universiteitsraad. En buitenlandse studenten die geen Nederlands willen leren “gaan maar ergens anders heen”.
“Tot mijn 18e zijn we negen keer verhuisd”

“Tot mijn 18e zijn we negen keer verhuisd”

Marielle Heijltjes (1968, Heerlen) Hoogleraar managerial behaviour, portefeuillehouder strategische ontwikkeling en internationalisering, directeur Postgraduate Education SBE Woont in Maastricht Samen met echtgenoot Michiel, en hun twee zonen Floris (13) en Pepijn (11)

“Ik beloof niet te frauderen…”

Studenten en onderzoekers moeten meer oog krijgen voor wetenschappelijk wangedrag. Dat zei universiteitenvoorzitter Sijbolt Noorda deze week in het Radio 1-journaal.

Minister laat studenten websites hacken

Websites hacken zonder in de problemen te komen? Binnenkort kan het. Minister Spies van Binnenlandse Zaken wil gaan samenwerken met universiteiten en studenten om de beveiliging van overheidssites te testen. De overheid huurt al bedrijven in voor dit soort ‘penetratietesten’, bijvoorbeeld om te controleren of een dienst als Digid wel goed beveilig...

Zijlstra: opleidingen zullen vaker worden afgekeurd

Staatssecretaris Zijlstra denkt dat de berichten over onterechte diploma’s nu wel achter de rug zijn. Toch zullen er vaker opleidingen worden afgekeurd, nu de regels zijn aangescherpt en het toezicht strenger is.

Gewone uitglijer

Als in Nederland de regering zodanig in het nauw gebracht is dat zij zich genoopt ziet iets door een externe instantie te laten uitzoeken, kiest zij bij voorkeur voor een commissie onder leiding van… inderdaad, een (oud-)politicus. Gaat het om waarheidsvinding, dan geeft men – dat spreekt natuurlijk voor zich - een partijganger, liefst een partijge...

De marmite is op

@Michael_Forbes: “#Marmite is now trending worldwide. The entire planet is officially distracted. Might be a good time for Joseph #Kony to make a run for it.” Paniek aan de andere kant van de wereld: Nieuw-Zeelanders werden ingelicht over een naderend tekort aan marmite. De kruidenpasta van Britse makelij is favoriet bij de Kiwi’s, die het met sl...

Cabrio

“GEFELICITEERD, je bent de 100.000ste bezoeker van deze website!!! Klik HIER!” En hoppa, een nieuwe MINI Cooper. Hoe is het mogelijk, wat een geluk. En of dat nog niet meer dan mooi genoeg is kun je hem nog naar wens samenstellen ook. Open dak, leren bekleding, leuke velgjes, zesde versnelling, mooi kleurtje. Vooruit, je moet nog wel even als eerst...

Viersluizentocht

Maastricht is een eiland. Ik bedoel het deze keer letterlijk. Om het oorspronkelijke Maastricht, op de westoever van de Maas, kun je heen varen. En niet alleen in een roeiboot. Niet de natuur bewerkstelligde die waterwegen. Aan de Belgische kant heeft men, in tijden dat landsgrenzen nog barrières waren, de schop en het dynamiet niet gespaard. Binne...

Studenten voeren actie

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) hebben de hele week actie gevoerd tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Morgen (vrijdag 23 maart) is de slotmanifestatie in Amsterdam, waar ook een bus vanuit Maastricht naartoe gaat. “We vinden het belangrijk om te laten zien dat we ons zorgen maken”, ze...

Snoeien voor het goede doel

Snoeien voor het goede doel

“Look out, that’s a heavy one.” Studenten van Sife Maastricht, een non-profit organisatie die zich inzet voor een duurzamere wereld, springen aan de kant voor een vallende tak. Ze zijn vrijdagochtend aan het snoeien op het landgoed van Kasteel Jerusalem, in de buurt van industrieterrein Beatrixhaven, in het kader van NL doet. Tijdens NL doet knapp...

Tien jaar Senum: dia’s, speeches en een boottocht

“U had de voorzitter van het college van bestuur, onze grote Germanicus, uitgenodigd om deze middag op te luisteren, maar hij is helaas verhinderd. U moet het met mij doen. Martin Paul heeft mij gevraagd om de honneurs waar te nemen. Misschien omdat ik dichter bij deze groep sta, gezien het aantal dienstjaren of mijn leeftijd. Hij verwacht misschie...

Summer School UM start in juli

In juli 2012 start de Universiteit Maastricht met een Summer School. Deze tweeweekse cursussen zijn op de eerste plaats bedoeld voor tweede en derdejaars bachelors - uit binnen- en buitenland - die hun academische kennis willen verbreden, maar tegelijkertijd ook plezier willen maken.

Deeltijdgids voor diehards

Wie ondanks de langstudeerboete en het soms hoge collegegeld nog aan een deeltijdstudie durft te beginnen, kan volgens de Keuzegids het beste kiezen voor de Open Universiteit.

Fitter Together

Welke faculteit van de Universiteit Maastricht is het fitst? Die vraag gaat in april beantwoord worden tijdens het Fitter Together programma. Medewerkers kunnen punten verzamelen door sportieve acties tijdens het werk: de trap nemen of oefeningen achter het bureau. “Je kunt individueel meedoen, met een collega of als team”, zegt Netty Bekkers, pr-m...

D66: “Geef onderwijs niet zomaar een zak geld”

Als het aan D66 ligt, gaat de overheid weer deels bepalen waar universiteiten en hogescholen hun geld aan uitgeven. Hooguit 20 procent mag naar overhead gaan, de rest is bestemd voor het onderwijs zelf.

Boogie Wonderland

Het verhaal: Philippe (François Cluzet), een tot aan zijn nek verlamde miljonair, woont in een kast van een huis in Parijs. In een opwelling neemt hij de net uit de gevangenis vrijgelaten Driss (Omar Sy) – een zwarte macho uit de banlieus – in dienst als zijn persoonlijke verzorger. Het resulteert in een cultuurclash van jewelste: het s...

Bewonersbord

Bewonersbord

Ype Driessen

CDA botst met Zijlstra

Het CDA verzet zich tegen de huidige plannen van staatssecretaris Zijlstra voor prestatiebekostiging in het hoger onderwijs. Die leveren te veel bureaucratie op, vinden de christendemocraten.
“De uitgang...? Of lopen we rondjes?”

“De uitgang...? Of lopen we rondjes?”

Je bent een automerk, je bent sponsor en dan mag je natuurlijk een van je dikste bolides bij de hoofdingang van het Mecc posteren. Binnen, wel te verstaan. En dus komen de bezoekers van de vijfentwintigste Tefaf weer, net als elk jaar, langs een blinkende BMW, deze keer van de 6-serie. Maar daar komt de bezoeker helemaal niet voor, op The European ...
“Mannen konden beter omgaan met zoiets als openlijke masturbatie”

“Mannen konden beter omgaan met zoiets als openlijke masturbatie”

Er zijn weinig ‘vrouwenberoepen’ waarin mannen zo’n cruciale rol hebben gespeeld als in de psychiatrische verpleging. Dat betoogt Cecile aan de Stegge die vorige week is gepromoveerd op het proefschrift Gekkenwerk. Tegenwoordig worden ze node gemist, zegt de promovenda. “Wil je meer mannen, dan moet je hogere salarissen bied...

MaasAction en Tibor, o Tibor!

Beste Truusje, Stel, je bent een weldenkende student. Sterker, je bent met een hele groep weldenkende studenten. Die er niet van houden dat vrouwen worden geëxploiteerd, voor welk doel dan ook en zeker niet voor de promotie van een Heerendispuut. Want je hebt posters zien hangen van een Circumflexdispuut waarop een blote en misschien wel dronken ...

Kutwijven

Laat alles uit je handen vallen, stop met terugverlangen naar het afgelopen seizoen Wie is de Mol als je dat al deed, vergeet The Voice Kids, de perfecte storm is opgestoken, de Heilige Graal van de realitytelevisie is gevonden, beter dan dit zal het niet worden. De premisse: “Tien realitysterren maken een spirituele reis.” Tien alumni van programm...

UM wint Sustaina-bul

De Universiteit Maastricht heeft de Sustaina-bul gewonnen, een jaarlijkse prijs voor de universiteit met het meest transparante en duurzame beleid. Veertien universiteiten werden door stichting Rank a Brand en studentennetwerk Morgen, organisaties die duurzaamheid onder de aandacht willen brengen, getoetst aan 24 criteria. De UM voldeed aan twaalf ...

Goede reputatie voor Nederlandse universiteiten

Vijf Nederlandse universiteiten staan in de wereldwijde top honderd van instellingen met de beste reputatie, meldt de Times Higher Education. Alleen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië staan vaker in de lijst. Maastricht staat niet bij beste honderd.

Ook man op straat moet internationalisering snappen

Het is pound foolish dat het kabinet de instroom van buitenlandse studenten wil beperken, vindt werkgeversvoorzitter Wientjes. Maar CDA-fractievoorzitter Van Haarsma Buma wil de stemming in het land niet uit het oog verliezen.
Onderwijsmededelingen

Onderwijsmededelingen

Ype Driessen

Brand bij Koko aangestoken

Zondagavond heeft er brand gewoed op het terein van studentenvereniging Koko, niet ver van het Centraal Station. De politie vermoedt dat het vuur is aangestoken. De daders zijn niet bekend. “We zijn er zeer van geschrokken”, zegt voorzitter Teun Menting. Het was een buurtbewoner die de brandweer belde toen tegen achten een stapel houten pallets in...

Talenkennis aan UM moet beter

Studenten die voortaan drie talen kennen, tweetalige stafleden die op hun taalbeheersing worden afgerekend: een nieuwe nota over het taalbeleid aan de Universiteit Maastricht stelt de doelen hoog.

Docenten Fasos luiden noodklok

Betere begeleiding, meer tijd voor onderzoek, meer uren voor het geven van onderwijs. De huidige ‘docenten 3’ aan de faculteit Arts and Social Sciences krijgen onvoldoende de kans om hun carrièreperspectieven te verbeteren. Dat schrijven twee van hen in een brief aan de faculteitsraad. Er komen maatregelen, zegt decaan Rein de Wilde. “Maar we kunne...

Excuses Circumflex voor promo-afbeeldingen

Studentenvereniging Circumflex lag vorige week onder vuur. Maasaction, een anonieme groep studenten “van diverse faculteiten en met verschillende nationaliteiten” uitte in een verspreid artikel haar verontwaardiging over een poster van herendispuut Pisimopsantee en het pr-filmpje van In Mosae, het jaarlijkse studentenfeest dat begin februari plaats...

Meer en betere UM-banen voor studenten

Meer en ook betere banen voor studenten binnen de Universiteit Maastricht; dat bepleit UCM-student Tobias Bünder, lid van de universiteitsraad voor Novum.

Waardering voor onderzoeksmaster

Studenten van onderzoeksmasters hebben meer waardering voor hun opleiding dan studenten van gewone masters. Ze zijn met name tevreden over hun docenten en de academische vaardigheden die ze aangeleerd krijgen.

Wetenschappers wachten samenwerking randstad-universiteiten af

Wetenschappers reageren afwachtend op de samenwerkingsplannen van de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam. “Samenwerken doen we toch al.”

Stufi-regels voor buitenlanders strenger

Buitenlandse studenten in Nederland moeten vanaf volgend studiejaar meer gaan werken als ze studiefinanciering willen ontvangen. Nu hebben Europese studenten in Nederland recht op studiefinanciering als ze minimaal acht uur per week werken. Staatsecretaris Zijlstra wil dat opschroeven naar veertien uur.

Ministerraad akkoord met prestatiebekostiging

De ministerraad is vandaag akkoord gegaan met het plan van staatssecretaris Zijlstra om 7 procent van het onderwijsbudget van universiteiten en hogescholen afhankelijk te maken van geleverde prestaties.

Studieschuld meewegen bij hypotheek mag

Het is verstandig dat banken studieschulden meewegen bij een hypotheekaanvraag, vinden staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs en minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Acties tegen oplopende studieschuld

Studentenbonden ISO en LSVb gaan vanaf dinsdag actievoeren. Volgens de studentenbonden brengt het beleid van staatssecretaris Zijlstra de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in gevaar.

Vrouwelijke hoogleraren: tijd voor quota?

Als het in dit tempo doorgaat zullen in 2066 evenveel vrouwen als mannen hoogleraar zijn. Dat duurt veel te lang, vindt het Landelijk netwerk vrouwelijke hoogleraren (LNVH). Misschien wordt het toch tijd voor quota.

“Geen bureaucratisch gedoe rond prestatieafspraken”

Hogescholen hoeven zich geen zorgen te maken, zegt Frans van Vught, die in opdracht van het ministerie de voorstellen voor prestatieafspraken gaat beoordelen. “Wij willen helemaal geen bureaucratisch gedoe.”

Lente-intro Saurus

Roeivereniging Saurus gaat dit jaar weer een lente-introductie houden. Dat geeft eerstejaars studenten een tweede kans om lid te worden, naast direct na de Inkom. Saurus heeft in het verleden ook een lente-intro gehad, maar hield daar tien jaar geleden mee op omdat er te weinig belangstelling voor was. De vereniging denkt dat er nu wel weer animo i...

Nederland telt weinig vrouwelijke docenten

Minder dan twee op de vijf docenten aan Nederlandse hogescholen en universiteiten is vrouw. Nederland loopt hiermee achter op de meeste andere Europese landen.Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag publiceerde het Europese statistiekbureau Eurostat enkele nieuwe cijfers over vrouwen in het onderwijs. Die gaan over het jaar 2009. Uit de tabe...

“Driejarig promotietraject kent alleen verliezers”

Vijf hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen vegen de vloer aan met het plan om promotietrajecten in te korten van vier naar drie jaar. In een open brief waarschuwen ze voor reputatieschade voor de Nederlandse universiteiten.

Rariteitenkabinet

Als ik dit schrijf ben ik in Chicago op het jaarlijkse congres van de Amerikaanse Society for Personality Assessment. Als het even kan probeer ik ieder jaar te gaan, omdat ik altijd ontzettend veel leer van de experts die hier te vinden zijn. Na bijna twintig jaar behoor ik inmiddels ook tot die groep en koester ik de ontstane vriendschappen. Ik ge...

Buitenlandse student heeft vaker stress

Buitenlandse student heeft vaker stress

Studiestress, de gemiddelde Maastrichtse student heeft het net iets vaker dan hun collega’s in de rest van het land: 43 procent, waar het landelijke percentage 40 is. Buitenlandse studenten zijn het vaakst gestresst: 65 procent. Dat blijkt uit een enquête die Observant samen met andere hogeschool- en universiteitsbladen onder 5497 studenten heeft u...

Je diploma in 100 pagina’s

Rustig en ontspannen je studie doorlopen; het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zou meditatie helpen? Of een boek waardoor je efficiënter gaat studeren? Observant testte het.

‘Ik’ als een zonnetje energie

Rustig en ontspannen je studie doorlopen; het is makkelijker gezegd dan gedaan. Zou meditatie helpen? Of een boek waardoor je efficiënter gaat studeren? Observant testte het.

Thema Inkom bekend

Creating memories, dat is het thema van de Inkom 2012, dat vorige week tijdens de Ragweekborrel van de Werkgroep Inkom bekend werd gemaakt. “Iedereen kan zich zijn introductieweek nog herinneren”, zegt Sjanneke de Crom, secretaris van de Werkgroep Inkom. “De Inkom is het moment dat je begint met herinneringen verzamelen van je studententijd.” De In...

Mensen met lef en pech

Mensen met lef en pech

Een Iraakse wetenschapper leert zijn studenten hoe ze, met het vizier steeds gericht op de feiten, kritische burgers kunnen worden. De regering in Bagdad oordeelt dat hij jonge mensen ophitst tegen de overheid. Niet lang daarna worden zijn familieleden vermoord en duikt de politie op in de collegezaal. De wetenschapper vlucht naar Nederland. Het i...

‘Topsubsidie’ voor SBE

De School of Business and Economics heeft een NWO ‘Topsubsidie’ van 750 duizend euro in de wacht gesleept. Met dat geld zullen vier hoogleraren – Franz Palm, Peter Schotman, Jean Pierre Urbain en Antoon Pelsser - onderzoek opzetten naar de betrouwbaarheid van economische modellen. Van de twintig aanvragen in de sectie Maatschappij- en gedragswetens...

€12000 voor Ragweek

€12000 voor Ragweek

Tijdens de goede doelenweek haalden studenten meer op dan vorig jaar
“Ik wandel iedere avond een uurtje met mijn vrouw”

“Ik wandel iedere avond een uurtje met mijn vrouw”

Frits van Merode (1958, Geleen), hoogleraar Logistiek en operations management in de zorg, dean voor de sciences sinds november 2011, en toegevoegd als lid Raad van Bestuur voor ICT en procesoptimalisatie; woont in Eijsden; getrouwd, één zoon (19 jaar)
"Perfect mornings with my sister"

"Perfect mornings with my sister"

Beatrice Ballarin, 22, from Venice, Italy, student of Psychology

Europese prijs

Eind februari, tijdens een congres in Parijs, heeft de Maastrichtse uroloog Gommert van Koeveringe de Europese Urologie Grant 2012 gewonnen ter waarde van 300 duizend euro. Deze subsidie zal hij gebruiken voor onderzoek naar een te weinig actieve blaasspier. De aanvraag van Van Koeveringe (in samenwerking met uroloog Matthias Oelke van de Universit...

Eet meer Freud, dan blijf je Jung

Het verhaal: Zürich, 1904. De hysterische Sabina Spielrein (Keira Knightley) wordt opgenomen in de Burghölzli kliniek, een psychiatrische instelling waar op dat moment Carl Gustav Jung (Michael Fassbender) werkzaam is. Voor Jung een mooie gelegenheid om een gloednieuwe vorm van therapie uit te proberen: de door zijn vakgenoot Sigmund Freud (Viggo M...

Crisis is voorbode van kladderadatsch

Crisis is voorbode van kladderadatsch

Is het kapitalisme gedoemd ineen te storten? Dat was vorige week woensdag de leidende vraag tijdens de talkshow met de antropoloog Paul Jorion, georganiseerd door Studium Generale. De aula van de Minderbroedersberg zat aardig vol, meest met studenten. Interviewer Joan Muysken, tevens UM-hoogleraar macroeconomie, wil het meteen weten. Komt die ineen...

Hulp

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.

Colleges in jip-en-janneketaal

Hoe eerder kinderen weten wat een universiteit voorstelt, hoe beter. Althans, dat moet de Universiteit Maastricht hebben gedacht toen ze in 2007 het Kidzcollege voor de eerste keer programmeerde. Het initiatief slaat aan en ook daarom vinden er dit jaar, vanaf woensdag 4 april, weer zo’n tien colleges plaats voor de oudste basisschoolkinderen uit d...
“Mijn eigen werkelijkheid werd alsmaar groter en gekker”

“Mijn eigen werkelijkheid werd alsmaar groter en gekker”

Psychose, schizofrenie: het zijn ziektes waar menigeen niet het fijne van weet. Iets met stemmen, een eigen werkelijkheid, vreemd gedrag, een gespleten persoonlijkheid? Volgende week vindt er een themaweek plaats over psychosen met onder meer een tafelgesprek en de film Verloren Jaren. Observant sprak met regisseur Bas Labruyère.

Brein

Uitzaaiingen, dwarslaesies, verwoeste nieren, gebroken bovenbenen, niet dringen, je kunt er rustig op wachten. Ik ben niet ongeduldig, maar wanneer begint bij mij het fatale hoestje? Langzaam maar zeker begint zich bij deze co een beroepsdeformatie te voltrekken, en die is minstens zo gevaarlijk. Wanneer je daar aan toegeeft doe je geen oog meer di...

Verkiezingsspelletje

Vorige week bracht de post mij een stembiljet. Uit jeugdig enthousiasme ben ik in 1958 lid geworden van de Partij van de Arbeid. Ik ben nog steeds lid, maar met een bezwaard gemoed. Zoals de Gereformeerde Bonders nooit de Hervormde Kerk hebben verlaten omdat zij het bij het rechte eind hadden en al die slappe protestanten niet, zo neem ik veel van ...

Albert zit in de kast

Beste Albert, Hoe doe jij dat toch altijd, die gesprekken registreren? Of het nu telefonisch is of in de vergaderkamer van onze heren bestuurders, het is alsof je er bij bent! Zoals vorige week met de burgemeester en zijn eega. Gaat dat draadloos, heb je overal microfoontjes geïnstalleerd, heb je een cursus I Spy gevolgd en weet je nu hoe je in mo...

Eva mag blijven liggen

Eva Jinek wilde Nieuwsuur gaan presenteren, maar wilde ook met Bram Moszkowicz vrijen (wie niet?), deed dat vervolgens ook en doet dat nog steeds, dus Eva Jinek presenteert nu geen Nieuwsuur. In plaats daarvan komt ze op zondagochtend, op een tijdstip dat veel Nederlanders nog slapen of zelf liggen te vrijen, met een actualiteiten-talkshow die haar...

Tachtig miljoen voor onderzoeksfaciliteiten

Staatssecretaris Zijlstra van OCW stelt opnieuw tachtig miljoen euro beschikbaar voor de bouw of aanpassing van grootschalige onderzoeksfaciliteiten op onder meer het gebied van verouderingsziekten. 

Inholland stort1,6 miljoen euro subsidie terug

Het ministerie van Onderwijs heeft bij de Hogeschool Inholland ruim negen ton subsidie teruggevorderd voor gesjoemel met alternatieve afstudeertrajecten en ook nog eens 761 duizend euro voor onterecht toegekende vergoedingen aan bestuurders.

Geen ‘braindrain’ van studenten naar het buitenland

Volgens staatssecretaris Zijlstra is er “geen enkele sprake van” dat studenten massaal naar het buitenland vertrekken omdat ze daar minder collegegeld hoeven te betalen.

Wangedrag? Thuisuniversiteit inlichten

Ernstige misdragingen van uitwisselingsstudenten worden voortaan niet meer geaccepteerd door de Universiteit Maastricht. Het college van bestuur heeft besloten om raddraaiers voortaan uit het Guesthouse te zetten en de thuisuniversiteit in te lichten.
SOA-alarm

SOA-alarm

Ype Driessen

Geen master vanwege langstudeerdersboete

Achttien procent van de bachelorstudenten laat zich bij de keus voor een master beïnvloeden door de langstudeerdersboete. Acht procent van deze groep ziet zelfs helemaal af van een vervolgopleiding. Dat blijkt uit een landelijke enquête die is afgenomen door hogeschool- en universiteitsbladen, waaronder Observant.
Onno Hoes gasthoofdredacteur

Onno Hoes gasthoofdredacteur

De Maastrichtse burgemeester is gasthoofdredacteur van Observant

Vrouwen

Sorry Onno, maar op deze internationale vrouwendag gaat deze column natuurlijk niet over carnaval. Als de centrale figuur tijdens dit kleurrijke volksfeest nu nog een prinsés zou zijn, lag de zaak misschien anders. Maar de emancipatie heeft naar mijn idee nog een lange weg te gaan binnen het carnaval en dus gebruik ik mijn vierhonderd woorden vanda...

“Jongens, jullie schijnen de hele buurt te terroriseren"

“Jongens, jullie schijnen de hele buurt te terroriseren"

Twee studentenagenten, een huisvestingsplan speciaal voor jongeren, kroegen met vrije openingstijden, ansichtkaarten voor de buurtbewoners en een student in de gemeenteraad. Groningen maakt werk van de integratie tussen student en stad. Dat vindt ook de Maastrichtse burgemeester Hoes die Groningen als een voorbeeld ziet. Observant ging een kijkje n...

Wat minder Onno, wat meer burgemeester

Onno Hoes (50, Leiden); burgemeester van Maastricht, voorzitter Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), voorzitter Stichting Nationale Boomfeestdag, voorzitter Taskforce voor sport en bewegen in de buurt, vice-voorzitter raad van toezicht Design Academy Eindhoven; getrouwd met Albert Verlinde, woont in Maastricht

Fit

Gym op de middelbare school, ik deed niets liever. Vijf dagen in de week op de tennisbaan, beetje hardlopen. Zelfs nog even een fitnessabonnement gehad. Ik ging nooit, maar toch, ik was fit. Sporten was gaaf. Je hoorde er toch niet echt bij als je niet minstens drie keer in de week op een veld of baan stond. Maar dan ga je studeren, en dat is wat f...

Student, red de stad!

Het was een mooie maandagavond in Kumulus. Vanuit de zaal gezien zaten links de vertegenwoordigers van Maastricht, van de wethouder van onderwijs tot en met een voorman van de Maastrichter Staar. Rechts zagen we de universiteit, van een lid van het college van bestuur tot en met een waaier van voorzitters van studentenverenigingen. Burgemeester Onn...

Studenten steunen vredesproject

Het debat over student en stad heeft ze weer op nieuwe gedachten gebracht, zeggen Karel van Eechoud en Maarten Derksen: “Wat je daar zag is dat er in de stad van alles wordt aangepakt, door bewoners en ook door studenten, maar dat veel langs elkaar heen gaat. Wij willen verbindingen leggen.”

De Tempeleers en Voltaire

Beste Truusje,   De volgende telefoonconversatie kwam op wonderbaarlijke wijze tot mij. Sorry dat ik wat meer ruimte nodig heb, volgende keer ga jij maar weer los.   -Ha schat, met mij. -Hé, hoe is ie jongen, lig je al in bed? -Ja joh, ‘t was me het dagje wel. En jij? -Ik ook, weer keihard nieuws gemaakt, er is iets met de labradoe...

“De gemeente stopt studenten het liefst onder de grond”

“De gemeente stopt studenten het liefst onder de grond”

Auto’s met Duits nummerbord die parkeerplaatsen langdurig bezetten? Vuilniszakken die dagen te vroeg buiten staan, dronkenschap, wildparkeren van fietsen? De aloude thema’s waren afgelopen maandag geen discussiepunt tijdens het Lagerhuisdebat over student en stad dat Observant in een goed gevuld Kumulustheater organiseerde. Het ging veel meer over ...

Architectuurstudie in ander jasje

De architectuurstudie van de Universiteit Maastricht gaat niet door, althans niet in de bestaande vorm.

Rol UM in Culturele Hoofdstad nog miniem

Ook de universiteit kan een rol spelen in de plannen om van Maastricht in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa te maken. Dat bleek tijdens de persconferentie die gisteren in het Vrijthoftheater aan het project werd gewijd. Intussen zijn de contacten tussen de UM en de organiserende stichting nog minimaal.
Voetballen voor diabetes

Voetballen voor diabetes

De wedstrijd MVV - FC Dordrecht, twee middenmoters in de Jupiler League, eindigde afgelopen vrijdag in 1 – 1. In de eerste helft kregen beide teams goede kansen om te scoren, maar na de rust was FC Dordrecht agressiever. Allemaal heel belangrijk, maar het moment suprême speelde zich voor aanvang van de wedstrijd af. Toen bezegelden het Maastrichtse...

“Alles draait om de grootte van de portie”

Rode wijn, chocola, koffie, blauwe bessen, knoflook, omega-3 vetzuren. Wel of niet gezond! Wie het weet, mag het zeggen. Krantenkoppen maar ook de wetenschappelijke publicaties spreken elkaar om de haverklap tegen. Observant maakte een belronde.

Een Keukenmeidenfilm

Het verhaal: The Help is een verfilming van de gelijknamige bestseller van Kathryn Stockett, in het Nederlands verschenen als Een Keukenmeidenroman. Het verhaal is gesitueerd in Jackson, Mississippi, in 1963. De Civil Rights Movement is in opkomst, maar in het oerconservatieve Mississippi is segregatie van blanken en zwarten nog altijd bij wet voor...

UM-student voorzitter CDjA

Jimmy Bastings (19), student gezondheidswetenschappen, is benoemd tot voorzitter van het CDjA Maastricht, de jongerenafdeling van het CDA. Hij volgt daarmee geneeskunde- en rechtenstudent Egmond Evers op. Bastings wil graag de jongeren in de stad een stem geven. “Niet alleen de studenten van de universiteit, maar ook de jongeren die nog niet mogen...

Saurus roeit goed in Londen

Saurus roeit goed in Londen

Roeivereniging Saurus heeft afgelopen zaterdag als enige Nederlandse studentenroeivereniging meegedaan aan de Woman’s Eight Head of the River Race gestart op de Thames in Londen. Er deden driehonderd ploegen aan de internationale wedstrijd over 6,8 kilometer (4,25 mijl) mee. De ‘dames acht’ van Saurus eindigde als 135e in 23.01 minuten. “Een goede ...

Omgeploegde akker

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.

Afschaffen basisbeurs levert alvast 1 miljard op

Met afschaffen van de basisbeurs voor bachelorstudenten zou het kabinet jaarlijks ongeveer één miljard euro bezuinigen. Dat kan nodig zijn, nu Nederland miljarden extra moet bezuinigen wil het aan de begrotingsregels van de EU voldoen.

Weinig genade-zesjes boven water

Strooien universitaire docenten werkelijk zo kwistig met genade-zesjes? “We willen vooral de discussie aanzwengelen”, zeggen de journalistiekstudenten van de Vrije Universiteit.

Binnenkort beslissing sporthal

Er lijkt eindelijk schot te komen in het dossier van de nieuwe sporthal. De gemeente neemt deze maand een beslissing over haar deelname in het project. De onderhandelingen hierover lopen al meer dan een jaar.

Bedrijven ingehuurd voor stufi-controle

In sommige steden huurt de overheid particuliere bedrijven in om te controleren of studenten daadwerkelijk op kamers wonen en niet stiekem frauderen met de basisbeurs.

Crematie

M’n hond is dood. Treurig. Hij was oud, doof, blind, incontinent, kaal en mager, en kreeg een verlossende spuit van de dierenarts. Dat kan gewoon met honden. Dag Mick, het waren veertien toffe jaren. Ik heb nog nooit een condoleance in ontvangst hoeven nemen, geen dierbare af hoeven staan, maar ik heb er nu even aan kunnen ruiken. Een hond wordt ge...

Ombuiging ouderenzorg

Ze zijn er uit. Ik breng als eerste de uitkomst van het beraad van de regeringspartijen in het Catshuis. Welingelichte kringen uit de Scheveningse Bosjes melden mij dat VVD, CDA en PVV verrassend snel een plan voor de bezuinigingen hebben opgesteld. Uiteraard waren zij tegen de kaasschaafmethode. Een beetje minder geld voor iedereen en voor van all...

23 borrelnoten onder de voorhuid

23 borrelnoten onder de voorhuid

“Wat staat er tegenover als ik drieëntwintig van die borrelnoten in mijn voorhuid kan stoppen”, vraagt Bart aan zijn dispuutgenoten. Het blijft een tijdje stil, de ogen zijn gericht op de tijgernootjes. “Allemaal tegelijk?”, vraagt iemand voor de zekerheid. Ja, verzekert Bart. Nee, dat lukt hem nooit, concludeert een van hen. “En als het wel lukt e...

Meer eerstejaars geneeskunde aan UM

Geneeskundeopleidingen mogen voortaan al hun studenten zelf selecteren. Maar de Universiteit Maastricht gaat dat voorlopig niet doen.

Concert-etiquette

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.
“Typisch dat wij elkaar altijd de put in lullen”

“Typisch dat wij elkaar altijd de put in lullen”

Bijna een jaar lang publiceerden de Limburgse kranten verhalen over het onbehagen in Limburg, over de onvrede en de hang naar vroeger, toen alles beter was. Donderdagavond 16 februari kwamen acht sprekers bij elkaar voor een afsluitend debat. Het meest besproken onderwerp: Wilders en zijn PVV. “Ze bedenken elke week een nieuwe stunt om het nog gekk...

“Regel wat met die Zijlstra!”

Beste Albert,   Nou, daar ben ik dan, eindelijk boven water. En om maar meteen alle rare kletspraatjes uit de wereld te helpen dat ik aan aanstelleritis zou lijden: ik was dus niet louter geveld door een griepje, al had die me stevig te pakken, maar er intervenieerden ook nog wat gynaecologische probleempjes die ik jou niet aan je nieuwsgie...

Onderwijs beter? Waar is de onderbouwing?

Is het universitaire onderwijs de laatste decennia beter geworden? Dat laatste beweerde prof. Wim Groot in zijn column in Observant 21, maar Nico Baakman, docent European Studies en winnaar van de onderwijsprijs 2010 van de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen, vindt de bewijsvoering uiterst mager.
“We waren energiek, jong en knap”

“We waren energiek, jong en knap”

“Ik wil even bewijzen of ik het kan: het is Maastricht, niet Máástricht zoals het vaak wordt uitgesproken in het Engels.” Het ijs is gebroken zodra Mikheil Saakasjvili, president van Georgië, zich in de volle aula van de Minderbroedersberg presenteert. Vorige week woensdag gaf hij er een lezing over de politieke ontwikkelingen in zijn land. Zijn be...

Tien miljoen voor onderzoeksapparatuur

De Maastrichtse neurowetenschapper Rainer Goebel en de biochemicus Gerry Nicolaes hebben subsidie ontvangen uit het programma ‘NWO-middelgroot’. Die is bedoeld voor de aanschaf van geavanceerde apparatuur en de aanleg van omvangrijke dataverzamelingen. Het gaat in totaal om een bedrag van 9,9 miljoen euro. Goebel ontvangt 370 duizend om bepaalde s...

Killercellen tegen uitgezaaide kanker

Maastrichtse onderzoekers zijn in staat om uitgezaaide borstkanker in muizen te genezen. Dat gebeurt met behulp van zogenoemde killercellen. “We hebben het sterke vermoeden deze methode ook bij mensen werkt”, zegt UM-onderzoeker Michel van Gelder. En wellicht ook bij andere vormen van kanker.
Oorzaak dissociatieve stoornis: slecht slapen

Oorzaak dissociatieve stoornis: slecht slapen

Een meervoudige persoonlijkheid of andere dissociatieve stoornissen duiden niet zozeer op een emotionele overlevingsstrategie na een (jeugd)trauma, zoals veel therapeuten menen, maar op slaapproblemen. Dat stelt prof. Harald Merckelbach, samen met Maastrichtse en Amerikaanse collega-onderzoekers, in twee recente vakpublicaties.
Verweesde studentenrossen

Verweesde studentenrossen

Het is maandagochtend 9.00 uur als de mannen van de sociale werkplaats (MTB) zo’n twintig fietsen op de laadruimte tillen van een pickup. Het zijn de ‘weesfietsen’ die afgelopen half jaar zijn achtergelaten in de stallingen van de Tongersestraat 53. Op de stang van één exemplaar – niet bepaald een wrak - staat in verfstreken de naam van een ingesch...

Kwajongensstreken

Het verhaal: De broers Seth en Zak brengen hun zomervakantie door in het huis van hun net overleden grootvader. Door hun moeder zijn ze aan hun lot overgelaten. Wat doen twee tieners in een saai gehucht dan? Nou, gewoon: joyriden door de maïsvelden, stickies roken, pizza eten, fikkie stoken. Om aan geld te komen, besluiten de broers het huis van hu...

In naam der Koningin!

Een ongekend scherp requisitoir, zo werd in de pers het slotbetoog van de officier van justitie in de vastgoedfraudezaak Klimop genoemd. De OvJ sprak van "grenzeloos graaien", "brutaal cynisme" en de laatste "kleine laagjes beschaving" die dankzij het "ongebreidelde individualisme" van de verdachten uit de samenleving waren verdwenen. Het...

JIB viert lustrum

“Juristen kennis laten maken met hun toekomst.” Zo omschrijft voorzitter Noortje Lut het werk van stichting Jurist in Bedrijf (JIB), een groep van veertien rechtenstudenten die faculteitsblad JIBullitin maken en de jaarlijkse Bedrijven- en Instellingendag organiseren. JIB viert dit jaar twee lustrums: het blad bestaat 25 jaar en de bedrijvendag twi...

“Dapper zijn vind ik iets mannelijks”

“Dapper zijn vind ik iets mannelijks”

Ruby Gillis (20), Tilburg, tweedejaars geneeskunde en pr-commissaris van de Ragweek, woont in Maastricht, heeft een relatie

Drie Iraniërs geweigerd voor atoomstudie

Drie Iraniërs wilden een masteropleiding doen waarmee ze wellicht kennis konden verwerven voor het maken van een atoombom. Maar ze kregen geen toestemming, meldt staatssecretaris Zijlstra.

Collegegeldvrij besturen: keus is aan de instellingen

Studenten die een fulltime bestuursjaar doen hoeven als het aan de Tweede Kamer ligt straks geen collegegeld meer te betalen. Op die manier hebben ze minder gauw last van de langstudeerboete.

Eerste boetes voor stufi-fraudeurs

Deze week krijgen vijfenvijftig studenten een boete voor fraude met de uitwonendenbeurs. Ze werden gepakt tijdens controles in januari en februari, meldt de Dienst Uitvoering Onderwijs. Sinds 1 januari 2012 riskeren studenten forse boetes als ze nog bij hun ouders wonen, maar zich bij de gemeente op een ander adres inschrijven. Studenten die betra...

Eed voor promovendi?

Wetenschappers zouden bij hun promotie moeten zweren dat ze de waarden van de wetenschap niet uit het oog zullen verliezen. De Rotterdamse hoogleraar filosofie Ingrid Robeyns deed dat voorstel afgelopen weekend in NRC Handelsblad. Zo’n gelofte zou – zoals de eed van Hippocrates voor artsen – kunnen dienen als leidraad voor het handelen. In de kran...

Student met handicap onverminderd kritisch

Studenten die hinder ondervinden van een handicap, zijn nog altijd matig te spreken over hun begeleiding. Maar over de universiteiten van Wageningen en Twente hebben ze net als vorig jaar weinig reden tot klagen. Bijna acht procent van de universitaire studenten die in 2011 de Nationale Studenten Enquête invulden, gaf aan een studiebeperking te he...

Skieën

Skieën

Ype Driessen

Voorzitter van ISO of LSVb: wie laat zo’n kans nu lopen?

Studentenvakbond LSVb en het Interstedelijk Studenten Overleg zijn nog naarstig op zoek naar nieuwe bestuursleden. Er zijn meer dan zeshonderdduizend studenten in Nederland. Er moeten er toch een paar te vinden zijn?

Zijlstra: Onvoldoendes compenseren is prima

Dat eerstejaars studenten aan de Universiteit van Amsterdam straks een vijf mogen wegstrepen tegen een zeven betekent niet dat hun diploma minder waard wordt, stelt staatssecretaris Zijlstra opnieuw. PVV-kamerlid Harm Beertema vindt dat de universiteit de onderwijskwaliteit geweld aandoet en stelde kamervragen. Ook studenten keerden zich tegen de ...

Het echte leven

Er verschijnt veel onder het mom van reality-tv, maar meestal ontbreekt er één ding: realiteit. Shows als Expeditie Robinson, The Hills of Oh Oh Cherso zijn in hoge mate gescript: de gebeurtenissen liggen van tevoren vast, producers moedigen de hoofdpersonen aan ‘lekker echt’ te zijn, en als het er niet in één take goed op staat, doen we het even o...

Geen Observant ivm carnaval

Donderdag 1 maart verschijnt er een nieuwe Observant. Vorige week kwam er geen nummer uit in verband met carnaval.

SBE verhoogt norm BSA

Wie niet via een bindend studieadvies weggestuurd wil worden, zal in het eerste jaar beter zijn best moeten doen. De School of Business and Economics verhoogt de BSA-norm van 34 naar 47 studiepunten. De faculteitsraad stemde vorige week donderdag hiermee in. De opleidingscommissie had in januari al groen licht gegeven.

Mogelijk meer geneeskundestudenten

Waarschijnlijk vandaag - vrijdag 17 februari - bespreekt het kabinet een voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid om meer studenten toe te laten tot de geneeskundeopleidingen.

Kom naar het Observant Lagerhuisdebat

‘Student en stad staan na 35 jaar nog steeds met de rug naar elkaar toe. Een grof schandaal!?’ Zo luidt een van de stellingen waarover een panel bestaande uit 35 mensen uit de stad Maastricht en de Universiteit Maastricht op maandagavond 5 maart gaan debatteren. Centraal thema: ‘De Maastrichtse student moet meer betrokken worden bij de stad Maastri...

Seksen

Seksen

Ype Driessen

De studentenziekte

“Had ik maar één dagje langer.” Het is elke keer hetzelfde liedje als ik weer eens loop te stressen om een deadline te halen. Maakt niet uit hoeveel tijd ik ervoor had - uren of jaren: als het op de deadline aankomt kom ik standaard een dag tekort. En als die dag me wordt gegeven, blijkt warempel ook mijn nieuwe deadline een dag te vroeg te komen. ...

“How can you possibly get a zero?”

Now that the results of the first two blocks and the first deregistrations have been processed, the Maastricht Faculty of Law may carefully draw the conclusion that the Matching and Binding project has been successful. But of course there is always a lesson to be learnt for next time; the system needs to be fine-tuned in some places.

Ode aan de filmgeschiedenis

Het verhaal: Parijs, 1931. Het weesjongetje Hugo (Asa Butterfield) woont stiekem in de nok van treinstation Montparnasse. Hugo’s dierbaarste bezit is een metalen opwindpop die hem door zijn vader (Jude Law) is nagelaten. Hugo’s vader stierf voordat hij de pop kon repareren en het is Hugo’s droom om het werk van zijn vader af te ronden. Hij krijgt d...

Afgestudeerde Hongaar mag niet zomaar naar het buitenland

Hongaarse studenten zijn boos over een nieuwe onderwijswet. Ze moeten zwart op wit beloven dat ze na hun afstuderen een flink aantal jaren in Hongarije werken anders krijgen ze geen beurs.

“Niet iedereen kan het beste jongetje van de klas zijn”

Nederland is in Europa een middenmoter op het gebied van onderzoek en innovatie, blijkt uit een Maastrichts rapport voor de Europese Commissie. Maar volgens de auteur van het rapport is dat helemaal niet zo slecht.

Meer buitenlanders dan hbo’ers naar universiteit

Er zijn in 2011 meer buitenlandse studenten dan hbo’ers aan een universitaire opleiding begonnen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van universiteitenvereniging VSNU.

Instroom universitaire deeltijdopleidingen gehalveerd

Universitaire deeltijdopleidingen zien hun studentenaantallen fors teruglopen. In Utrecht en Groningen is de instroom dit jaar bij sommige opleidingen gehalveerd. De langstudeerboete zou wel eens de doodsteek kunnen betekenen.
“Sierra Madre kan ik niet meer horen”

“Sierra Madre kan ik niet meer horen”

Dennis Ernes (1978, Vaals), controller SSC sinds 1 januari 2011, en prins Dennis II van Vaalser carnavalsvereniging Grensülle; woont in Vaals; vrijgezel
"You need a lot of stamps – as many as you can fit on it"

"You need a lot of stamps – as many as you can fit on it"

Evgen Vorobyov, 25, from Dnipropetrovsk (Ukraine), master’s student in European Studies  

Houston is dood

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.

"Hoe kun je nu een 0 halen?"

Nu de resultaten van de eerste twee blokken en de eerste uitschrijvingen zijn verwerkt, mag de Maastrichtse rechtenfaculteit voorzichtig concluderen dat het Matching and Binding project zijn vruchten heeft afgeworpen. Maar natuurlijk is er voor de volgende keer altijd een les te leren; het systeem mag hier en daar worden aangescherpt.

Bijverdiengrens levert 33,5 miljoen op

De overheid krijgt 33,5 miljoen euro van studenten die in 2008 te veel hebben bijverdiend en een deel van hun basisbeurs moesten terugbetalen. Dat is veel meer dan in andere jaren.

Verhagen ziet geen kenniscrisis

Er is helemaal geen sprake van een kenniscrisis, stelt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Er zijn inderdaad nogal weinig technici en bèta’s in Nederland, maar daar valt iets aan te doen.

Louise Gunning nieuwe collegevoorzitter UvA en HvA

De raden van toezicht van de Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam hebben Louise Gunning benoemd tot voorzitter van hun gezamenlijke college ven bestuur.

Verdien alvast wat minder!

Verlaag alvast uw salaris. Die oproep verstuurden de minister en staatssecretaris van Onderwijs per brief aan bestuurders van scholen, hogescholen en universiteiten.

Onderwijskwaliteit

Wat jammer voor dhr. Groot dat hij - naar eigen zeggen - zo'n gebrekkige opleiding heeft gehad (zie zijn column in Observant van afgelopen week). Zelf heb ik de beste herinneringen aan mijn studententijd, nu alweer enige decennia geleden: het onderwijs aan de Leidse Letterenfaculteit was intensief en kleinschalig, en hoor- en werkcolleges werden ui...

Record: 103.500 bezoekers in 2011

Filmhuis Lumière heeft in 2011 een recordaantal bezoekers getrokken: 103.500. Onder hen 10.034 studenten (exclusief de ‘goedkope’ maandagen wanneer geen collegekaarten worden gecheckt). Het aantal studenten is de afgelopen jaren steeds gegroeid, zegt zakelijk directeur Nico Haenen. “In 2010 waren het er 7946. De speciale voorstellingen samen m...

“Geneeskundestudent moet te veel investeren”

De afschaffing van de basisbeurs in de masterfase en het inkorten van het reisrecht hebben grote gevolgen voor geneeskundestudenten en daarmee voor de kwaliteit van de zorg. De drempel om geneeskunde te gaan studeren wordt verhoogd.
“De klachten wijzen op een burnout of depressie”

“De klachten wijzen op een burnout of depressie”

Alzheimer begint ergens rond je tachtigste, misschien zeventigste. Maar bij een vijftiger toch niet? Jawel. Zo’n 12 duizend mensen in Nederland zijn jong dementerend, en de impact op het gezin is enorm. De Maastrichtse neuropsycholoog Deliane van Vliet deed er onderzoek naar.

“We hebben een structureel probleem met Zuid-Europa”

Jeffrey Pol is een van de dertien gesprekspartners in het recent gepubliceerde boek Alexander, Henk en Ingrid van D66-politicus Alexander Pechtold. De 28-jarige Pol woont in Maastricht en is sinds een paar weken afgestudeerd als gezondheidswetenschapper aan de Universiteit Maastricht. Pechtolds boek is gebaseerd op gesprekken met PVV-kiezers, volge...
De bar achter tralies en de dj aan het kruis

De bar achter tralies en de dj aan het kruis

“Het loopt echt goed, iedereen gedraagt zich. Zelfs het decor is intact gebleven, het hangt allemaal nog netjes”, zegt de wacht aan de ingang, lichtelijk verwonderd. Het is vrijdag, de derde en laatste avond van InMosae, het open feest waarmee studentenvereniging Circumflex de verjaardag van sociëteit De Kaap viert en dat dit jaar het motto Tijd vo...

Saurus bewaakt Vrow Wielemösj

Saurus bewaakt Vrow Wielemösj

Dansen met prins Han I, stadsprins van Maastricht
Een filmpje van een lekkende celkern

Een filmpje van een lekkende celkern

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: Frans Ramaekers, hoogleraar moleculaire celbiologie, die antwoorden geeft op de vraag: Hoe verlopen biochemische reacties in levende cellen?

Matching project rechten wordt aangescherpt

Vijfhonderd studenten meldden zich vorige zomer via Studielink aan voor een rechtenopleiding in Maastricht. Na het invullen van een online, verplichte vragenlijst kregen ze automatisch een van de drie codes: groen, oranje en rood. De eerste is oké, de laatste twee twijfelachtig; rood moet sowieso op gesprek. Zie hier in een notendop het matching an...

Racist

Mijn excuses aan de donkergekleurde meneer die afgelopen vrijdagavond op het Amorsplein netjes zijn fiets parkeerde en even verderop de kroeg binnenliep om aldaar met vrienden een welverdiend pilsje te drinken na een lange week hard werken.  Mijn fiets is zoals gewoonlijk op onze sfeervolle kasseien uit elkaar gerammeld, dus ik had weer een n...

Kadare, Bach en carnaval

Sinds jaren geef ik in de week voor carnavaltips voor wie niet vijf dagen alleen maar uitgelaten, beneveld en verkleed wil doorbrengen. Om te beginnen: bekommer u om de natuur. Carnaval schijnt zozeer van volks- en andere cultuur doordesemd te zijn, dat men al snel de onontbeerlijke balans met de natuur kwijt raakt. Wandel daarom regelmatig de stad...

Nieuwe studentenkamers in oude school

In het voormalige Stercollege aan de Professor Pieter Willemstraat (net achter het centraal station) wordt sinds vorige week gewerkt aan de bouw van 83 studenteneenheden. Opdrachtgever is Woningstichting Maasvallei die het complex voor minimaal tien jaar aan de Universiteit Maastricht gaat verhuren.

Doe ’s normaal, mietje!

Beste Truus, Wat hoor ik nu? Nog steeds in de lappenmand? Ben je gek geworden, en dat voor een griepje? Pas maar op, dadelijk laten ze een Europees aanbesteed re-integratietraject op je los en dan ben je nog niet jarig. Ach, ik knap het wel weer in mijn eentje op, geen moeite want wat ik nu hoorde! Een verslag uit de eerste hand van een der deelne...

Kindergladiatoren

John de Mol, bedenker en eigenaar van alles op de commerciële omroep wat naar succes riekt, mag het graag hebben over ‘natteharentelevisie’, zo’n term waar je je meteen een voorstelling bij kan maken. Zaterdagavond, vader en moeder met koffie op de bank, de kinderen fris gedoucht in pyjama ervoor, misschien chips en een glaasje limonade, en lekker ...

Ik ben boos, dus ik ben

Ik ben boos, dus ik ben

De titel van zijn oratie klinkt een tikje cynisch: De democratisering van het ressentiment. Aha, denkt de fatsoenlijke burger dan, dat zou wel eens kunnen gaan over de nieuwe mode dat iedereen elkaar tegenwoordig zo luidkeels en grof de maat neemt. De wereld van de boze GeenStijl-reaguurders, de scheldpartijen en beledigingen uit PVV-kring. Hoera, ...

Mols directeur TMFI

Rector Gerard Mols is per 1 januari benoemd tot wetenschappelijk directeur van The Maastricht Forensic Institute (TMFI). Hij zal ook zitting nemen in de directie van TMFI BV, de commerciële poot waarin DSM en de Universiteit Maastricht samenwerken aan (straf)rechtelijk zaakonderzoek. Mols zal per 1 september 2012 zijn rectoraat overdragen aan prof....

Eén aanspreekpunt voor printerproblemen

Het is nog niet duidelijk of alle problemen met printers (storingen, slechte afdrukken) en computers in de bibliotheek en bij faculteiten verholpen zijn. Klachten van studenten hebben wel tot actie van de universiteit geleid, zo blijkt uit stukken die naar de universiteitsraad zijn gezonden. Maar volgens Philippe Brouwers van Dope, die de kwestie i...

“Ze riepen dat ik als de sodemieter terug naar het schip moest”

“Ze riepen dat ik als de sodemieter terug naar het schip moest”

Maandagmiddag half zes, boekhandel De Tribune. Schrijver/bioloog Redmond O’Hanlon staat op het punt het pand weer te verlaten. O ja, of er ergens een hoedenwinkel in de buurt is. Want hij heeft de zijne in een taxi achtergelaten en buiten is het Siberisch koud.

Inspectie: puinhoop bij kunsthogeschool Codarts

De administratie is een puinhoop, het onderwijs rammelt en de examencommissie functioneert slecht. Alleen met het “artistieke eindniveau” van de studenten van kunsthogeschool Codarts is niets mis, stelt de Onderwijsinspectie.

'Defuseren' kan straks ook

Grote hogescholen en universiteiten kunnen in de toekomst ‘defuseren’ als ze dat willen. Staatssecretaris Zijlstra is bezig met een wetsvoorstel waarin dat wordt geregeld.

It giet oan!

Vandaag wordt op de campus van de Universiteit Twente niet de Elfvijvertocht maar een Campusvijvertocht gereden.
Groepsopdracht

Groepsopdracht

Ype Driessen

Geen diplomafraude HvA

De Onderwijsinspectie maakt zich zorgen over de studie commerciële economie van de Hogeschool van Amsterdam en doet daar de komende weken verder onderzoek.  Wel heeft ze geconstateerd dat er geen sprake is van diplomafraude.

LSVb kondigt protestweek aan

Er komt een protestweek tegen de plannen van staatssecretaris Zijlstra. Van 19 tot en met 23 maart organiseren de Landelijke Studenten Vakbond en zijn lidbonden allerlei acties. Als het een succes wordt, volgt er misschien een landelijke demonstratie.

NWO hoeft niet bang te zijn voor Europese tegenvoeter

Onderzoeksgeld verdelen onder de beste wetenschappers? Dat wil het kabinet nog niet volledig aan Europa overlaten. Onderzoeksfinancier NWO blijft voorlopig voortbestaan.

Nog minder geld voor onderzoek

De overheid gaat nog minder aan wetenschappelijk onderzoek uitgeven dan gedacht. Het budget zakt naar 4,4 miljard euro per jaar in 2016. Dat is vierhonderd miljoen euro lager dan nu.

‘Studieschuld-loterij’ niet eerlijk

Het rentepercentage dat afgestudeerden voor hun studieschuld betalen wordt telkens voor een periode van vijf jaar vastgesteld. Dat gebeurt al twintig jaar, maar de onderwijswoordvoerders in de Tweede Kamer zijn ervan geschrokken.  

NWO vordert Stapel-geld voorlopig niet terug

Alleen als het nodig is, gaat NWO onderzoeksgeld terugvorderen van de Tilburgse fraudeur Diederik Stapel. Dat zei voorzitter Jos Engelen dit weekend in NRC Handelsblad.  

Zijlstra: VU versimpelde geen tentamens

Staatssecretaris Zijlstra heeft geen aanwijzingen dat de Vrije Universiteit opzettelijk tentamens heeft versimpeld om meer financiering binnen te krijgen.  

Amsterdam stampt 700 studentenwoningen uit de grond

In Amsterdam Zuidoost worden in september zevenhonderd nieuwe studentenwoningen opgeleverd. Ze mogen daar vijftien jaar blijven staan. In combinatie met 460 andere studentenwoningen moet er “een echte campus” ontstaan.

Jubilerend Rathenau temt het ‘bewijsbeest’

Als wetenschappers tot burgers en politici willen doordringen, moeten ze uit hun ivoren toren komen. En zo makkelijk is dat niet, zegt directeur Jan Staman van het Rathenau Instituut.
Liefde en het verraderlijke leven van alledag

Liefde en het verraderlijke leven van alledag

Volgende week is het weer zover: Valentijnsdag, de jaarlijkse ode aan de liefde. Maar wat is liefde eigenlijk? En waarom gaat het zo vaak mis? Op verzoek van Studium Generale houdt de Duitse filosoof Wilhelm Schmid op 8 maart de lezing De herontdekking van de liefde.

Stijging tandartskosten valt mee

0 0 1 55 311 universiteit maastricht 6 1 365 14.0 Normal 0 21 false false false NL JA X-NONE ...
"Hoe hou je je pincet vast?!"

"Hoe hou je je pincet vast?!"

Hoe vertel je een patiënt slecht nieuws? Hoe breng je een infuus in? Waar moet je als huisarts tijdens een consult op letten? Deze en nog veel meer andere vaardigheden leren geneeskundestudenten sinds 1975 in het Skillslab. En met succes; de studenten zijn onverminderd enthousiast, de docenten worden regelmatig genomineerd voor onderwijsprijzen. Ob...
“Welcome liebe Leute, we gaan beginnen”

“Welcome liebe Leute, we gaan beginnen”

“Niet op de dansvloer staan.” Choreografe Jelena Kostić probeert ruimte te maken voor haar danser die zo meteen een solo uit Kostić’s voorstelling Elettra opvoert in een studentenkamer. Kostić is één van de zestien acts die optreden tijdens studentenkamerfestival Stukafest, afgelopen dinsdag. Alle acts treden drie keer op, dit is de eerste ronde. D...

“We geloven niet meer in onszelf”

“We hebben te veel gefocust op de regels, in plaats van op wíe de regels zou moeten naleven.” Dat commentaar gaf oud-premier Wim Kok dinsdag tijdens de conferentie The Maastricht Treaty: taking stock after 20 years, die gehouden werd in de Statenzaal van het Gouvernement, waar het verdrag precies twintig jaar geleden, in 1992, werd getekend.
Een mens simuleren is sciencefiction

Een mens simuleren is sciencefiction

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: Jos Kleinjans, hoogleraar milieugezondheidkunde, die antwoorden geeft op de vraag: kunnen we organen nabootsen op een chip?

Masturberen tijdens werktijd

Het verhaal: De ogenschijnlijk succesvolle New Yorkse yup Brandon Sullivan (Michael Fassbender) worstelt met een seksverslaving. Als hij niet op vrouwenjacht is in een van de clubs van Manhattan, kijkt hij naar internetporno of bezoekt hij prostituees. Liefdeloze, anonieme seks vormt de kwintessens van Brandons bestaan. Wanneer zijn labiele zus Sis...

Onderwijskwaliteit

Karel van het Reve heeft gewezen op de innerlijke tegenstrijdigheid in ons denken over het onderwijs. We vinden dat het onderwijs vroeger beter was dan nu, maar tegelijkertijd koesteren we het vooruitgangsgeloof dat “de scholen en alle andere dingen steeds beter worden en dat over vijfhonderd jaar de mensheid er beter aan toe zal zijn dan nu.” De ...

Wat denkt het weer wel?

In 1972 en 1973 raasden legendarische voorjaarstormen over Europa. Oude mensen en meteorologen scheppen er nog wel eens over op. Dat was andere koek dan een dagje sneeuw bij min vijftien graden. Toen ik na een paar uur wachten op de afloop van het natuurgeweld met een aantal collega’s een parkeerplaats van de Leidse universiteit opliep, troffen we ...

Een vorkje prikken

Beste Truusje, Nog altijd niet beter? Bij mij thuis is het ook al een slagveld, kan ik je melden. Vrouw Bergbroeder is niet meer in staat het gezin te voeden maar dat maakt niet veel uit want de kinders Bergbroeder gooien alles eruit wat erin gaat en dus gaat er niks meer in want dat is zonde. Ik red me wel, manmoedig als ik ben, je kent me nu een...

De scherpte terugvinden

Ah, omroep MAX, waar je als vijftigminner reflexief voorbij zapt omdat je bij voorbaat al weet dat je niet tot de doelgroep behoort, wat verberg jij stiekem allemaal voor schatten? Het fijne ochtendmagazine KoffieMAX, de oerdegelijke krimi Derrick, en natuurlijk Nederland in Beweging. Onderhoudende televisie voor mensen die voor zichzelf hebben toe...

Boze nieuwslezeres

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.
“Mensen noemen mij een betweter”

“Mensen noemen mij een betweter”

Els Rhijnsburger (1954, Den Haag), vakbondsconsulent UM sinds 2000; per 1 januari 2012 met onbezoldigd levensloopverlof; woont in Amby, Maastricht; getrouwd met Fried
"The Chinese government turns a blind eye to many things"

"The Chinese government turns a blind eye to many things"

Approximately 80 per cent of all software in China is illegal; lots of money can be made selling copied DVDs and CDs. The Chinese government is simply not able to act against it, says Rogier Creemers, who obtained his doctorate at Maastricht University last week. “It is a result of their own censorship.”

Piraat

Al zes jaar sjouw ik eens in de drie weken vier gigantische hutkoffers met was van huis, op de fiets, naar de trein, naar de bus, nog een stuk op de fiets, de trap op, naar moeders wasmachine. Een helse tocht. Soms duurt het langer dan drie weken, en dat ruik je. Al snuffelend in de wasmand graven naar het frist ruikende boxershort wat je dan ...

Pensioenpremie omhoog

Personeel van universiteiten en hogescholen gaat in ieder geval tot eind 2013 meer pensioenpremie betalen. Pensioenfonds ABP maakte vorige week bekend dat dit noodzakelijk is om de dekkingsgraad te verbeteren.

SBE stelt gedragscode op

Naar aanleiding van de affaire Stapel werkt de School of Business and Economics aan een gedragscode die onderzoekers voorschrijft hoe ze dienen om te gaan met hun data. De kern is dat de gegevens voor iedereen toegankelijk worden. Dat zegt prof. Stan van Hoesel, die de code opstelt. Deze kan als voorbeeld dienen voor andere UM-faculteiten.
Over het trauma van het gifgroene corduroy-pak

Over het trauma van het gifgroene corduroy-pak

Niko Cobben (64, Roermond), informatiespecialist UB, sinds 1981, en fotograaf; woont in Maastricht, samen met vriendin Marly

Lang Leve Aki

Het verhaal: Marcel Marx (André Wilms) verdient als schoenpoetser een schamel loon in de Franse havenstad Le Havre. Op een dag ziet Marcel hoe de politie een vrachtcontainer met Afrikaanse vluchtelingen ontdekt. De timide Idrissa (een soort Mauro, maar jonger en zonder Limburgs accent) weet te ontsnappen, waarna Marcel zich over de knul ontfermt en...

Veroordeelde student terecht weggestuurd

Een student die zijn docente stalkte, kreeg straf van de rechter en werd geschorst door zijn hogeschool. Daardoor haalde hij zijn propedeuse niet op tijd. Eigen schuld, oordeelt het College van beroep voor het hoger onderwijs.

Geen studie Portugees meer in Nederland

Na sterrenkunde schrapt de Universiteit Utrecht opnieuw een kleine opleiding. Portugese taal en cultuur verdwijnt, omdat te weinig studenten er belangstelling voor hebben.

Hulp voor vluchteling zonder diploma

Asielzoekers die naar Nederland vluchten hebben vaak geen diploma’s bij zich. Om de zoektocht naar een vervolgstudie of baan te vergemakkelijken start morgen een proef om hun opleidingsniveau vast te stellen.

Stormloop op Vici-beurzen

Nog nooit probeerden zoveel wetenschappers een Vici-subsidie van onderzoeksfinancier NWO te bemachtigen. Slechts 31 kregen uiteindelijk het geld om de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Maastrichtse onderzoekers vielen niet in de prijzen.

“Geen steen mag op andere blijven in Europese wetenschap”

Wetenschappers moeten harder leren vechten voor hun onderzoeksgeld en vaker de strijd aangaan met hun collega’s uit andere EU-lidstaten, vindt de Ierse eurocommissaris Máire Geoghegan-Quinn van onderzoek en innovatie.

TU Delft vergoedde vakantiehuis decaan

Decaan Marco Waas van de TU Delft declareerde 23 duizend euro voor een reis naar Boston. Ruim dertienduizend euro betrof de huur van een vakantiehuis. Verder kreeg hij een huurauto en vliegtickets vergoed.
Beurs

Beurs

Ype Driessen

Vijf compenseren mag nu ook bij UvA

Aan de Universiteit van Amsterdam mogen eerstejaars studenten straks een onvoldoende compenseren met een hoger cijfer voor een ander vak. Staatssecretaris Zijlstra ziet geen bezwaar.

Ook Radboud-filosoof gelooft in ufo’s

De Delftse docent Coen Vermeeren is niet de enige wetenschapper die in vliegende schotels gelooft. Taede Smedes, godsdienstfilosoof en theoloog aan de Radboud Universiteit, neemt het voor hem op.
Herman Kingma, evenwichtskunstenaar en Realpolitiker

Herman Kingma, evenwichtskunstenaar en Realpolitiker

De oude en tegelijkertijd nieuwe voorzitter van de universiteitsraad, prof. Herman Kingma, is vooral iemand van de resultaten. “Als je moet kiezen tussen zichtbaarheid voor de kiezers en effectief optreden, kies ik voor het laatste.”  

Nieuwe gedragscode voor medische wetenschap

Als iemand aan een medische adviescommissie deelneemt, komen eventuele belangen voortaan op internet te staan. Dat volgt uit de nieuwe ‘code’ van wetenschappelijke instituten, zorgverzekeraars en patiëntenverenigingen.

Tennis en Spice

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.
"De hobo klinkt als een eend"

"De hobo klinkt als een eend"

Spelen in het Nederlands Studenten Orkest. Dit jaar is die eer in elk geval weggelegd voor de Maastrichtse studenten Angelique Hollands (althobo) en Guy Theunissen (tuba).

UM niet in consortium Study Law

Maastricht doet niet mee aan het Study Law in Holland consortium waarin zes Nederlandse rechtenfaculteiten zich hebben verenigd.

Stukafest bijna Engelstalig

De Maastrichtse editie van studentenkamerfestival Stukafest is dit jaar bijna helemaal Engelstalig. “We wilden het volledig Engelstalig maken, maar moesten een Nederlandse toneelact toevoegen van de nationale organisatie, omdat we anders te veel muziek kregen”, zegt Roos Ticheler, die de marketing voor het studentenkamerfestival doet. Tijdens Stuk...

CAO opnieuw slechter

Ppffftt zeg, wanneer houden mensen eens op met zeuren over langer doorwerken? Aan sommige realiteiten kun je niet onderuit komen, dus go with the flow en probeer daar het beste van te maken. Wie nog een baan heeft zeg…. Ik word dit jaar 43, dus wellicht is mijn kijk op zaken door mijn betrekkelijke jonge leeftijd verkleurd. Toegegeven, ik baal er ...

Salonduurzaamheid

Niet zo lang geleden zat ik met enkele collega’s in de kroeg. We waren behoorlijk melig, zoals het hoort na een dag met van alles en nog wat. Totdat een van hen plotseling een serieus gezicht trok en ons vroeg: wat zijn de cruciale thema’s van deze tijd? Wat zijn de belangrijkste boeken van nu? En ja, dan zie je in je collega’s opeens weer de stude...

Ziek

Weekend ziek. Messen achter m’n ogen, roest uit mijn neus, dampend van de koorts, mijn matras een zompig moeras en bloeddorstige tijgers in m’n dromen. Studenten geneeskunde gaan niet graag naar de huisarts, “ik weet zelf ook wel dat ik strontziek ben”, maar ik ben toch maar gegaan. Om het nou macrobiotisch aan te pakken, en mezelf drie weken in te...

Maarten van Rossem als vakman

Naar Maarten van Rossem mag ik graag kijken en luisteren. Ik vind het een feest wanneer de in morsig zwart gehulde brombeer zijn sonoor stemgeluid inzet om ons te waarschuwen tegen al die heisa over onze gezondheid of andere trivialiteiten. Vrolijk ridiculiseert hij onze neiging politieke molshoopjes tot vervaarlijke Alpen te verhogen. Denkt u echt...

Goede indicator voor studiesucces

Goede indicator voor studiesucces

Het Matching and Binding project aan de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen lijkt een goede indicator voor studiesucces. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van het in 2010 gestarte project dat aankomende studenten de kans geeft om te toetsen of de gekozen studie bij hen past.

Driesporenbeleid

Beste Truusje, Om te beginnen, beterschap gewenst met de diarree, ik heb erg met je te doen. En niet alleen met jou, ook met onze afdeling Fijne Berichten. Nee, ze zijn niet ziek daar, ook de nijvere leidster niet, mevrouw Jeanine. Maar ze zijn wel moe. Het is niet niks hoor, als je 24/7 alert moet zijn en op afroep geacht wordt de barricaden op ...

Geen feut meer

Al bijna 135 jaar wordt in Nederland de Varsity verroeid, en hoewel de sportpers het evenement al een paar decennia grotendeels links laat liggen, is het nog steeds een traditierijke en prestigieuze wedstrijd, zeker voor studenten. De beste roeiers van Nederland liggen op het water, en langs de kant wordt naar hartenlust met bier, modder en leden v...

Ook een wasmachine kan leren

Ook een wasmachine kan leren

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: Jeroen Donkers, kennistechnoloog, die antwoorden geeft op de vraag: Kunnen machines ons helpen kennis te creëren uit bergen informatie?  
“Martel je data lang genoeg en ze zullen bekennen”

“Martel je data lang genoeg en ze zullen bekennen”

Eén op de vijftig onderzoekers fraudeert, blijkt uit onderzoek. Maar wat is fraude precies? Data verzinnen is een hoofdzonde. Wat als je eerst de data analyseert en dan een hypothese erbij bedenkt? “Het is niet volgens het boekje maar je kunt zo wel creatieve ideeën opdoen.”
 “Ik gaf feedback, schreef niet zijn papers”

“Ik gaf feedback, schreef niet zijn papers”

Tijdens zijn promotie aan de London School of Economics was Philipp Dorstewitz, sinds 2007 docent aan de Universiteit Maastricht, mentor van Seif al-Islam Gaddafi. Deze studeerde er filosofie en werd gezien als de nieuwe leider en mogelijke hervormer van het Libische regime. Begin december 2011 publiceerde The Daily Telegraph een artikel: Dors...

“Ik verander mijn keuze niet”

“Ik verander mijn keuze niet”

Als staatssecretaris Zijlstra zijn zin krijgt, hebben masterstudenten vanaf september geen recht meer op een basisbeurs. Dat geldt ook voor de studenten die afgelopen september aan een twee- of driejarige masterstudie zijn begonnen. De Raad van State is kritisch, de studentenbonden zijn verontwaardigd. Het wetsvoorstel ligt nu in de Tweede Kamer. O...

Kingma opnieuw U-raadsvoorzitter

De nieuwe voorzitter van de universiteitsraad heet, opnieuw, Herman Kingma. Gisteren werd hij door de universiteitsraad unaniem herbenoemd voor een periode van twee jaar, vanaf 1 maart aanstaande.

CAO wordt opnieuw slechter

Vervroegd uittreden is al nauwelijks meer aan de orde, en nu wil de VSNU in de nieuwe universitaire CAO ook nog de seniorenregeling afschaffen. Die maakte een dag minder werken tegen hetzelfde salaris mogelijk. Vooral voor ondersteunend personeel een heel slecht idee, vindt Willie Schipper (bureau onderwijs van de faculteit psychologie en neurowete...

Tafelstraat 13 blijft

De studentenecclesia kan in het gebouw aan de Tafelstraat 13 blijven. Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de stichting T-13 en de Universiteit Maastricht. De opgelegde bezuiniging is teruggebracht van 30 naar 20 duizend euro per jaar. “Een redelijke uitkomst”, zegt T-13 voorzitter Gerard Peters, die zich sterk heeft ingespannen voor beho...

Te lang over je bachelor gedaan? Dan geen ov-kaart in de master

Zo’n dertienduizend vertraagde wo-bachelorstudenten raken per 1 september hun ov-kaart kwijt. Als het wetsvoorstel van staatssecretaris Zijlstra erdoor komt, kunnen ze niet met een schone lei aan hun master beginnen.

“TU Delft declareert te veel”

Het college van bestuur van de TU Delft leeft haar eigen declaratieregels niet na, meldt NRC Handelsblad. De bestuursleden maken te dure dienstreizen. De collegevoorzitter wil de regels verruimen.

NVAO: “Reparatiecursus mag best”

Wat moet er gebeuren met hbo’ers en academici die hun diploma aan een slechte opleiding hebben behaald? Zij mogen best een ‘reparatiecursus’ krijgen, vindt voorzitter Karl Dittrich van accreditatieorganisatie NVAO.

VVD: “Krokodillentranen om leenstelsel”

Eigenlijk wil alleen de VVD dat de basisbeurs voor masterstudenten in september verdwijnt. En toch gaat het gebeuren.

Raad van State: vooral bètastudenten zijn de klos

Studenten die een meerjarige masteropleiding volgen worden volgens de Raad van State harder getroffen door het wegvallen van de basisbeurs. Voor hen zijn de inkomenseffecten onevenredig zwaar.

SGP: “Masterstudent mag meer gaan betalen”

De SGP heeft vooralsnog geen grote bezwaren tegen het schrappen van de basisbeurs voor masterstudenten. “We moeten het wetsvoorstel nog goed doornemen, maar we kijken er positief tegenaan.”

Studenten boos over bezuiniging op basisbeurs

Hoezo moeten masterstudenten ‘investeren’? Het masteronderwijs wordt heus niet beter nu de basisbeurs verdwijnt, zeggen de landelijke studentenorganisaties ISO en LSVb.
“Bij misbruik in kelders, met clowns, gaan bij mij alarmbellen af”

“Bij misbruik in kelders, met clowns, gaan bij mij alarmbellen af”

Hoe betrouwbaar waren de meldingen die de commissie Deetman ontving? Welke interessante leads zijn niet uitgezocht? Een gesprek met commissielid Harald Merckelbach, rechtspsycholoog. “Wat opviel was dat seksueel misbruik vaak vergezeld ging met lichamelijk geweld.”

Leegloop Heerlen gestopt

Uit CBS-cijfers blijkt dat Heerlen niet langer leegloopt. In 2010 is het inwonertal gestegen, met twaalf, om precies te zijn. Niet veel maar toch. UM-promovendus Katja Sillen, geboren Maastrichtse, onderzocht de redenen waarom mensen zich in Heële vestigen of juist vertrekken. Dat deed ze in opdracht van Stichting Regiobranding Zuid-Limburg en de g...

Zwangerschapspact

Het verhaal: In een havenstadje in Bretagne besluiten zeventien middelbare schoolmeisjes om gelijktijdig zwanger te worden. Ze zijn van plan om samen te gaan wonen in een commune en daar hun kinderen op te voeden. De lokale tienerjongens zijn vanzelfsprekend niet te beroerd om hun bijdrage aan de conceptie te leveren, waarna de ouders en de schooll...

Wild-eyed and crazy-haired

In the library, you can always tell the undergrads and PhD students apart. Undergrads have a neat stack of prescribed textbooks and pretty coloured highlighters, diligently taking notes from the assigned chapters for some well-defined assignment. PhD students, meanwhile, tend to be buried under a pile of obscure books in vastly different fields, de...

Vakbonden naar achterban

Hoe moeten de vakbonden zich opstellen in het vastgelopen overleg met de VSNU over de universitaire CAO? Met die vraag op tafel hield de Abvakabo afgelopen maandag een bijeenkomst voor haar leden aan de Universiteit Maastricht. Landelijk onderhandelaar Jan Boersma legde aan zo’n vijftien Abvakabo-leden de situatie uit: de VSNU wil een soberder pakk...

30 dingen over mij

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.
Avondonderwijs

Avondonderwijs

Ype Driessen

“Over tien jaar heb ik hopelijk dezelfde vrienden als nu”

“Over tien jaar heb ik hopelijk dezelfde vrienden als nu”

Teun Menting (22), geboren in Den Bosch, masterstudent psychologie en voorzitter van studentenvereniging Koko, woont in Maastricht, heefy een vriendin; Anique

Erkel naar Ragweek

Arjan Erkel zal bij de opening van de Ragweek op woensdag 7 maart een lezing geven. Erkel is een oud-medewerker van Artsen zonder Grenzen die in 2002 werd ontvoerd in Dagestan, in 2004 werd hij vrijgelaten. “Hij is ambassadeur van Stop Kindermisbruik, een van onze goede doelen van dit jaar, dus we wilden hem graag hierheen krijgen”, zegt Ruby Gilli...

Kameel voor de bieb

Kameel voor de bieb

Met een kameel voor de universiteitsbibliotheek in de binnenstad gaan staan, dat trekt vast de aandacht, dachten ze bij Aiesec. En dat bleek ook zo te zijn, van alle kanten werden telefoons, camera’s en I-pad’s tevoorschijn gehaald. Voor een ritje op de kameel was minder animo; daarvoor regende het te hard. Aiesec wil met de actie aandacht vragen v...

Business fee Albron

Het geld dat cateraar Albron aan de UM betaalt zolang de kwaliteit van de catering onder de maat blijft, de zogenoemde business fee, wordt niet per se teruggeploegd in verbetering van de catering.

Modderstroom

<p>Op de vlucht voor het kerstgebeuren ben ik in de voetsporen van Hillary beland in Myanmar. Derde halteplaats is Bagan. Buiten voor het hotel wachten wij op een vrouwelijk groepslid dat vóór het aperitief nog even de haren moet föhnen. Sommige mensen zou je eerder als deelnemer aan een cruise over de Middellandse zee verwachten, maar inmidd...

Boot

Ik dacht altijd dat Berlusconi erg was, maar het blijkt toch weer net iets gênanter te kunnen. De kapitein van de Costa Concordia wilde, trots als-ie is op z’n drijvende dorp, een lekker macho zeemansgroet brengen aan zijn collega op het vaste land, en richtte daarmee z’n schip en inmiddels meer dan twintig mensen te gronde. Maar hé, je bent Italia...

Mephisto

In 1936 verscheen in Amsterdam een autobiografische roman over het toneelleven in Duitsland. De schrijver was Klaus Mann, zoon van de Nobelprijswinnaar Thomas Mann. Hij ontvluchtte Duitsland na de machtsovername door de nazi’s, nog voor zijn vader dat deed. Veel keus had hij niet. Schrijver, links intellectueel, homo, smaakmaker in het culturele le...

Job

Beste Albert,   Nadat mijn beduusdheid over dat lintje voor onze rector (tot voor kort mijn Gerardje) was weggeëbd werd ik nieuwsgierig: wat moet je daar nu eigenlijk voor doen? Me er dus even in verdiept, en een korte studie op het web (www.lintjes.nl) leerde me het volgende: in grote lijnen zijn er twee civiele orden binnen de koninklijke...

“Mijn opa leeft nog!”

Aan het begin van het academisch jaar stond er op deze plek een stukje over TVlab: een week lang was er op prime time ruimte beschikbaar voor nieuwe, innovatieve televisieideeën. De beste probeersels kregen een vaste plek, en dat is RamBam, de show die ik destijds de beste papieren toedichtte, ook daadwerkelijk gelukt. Sinds 9 januari is er wekelij...

“Ik heb nooit papers geschreven voor Seif Gaddafi"

“Ik heb nooit papers geschreven voor Seif Gaddafi"

Philipp Dorstewitz, sinds 2007 docent aan de Universiteit Maastricht, was twee jaar lang de persoonlijke mentor van Seif al-Islam Gaddafi, zoon en gedoodverfde opvolger van de voormalig leider van Libië. Seif Gaddafi studeerde filosofie aan de London School of Economics. Dorstewitz was er destijds promovendus. The Daily Telegraph kwam vorige maand ...
Seif Gaddafi en zijn tijd aan de London School of Economics

Seif Gaddafi en zijn tijd aan de London School of Economics

Het balletje begon in maart vorig jaar te rollen: de London School of Economics and Political Science (LSE) raakte in opspraak vanwege innige banden met het Libische regime. De belangrijkste spil is Seif al-Islam Gaddafi (1972). Hij studeerde er filosofie en kreeg in 2008 zijn doctorstitel.
Leren lezen en rekenen

Leren lezen en rekenen

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: prof. Leo Blomert, neurowetenschapper, die antwoorden geeft op de vraag: Hoe kan een plooibaar orgaan als het menselijk brein zich ontwikkelen?  
Learning to read and calculate

Learning to read and calculate

How can a pliable organ like the human brain develop itself?

Ook basisbeurs meerjarige master snel afgeschaft

Ook studenten die dit collegejaar aan een twee- of driejarige masteropleiding zijn begonnen, verliezen vanaf september hun basisbeurs. Die wordt door staatssecretaris Zijlstra afgeschaft voor alle masterstudenten.

UM wil bastion van openheid en gerechtigheid zijn

Ruim een jaar na dato ligt er dan toch een nieuw Strategisch Programma voor deze universiteit. De data zijn een jaartje opgeschoven, niet 2011-2015 maar 2012-2016, een uitstel dat vooral te maken heeft met de wisseling in het college van bestuur, Jo Ritzen werd Martin Paul, en ook wel met het nieuwe kabinet dat lang onduidelijk bleef over de planne...

Provincie steekt 55 miljoen in campussen

De Provincie Limburg investeert 55 miljoen euro in Chemelot en de Maastricht Health Campus. Dat bedrag loopt, met bijdragen van de Universiteit Maastricht en DSM, over tien jaar op tot 180 miljoen. Dat maakte gedeputeerde Mark Verheijen vorige week donderdag bekend tijdens een persconferentie op het Chemelot-terrein.

Eén bestuur voor UM en MUMC

Er komt één gezamenlijk bestuurscollege voor zowel de universiteit als het universitair medisch centrum. Dat hebben de raden van toezicht van de UM en het academisch ziekenhuis bepaald. Ook de toezichtsraden worden in elkaar geschoven tot één orgaan. De nieuwe structuur zal grote gevolgen hebben voor de UM als zodanig, ook omdat wellicht ondersteun...
36e dies natalis: file van toga’s, kopergeschal en een lintje

36e dies natalis: file van toga’s, kopergeschal en een lintje

Gelukkig was het niet echt koud, striemde de regen niet neer en is de route van de Minderbroedersberg naar de St. Janskerk een fluitje van een cent; de stoet wandelende hoogleraren die de 36e verjaardag van deze universiteit opluisterde had het niet al te moeilijk, afgelopen vrijdag.

Overgoogeld

Zwijgend kijken we elkaar aan, de sollicitatiecommissie en ik. Het gesprek ging al niet lekker en nu loopt het vast. “Heeft u nog hobby’s?”, probeert de meneer op rechts. Hobby’s? Daar vraag je me wat. Moet ik nu uit de doeken doen hoe saai ik ben? Hoe a-sportief? Vertellen dat ik niet kan mozaïeken laat staan modelschepen bouwen? Of zal ik ter pl...

€4008 voor het goede doel

Het Serious Request feest dat de Rode Kruis Studentendesk Maastricht in samenwerking met de Maastrichtse Kamer van Verenigingen (Circumflex, Koko en Tragos) in december organiseerde heeft €4008 opgeleverd. Het geld ging naar de Serious Request actie van radiozender 3FM, waarbij dit jaar geld opgehaald werd voor moeders in oorlogsgebieden. Het was d...

Bedrijfsleven: nutteloze studies inperken

Het bedrijfsleven blijft erbij: de ene studie is de andere niet. De overheid zou belangrijke opleidingen moeten steunen, en andere moeten afremmen als ze niet genoeg bijdragen aan de welvaart. De bedrijven denken aan maatregelen als selectie aan de poort en verschillen in collegegeldtarieven en ook aan een studentenstop voor “opleidingen met een be...

Duizenden euro’s verschil in collegegeld bachelor

Het collegegeld voor de opleiding geneeskunde bedraagt in Groningen 32 duizend euro, terwijl de Universiteit Maastricht slechts 8.500 euro in rekening brengt. De tarieven voor ‘tweede bachelorstudies’ lopen flink uiteen.

DUO moest vijf keer dwangsom betalen

Wie een studieschuld moet terugbetalen en weinig verdient, kan een lager maandbedrag aanvragen. Maar het duurt soms lang voordat de Dienst Uitvoering Onderwijs antwoord geeft.

Rotterdam mag university college in steigers zetten

Als het aan het ministerie van OCW ligt, mag de Erasmus Universiteit Rotterdam een eigen University College starten. De opleiding opent waarschijnlijk in september 2013 haar deuren. Volgens het ministerie van OCW is er genoeg behoefte aan een University College in Rotterdam. De opleiding heeft de zogenaamde macrodoelmatigheidstoets doorstaan. Die ...

Topje van de ijsberg?

De verhalen over diplomafraude in het hbo kent iedereen onderhand, maar hoe zit het met het wetenschappelijk onderwijs? Vier masterstudenten journalistiek van de Vrije Universiteit roepen alle academici op om misstanden te melden.

Diploma’s? Eens gegeven, blijft gegeven

Als een student eenmaal zijn diploma heeft, moet je hem niet terugroepen omdat zijn opleiding later door een visitatiecommissie is afgekeurd. Want dat is in strijd met de wet, stelt onderwijsjurist Peter Kwikkers.

Zijlstra herhaalt: streefcijfer niet heilig

Het streven naar 50 procent hoogopgeleiden is geen doel maar een middel, herhaalde staatssecretaris Zijlstra zondagmiddag nog maar eens. Onderwijs van hoog niveau is belangrijker.
“Ik heb de neiging om het conflict te vermijden”

“Ik heb de neiging om het conflict te vermijden”

Peter Muris (1964, Stein), hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie sinds 1 juli 2011, kinder- en jeugdpsycholoog bij de Riagg; woont in Maastricht; vriendin (twee keer gescheiden, uit eerder huwelijk twee dochters van 17 en 16 jaar)         

ET Phone home

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.
Een controlfreak en een pathologische perfectionist

Een controlfreak en een pathologische perfectionist

De Onderwijsprijs is deze keer voor de twee heren Bas van Diepen en Christian Kerckhoffs. Beiden werken aan de School of Business and Economics. Afgelopen vrijdag werden ze tijdens de Dies gelauwerd. De een is een ster in coaching, de ander een fenomenaal docent. Wat is de sleutel van hun succes? En kennen ze ook hun zwaktes?
Prison Break

Prison Break

Ype Driessen

Onzin

Ik zou best eens een politieke column willen schrijven. Er gebeurt genoeg in Den Haag. Problemen te over, schijnt. De zorg, de euro, het milieu, de publieke omroep, het onderwijs, de Mauro’s, de moslims, de proefdieren. De inspiratie zou me wat politiek betreft om de oren moeten vliegen. Maar ik durf het niet aan. Mijn bescheiden mening doet er vol...

De contrafagottist

Ieder jaar in januari bieden het Limburgs Symfonie Orkest en het Theater aan het Vrijthof hun publiek een Componistendag aan. Deze keer was de beurt aan de Tsjech Dvořák. Spreek uit Dworsja(a)k. Zijn werken dateren uit de late negentiende eeuw. Als componist munt hij uit door zijn melodieën. Welk werk het ook is, de luisteraar denkt meteen: dat wij...

Süskinds List

Het verhaal: Amsterdam, 1942. De joodse zakenman Walter Süskind (Jeroen Spitzenberger) sluit zich aan bij de Joodsche Raad, een orgaan dat de nazi’s helpt bij de deportatie van joden naar Westerbork. Süskind wordt verantwoordelijk voor het opstellen van de namenlijsten voor het transport. In de joodse gemeenschap wordt hij daarom als een verrader g...

Twee UM’ers in ‘Prestatiecommissie’

Twee UM’ers in ‘Prestatiecommissie’

Een commissie van vijf onder leiding van Frans van Vught, gaat voor staatssecretaris Zijlstra beoordelen of hogescholen en universiteiten hun prestatieafspraken nakomen. Twee van de vijf zwaargewichten zijn verbonden aan de Universiteit Maastricht: KNMG-voorzitter en oud-rector van de UM, Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, en UM-hoogleraar economie Henr...

Denken aan invoering van de beruchte fat tax

Denken aan invoering van de beruchte fat tax

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: prof. Annemie Schols, wetenschappelijk directeur van NUTRIM die antwoorden geeft op de vraag: Hoe verbeteren wij gezondheid, preventie en zorg?
De ontdekking van de eiwitversnipperaar

De ontdekking van de eiwitversnipperaar

Vorig jaar, in de aanloop naar de 35e diesviering, was hij samen met vijf anderen genomineerd voor een Maastrichts eredoctoraat, maar celbioloog Alfred Goldberg moest verstek laten gaan vanwege een acute operatie. Afgelopen vrijdag werd de Amerikaan alsnog gelauwerd. De carrière van Goldberg, die zich volledig aan de Harvard Medical School heeft a...

Mols: “Academische vrijheid in gevaar”

Mols: “Academische vrijheid in gevaar”

Zijn allerlaatste diesrede als rector magnificus heeft prof. Gerard Mols benut voor een stevig pleidooi voor universitaire autonomie en academische vrijheid. In juni treedt hij af.

Game jam

Bedenk een onderwerp voor een serious game in het UM-onderwijs! De oproep - onder het kopje Leading and Learning - werd vorige week via e-mail verspreid onder studenten en medewerkers. Deadline: 24 januari. Het idee komt uit enigszins onverwachte hoek: de universiteitsraad. Het verklaart waarom prof. Wim Gijselaers, die het Leading in Learning-proj...

Heb je nu je zin, Truusje?

Hè hè Truusje,  Heb je nu je zin? Dat jouw rancuneuze stukje over de rector precies in het Observantnummer stond dat in de bakken lag toen de brave man zijn lintje kreeg? Zijn zéér verdiende lintje, mag ik er aan toevoegen! Een kerk vol met hoog volk, de burgemeester en de gouverneur en de vorige gouverneur en weet ik niet wie allemaal, die ...

Grappen in New Girl

500 Days of Summer gezien? Zo niet, nu downloaden, huren of kopen, en deze week nog kijken, al dan niet met je wederhelft. Op papier aan de chickflickerige kant, maar zo vreselijk geinig en met een paar zeer, zeer memorabele scènes. Jongen wil meisje, jongen krijgt meisje, jongen verliest meisje, of heeft haar eigenlijk nooit gehad. De karaoke-optr...

Second Life gestopt

De School of Business and Economics heeft het onder studenten geliefde Second Life-project - onderdeel van het marketing-onderwijs - vanaf september gestaakt. Te duur, oordeelde de betreffende vakgroep. Het blok kost inderdaad een paar duizend euro extra, zegt coördinator Gwen Noteborn, tevens onderzoeker bij het departement Education Research and...

Nieuw plan voor Tapijn

Maak van de Tapijnkazerne een parkachtige urban campus waar buitenlandse studenten wonen en onderwijs krijgen, met sportvoorzieningen en cafés en allerlei andere functies, waar zowel de universiteit als de stad voordeel bij hebben. Dat is in grote lijnen de boodschap van een tweetal hoogleraren van de School of Business and Economics. Ze schreven e...

“Kan dat convenant van de UM met de gemeente niet worden opengebroken?”

“Kan dat convenant van de UM met de gemeente niet worden opengebroken?”

Eén verschil met een vorige vergadering over de toekomst van de Tapijnkazerne viel op: deze keer was de sfeer aanmerkelijk rustiger. Toen in maart het voormalige Maaspaviljoen, nu Stayokay hostel, toneel was van een bijeenkomst van buurt- en binnenstadsbewoners barstte de zaal bijna uit zijn voegen van de opgekropte verontwaardiging. Dat de gemeent...

“Ik heb de koek niet gelijk verdeeld”

“Ik heb de koek niet gelijk verdeeld”

Astrid Boeijen (39, Keulen), directeur studentenservicecentrum, getrouwd met André, samen twee zoons (4 en 6); woont in Maastricht  

Homeland is beter dan 24

De beste, meeslependste en tot de verbeelding sprekende (drama-)series, ik heb het eerder gezegd, worden gemaakt voor de BBC en de Amerikaanse betaalzenders HBO en Showtime. Nagenoeg al het topdrama van de afgelopen tien jaar kwam hier vandaan: The Sopranos, The Wire, Six Feet Under, Breaking Bad, Generation Kill, en ga zo maar door. Als ze uitgezo...

Een onooglijk hondje

Beste Albert,   Ik had er geen zin in maar nu de nieuwjaarsborrels achter de rug zijn heb ik toch maar de balans opgemaakt. Hoewel, om het iets accurater te zeggen, de balans had zichzelf al min of meer opgemaakt. Ik zet er dus een punt achter. Waarachter? Wat denk je, achter mijn verhouding met de rector natuurlijk. Ik heb het gehad, weet...

Huisrekening

Huisrekening

Ype Driessen

Open Universiteit gooit roer om

De Open Universiteit kiest een nieuwe koers, nu staatssecretaris Zijlstra de instelling voor afstandsonderwijs dreigt te sluiten als er niets verandert. “We waren er al mee bezig.”
Eén miljoen dollar uitgeloofd!

Eén miljoen dollar uitgeloofd!

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: prof. Stan van Hoesel die antwoord geeft op de vraag: Waar ligt de grens tussen het berekenbare en het onberekenbare?

Zijlstra houdt antwoorden studenten geheim

Universiteiten en hogescholen mogen geheim houden hoeveel les hun studenten naar eigen zeggen hebben. Pas vanaf 2013 moet deze informatie weer openbaar worden.

Zijlstra vindt geen gehoor in Duitsland

Duitsland is niet van plan om Nederland te compenseren voor de Duitse studenten die hier hun opleiding volgen. De oosterburen willen alleen in Europees verband afspraken maken.

Rechtszaak kunstenaars helpt studentenprotest

Rechtszaken van studenten tegen hoge collegegelden zijn kansrijker geworden, nu kunstenaars een vergelijkbaar kort geding tegen de staat hebben gewonnen. De regels mogen niet abrupt veranderd worden, vindt de rechter.

Hoogopgeleiden worden nóg ouder en gezonder

Studenten van nu zullen naar verwachting nog iets langer leven dan studenten van een paar jaar geleden, al scheelt het maar een paar maanden. Het verschil tussen mannen en vrouwen is iets groter geworden.

Studieschuld telt zwaarder mee bij aanvraag hypotheek

Mensen met een studieschuld komen steeds minder makkelijk aan een hypotheek. Onder invloed van de crisis zijn de banken strenger geworden.
“Ik slaap slecht als mijn onderzoek niet loopt”

“Ik slaap slecht als mijn onderzoek niet loopt”

Militaire operaties en besluitvorming, zelfoverschatting van je leerprestaties en de missing link tussen overgewicht en aderverkalking. Dit is een greep uit de zeven onderwerpen die jonge onderzoekers morgen presenteren tijdens het ochtendsymposium van de 36ste dies natalis van de Universiteit Maastricht.

ICT-frustratie

Er zijn de afgelopen jaren veel tijd en miljoenen euro's besteed aan automatisering en ict-reorganisatie (denk aan het Prisma project). Maar anno 2012 werken we nog steeds met losse Word-documenten, Excel-lijstjes en met een beetje geluk een Access-database. En dan zijn er nog wat SAP-systemen, maar alles werkt langs elkaar heen… zelfs binnen SAP. ...

Ken je jezelf?

Toen bankieren nog heel gewoontjes was, had men het ook al over wat bankiers wel of niet mochten doen met de spaargelden van burgers. Hoe en waar kon dat geld worden ingezet en renderend worden gemaakt. Dat vroeg om zorgvuldig en ethisch handelen, om morele waarden en om verantwoordelijkheid. In de Angelsaksische wereld heette dat ‘moral hazard’. D...

Hufter of held?

Het verhaal: Ambulancebroeder Max (Theo Maassen) wordt steeds vaker met hufterig gedrag geconfronteerd. Beelden van een incident waarbij hij tijdens zijn werk wordt geschoffeerd, duiken op in het tv-programma De Wereld Draait Door. De zelfingenomen cabaretier Felix (Gijs Scholten van Aschat) is te gast en laat heel Nederland weten dat hij vindt dat...

Spelletje

De tijd dat ik na drie ballen in het net met bloeddoorlopen ogen en het schuim op m’n mond als een gekooide Bokito m’n tennisracket op de scheidsrechtersstoel doormidden ramde, is voorbij. Alle kinderen op het tennispark maakten zich schielijk uit de voeten als ze zagen dat ik tien banen verderop mijn wedstrijd dreigde te verliezen, uit angst voor ...

It’s the demography silly

In het najaar van 1953 verbleef ik eenmaal in de week in de Sociografische Werkgemeenschap van de Universiteit van Amsterdam aan het Waterlooplein teneinde onderricht en oefening te krijgen in de praktijk van de wetenschapsgebieden van mijn studie: sociologie, etnologie (thans antropologie) en sociografie. Thuis moesten opgaven gemaakt worden die i...

Rechtenstudenten klagen het meest

In 2010 zijn er 114 beroepschriften ingediend bij het College van Beroep voor de Examens (CBE) van de Universiteit Maastricht, zo blijkt uit het jaarverslag dat recent is verspreid. Meer dan de helft is afkomstig van rechtenstudenten.  

Wateroverlast

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.

Burgemeester: ‘Behoefte aan studentenbeleid’

Burgemeester Onno Hoes zet het studentenbeleid op de agenda van de gemeente Maastricht.  “Daar is behoefte aan; buurtbewoners hebben weinig contact met studenten. En ook van de studenten hoor ik dat ze graag met mensen uit de stad om tafel willen gaan zitten.” Er komen binnenkort twee nieuwe nota’s: de structuurvisie voor de stad en de woningv...

Lunchconcerten

Lunchconcerten

Even de werkdag onderbreken met muziek, het kan de komende weken in het faculteitsgebouw aan de Tongersestraat 53. Het orgel uit 1888 in de aula is onlangs opgeknapt en weer geschikt om te bespelen. Organisten Hans Leenders en Ton Reijnaerdts zullen onder andere werken uit de achttiende eeuw en uit de Duitse barok ten gehore brengen. Het eerste con...

Harde werkers, deskundig én aimabel

Harde werkers, deskundig én aimabel

Een glas champagne bij binnenkomst en even later de beste wensen van collegevoorzitter Martin Paul. Daar werd de goed gevulde mensa aan de Tongersestraat afgelopen donderdag tijdens de Nieuwjaarsborrel op getrakteerd. Paul maakte van de gelegenheid gebruik om zijn motto voor 2012 bekend te maken: Breaking down the walls. En wel de muren tussen de f...

Langstudeerdersboete €3063

De instellingscollegegelden – voor studenten van buiten de Europese Unie, EER-landen, Zwitserland of Suriname - worden komend studiejaar niet verhoogd, blijkt uit een notitie van het college van bestuur die afgelopen woensdag werd besproken in een commissie van de universiteitsraad. Voor een bachelorsstudie moet €8.500 betaald worden, voor een mast...
Onderwijssocioloog Jaap Dronkers: “Vroeger scheidde je als je man alcoholist was, nu omdat je ongelukkig bent"

Onderwijssocioloog Jaap Dronkers: “Vroeger scheidde je als je man alcoholist was, nu omdat je ongelukkig bent"

Een paar uitspraken van onderwijssocioloog Jaap Dronkers: “Ouders moeten niet scheiden, of in ieder geval niet zo snel. Het levert schade voor de kinderen op en ook schade aan het onderwijs in het algemeen.” Of: “Etnisch gemengde scholen presteren slechter dan niet gemengde scholen.” Knuppels in het hoenderhok, daar is prof. Jaap Dronkers uiterst b...

Paul is niet bang voor debat over kosten buitenlandse studenten

“Een beetje populistisch en emotioneel”, zo noemt collegevoorzitter Martin Paul de discussie over de kosten van buitenlandse studenten in Nederland.

“Basisbeurs is van vitaal belang”

Het kabinet heeft volgens het Algemeen Dagblad plannen om de basisbeurs om te zetten in een sociaal leenstelsel en de OV-kaart voor studenten af te schaffen. Dat zou respectievelijk 800 en 200 miljoen euro opleveren. Een slecht plan, volgens Kevin Hol, voorzitter van de Maastrichtse studentenpartij Dope. “We zijn geen voorstander van een sociaal le...

Buurt wil convenant Circumflex opheffen

Buurtplatform Argus in het Statenkwartier wil het convenant met studentenvereniging Circumflex opheffen. “Het is niet meer noodzakelijk”, zegt Maria Essers van Argus. “We hebben vier convenanten in de buurt en Circumflex is de enige die zich aan de afspraken houdt.” Afspraken over mensen bij de deur van de sociëteit en alleen fluisteren op straat b...

Wij en de gemiddelde chimpansee

Wij en de gemiddelde chimpansee

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: prof. Arnold Labrie die antwoorden geeft op de vraag: Wat betekenen oude beschavingen voor de Europese cultuur van vandaag?

De papflesbrigade

Het verhaal: Polisse volgt het dagelijks leven van een groep agenten die werkt voor de jeugdbescherming van de Parijse politie. Door hun collega’s worden ze geringschattend ‘de papflesbrigade’ genoemd, maar het zijn loodzware zaken waar de agenten aan werken: incest, kinderuitbuiting, huiselijk geweld en pedofilie zijn aan de orde van de dag. De em...

Feedback

Feedback

Ype Driessen

“Hoe verder van Amsterdam, hoe gezelliger”

“Hoe verder van Amsterdam, hoe gezelliger”

Tsjalling Swierstra (1960, Zutphen), hoogleraar wijsbegeerte, “duurzaam samenwonend” met Evelien Tonkens. Woont in Wylre

Valsemunters

In de economie ging het vorig jaar vooral over geld. Een schijnprobleem, want geld heeft geen eigen waarde. Waarde ontstaat doordat menselijke hoofden en handen de gaven van Moeder Natuur bewerken. Toen iedereen dat alleen nog voor zichzelf deed, leverde dat betrekkelijk weinig op maar door arbeidsdeling en specialisatie kon de productiviteit gewel...

Hallo?!

“Wat is het toch weer hard gegaan, hè. Fijne dagen! Zalig kerstfeest, de beste wensen én alle goeds voor 2012! Gelukkig Nieuwjaar, fijne jaarwisseling en een goed uiteinde!” Nou, dat waren ze wel weer zo’n beetje denk ik. Die laatste werd twee dagen voor Oud & Nieuw voor het eerst naar m’n hoofd geslingerd. “Als ik je niet meer zie Gijs, goed u...

A token of spirituality

A token of spirituality

Rohan Saraf, 27, from Mumbai, India, master’s student of Media Culture
“In Nederland moet je op tijd komen”

“In Nederland moet je op tijd komen”

De International Classroom heeft veel meer met integratie en groepsdynamica te maken dan met onderwijs. Het is dan ook geen synoniem voor een onderwijsgroep met daarin een aantal nationaliteiten. Het gaat om veel en veel meer. Dat schrijven Fred Stevens en Jacqueline Goulbourne, auteurs van de UM-notitie Het international classroom project.

In Memoriam Gwen Schobben

Met verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden van eerstejaars studente Gezondheidswetenschappen Gwen Schobben. Zij overleed aan de gevolgen van een longembolie, op de leeftijd van 19 jaar. Lieve Gwen,   Geschokt hebben wij gereageerd op jouw overlijden. Geschokt zijn we nog steeds. Je was grappig, lief, vr...

Observantlezers beste in wetenschapsquiz

Op 1 december stonden de vragen van De Nationale Wetenschapsquiz 2011, een initiatief van onderzoeksorganisatie NWO en de VPRO, afgedrukt in Observant. Vorige week bleek dat de Observant-lezers als besten van de deelnemende kranten en tijdschriften uit de bus komen. Zij hadden gemiddeld 7,7 van de vijftien vragen goed. De tweede plaats is voor VPRO...

Nieuwe wijn in ....?

U kunt gerust zijn! Net als de afgelopen vijftig jaar zal ik in het nieuwe jaar minder gaan eten en drinken, en meer bewegen. Volgens de laatste uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek. Voor mij geen crashdiëten of uitputtingsinspanningen meer. Een half aardappeltje minder de eerste maand en een kwartiertje om de akkers veranderen in een stie...

Het verhaal van Youp

Elke oudejaarsavond verliep tot ik het huis uit ging ongeveer hetzelfde: de beste vrienden van mijn ouders kwamen langs, die iets gaver en soepeler waren dan mijn ouders zelf. Mijn vader en moeder waren (en zijn) nooit zo van het borrelen, maar met oud en nieuw waren er biertjes, wijntjes en nootjes. Er hing die avond altijd een prettige lucht van ...

Banen genoeg voor academici

De werkgelegenheid voor jonge academici in Nederland blijft de komende jaren goed. De economische vooruitzichten zijn weliswaar niet best, maar er ontstaan genoeg banen doordat oudere werknemers met pensioen gaan.

Onderzoeksdata delen met je vijand?

Het is niet altijd verstandig om wetenschappelijke data te delen, zegt emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan. “Sommige belanghebbenden zijn te kwader trouw en willen je data alleen zien om ze onderuit te halen.”

Met één jaar hbo naar universiteit: vaak gaat het goed

Universiteiten hoeven straks geen studenten met een hbo-propedeuse meer toe te laten tot de bacheloropleiding. Toch doen zulke studenten het minder slecht dan gedacht.

Academicus minder duur

Voor het eerst in jaren zijn afgestudeerde masterstudenten ‘goedkoper’ geworden, meldt het CBS. Gerekend vanaf de basisschool kost hun opleiding geen 154 duizend euro meer, maar 153 duizend.

Vaste prijs studieboek toch afgeschaft

Wetenschappelijke boeken vallen binnenkort niet meer onder de vaste boekenprijs. Daardoor zullen ze misschien goedkoper worden, want boekhandels en uitgevers kunnen korting bieden.

VU ontkent beschuldigingen

De Vrije Universiteit ontkent dat ze concessies zou doen aan de kwaliteit van onderwijs en tentamens. “En er is zeker geen universiteitsbreed beleid over het versimpelen van tentamens.”
Jonge biologen aan het werk

Jonge biologen aan het werk

Welk organisme produceert de meeste katalases (enzymen)? Een aardappel, gist of lever? En hoeveel ijzer zit er in een staalpil? Bètawetenschappers in spe – van nog geen 17 jaar oud – gingen vlak voor de kerst aan de slag met deze twee opdrachten in labs van de Universiteit Maastricht.
Bam, die klap was raak

Bam, die klap was raak

De psychologiefaculteit heeft sinds kort een virtual reality lab op haar vijfde verdieping. Een uitkomst voor gedragsonderzoekers.  

Voorlopig hoog tarief voor tweede master

De Universiteit Maastricht mag voorlopig een hoog tarief rekenen voor studenten die een tweede masteropleiding willen volgen. Maar de rechtszaak die tegen de UM en zeven andere universiteiten is aangespannen, is nog niet afgelopen.

Bejaardenontvoering

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.

Een langdurig misverstand

Beste Truusje, de baste wansen dan maar (jao, op z’n Lemburruchs) en hiermee meteen aan de hele UM, en ik hoop dat iedereen dit vandaag nog leest: doet u alstublieft geen moeite vanmiddag tijdens de nieuwjaarsreceptie hier op de Berg, ik ben niet gediend van kleffe kussen en zeker niet drie want daar krijg ik jeuk van. Gewoon een fijne collegiale...

Hart- en vaatziektencentrum op Avantis aan zijden draad

Er bestaat gerede twijfel of het geplande Europese cardiovasculaire centrum op het Avantis-terrein bij Heerlen doorgaat. Maar de hoop op een goede afloop is nog niet geheel vervlogen, zegt prof. Michel Jacobs, kartrekker van het project.
Over legerhelikopters, gasleidingen en station Alkmaar

Over legerhelikopters, gasleidingen en station Alkmaar

Het wiskundige handwerk van operations research is nauwelijks uit te leggen, zo hondsmoeilijk is het. Maar de toepassingen spreken tot de verbeelding. Wat te denken van een routeplanner voor legerhelikopters in Afghanistan. Of het verleggen van een pijpleiding om het Russische Baikalmeer. Een gesprek met de Maastrichtse onderzoeker Alexander Grigor...
De nieuwe Scorsese, Haneke en Scott

De nieuwe Scorsese, Haneke en Scott

“Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft”, aldus de Deense Nobelprijswinnaar Niels Bohr. Met het nodige voorbehoud presenteren we dus deze vooruitblik op het filmjaar 2012.

‘Limiteer studentenhuizen’

Burgemeester Onno Hoes wil het aantal studentenhuizen per wijk limiteren. Dat zei hij afgelopen week in Dagblad De Limburger. Ook zou hij graag zien dat er studentenvertegenwoordigers komen; mensen die een aanspreekpunt voor gemeente en politie kunnen zijn. Zo hoopt hij de overlast van studenten te beperken. De ideeën van Hoes zijn gebaseerd op het...

Zijlstra komt masterstudenten tegemoet

Per 1 september 2012 wil staatssecretaris Zijlstra de basisbeurs voor masterstudenten afschaffen. Maar voor studenten die al zijn begonnen aan een twee- of driejarige masteropleiding komt er misschien een overgangsregeling.

BIG Advertisements wint LIOF Yeah 2011

Maastrichtse alumni Berry Schrijen en Pascal Janshen winnen LIOF Yeah 2011.

Cateraar Albron belooft verbetering

Het gaat nog even duren voordat cateraar Albron met een nieuwe opzet komt voor een betere service aan deze universiteit. Hoe lang precies is onduidelijk, zegt Cees Vink, senior accountmanager bij Albron en verantwoordelijke voor het contract met de UM.

Nieuwbouw proefdierencentrum onzeker

Bij de FHML gaat men ervan uit dat het nieuwe proefdierencentrum in 2014 klaar is. Maar het is nog allerminst zeker dat er nieuwbouw komt, zei het college van bestuur onlangs tegen de universiteitsraad. Decaan Scherpbier: “Is dat daar gezegd? Dat is nieuw voor mij.”

Soap rond contacturen duurt voort

Instellingen laten hun studenten liever niet aan het woord over het aantal uren college dat zij krijgen. Ze hebben vragen hierover weer uit de Nationale Studenten Enquête geschrapt. PvdA en VVD willen dat staatssecretaris Zijlstra openheid afdwingt.

Laat ‘datamanager’ alle onderzoek controleren

Onderzoeksinstituten als universiteiten zouden een onafhankelijke ‘datamanager’ moeten aanstellen, die alle wetenschappelijke publicaties checkt. Daarvoor pleitte socioloog Kees Schuyt vorige week donderdag tijdens een debat in het VSNU-café.

Prijs per student? Nog even rekenen…

Hoeveel geld krijgen universiteiten eigenlijk per student? Dat gaan het ministerie van OCW en de universiteiten nu samen uitzoeken. Misschien luidt dit het einde van een lange twist in.
“Ze noemen me nog geen meester, dus het valt mee”

“Ze noemen me nog geen meester, dus het valt mee”

O, o, die eerstejaars. Wat kunnen ze, en wat eigenlijk niet? Is hun spelling echt zo slecht? Kunnen ze zich nog wel concentreren met een laptop en smartphone voor hun neus? Maastrichtse docenten worden door Observant aan de tand gevoeld. “Ik geef graag onderwijs, maar halverwege het blok denk ik weleens: ‘Waren er maar geen studenten’.”
Studenten krijgen geen inzage in selectiecriteria

Studenten krijgen geen inzage in selectiecriteria

Na toestemming van het ministerie van Onderwijs eerder dit jaar mag de School of Business and Economics nu alle studenten zelf selecteren voor de opleidingen met een beperkt aantal plaatsen. De studenten in de faculteitsraad willen precies weten op basis van welke criteria dat gebeurt, maar het bestuur geeft niet alle details prijs.

Meeste publicaties

Als het gaat om medisch onderwijs hebben Maastrichtse wetenschappers wereldwijd in de afgelopen twintig jaar het meest gepubliceerd. Dat blijkt uit een studie van de Nanyang Technological University Singapore. Van de Maastrichtenaren verschenen een kleine driehonderd artikelen in gezaghebbende vakbladen, meer dan uit Harvard, Washington en Toronto....

Zakken voor je thesis

Voortaan moeten masterstudenten bij de School of Business and Economics binnen zeven maanden hun scriptie afronden, anders zijn ze officieel ‘gezakt’. Wie het evenmin redt in de herkansingsperiode van drie maanden, moet weer van voren af aan beginnen. Wat betekent: een nieuw onderwerp zoeken en een nieuwe begeleider.  De regeling, die met ter...

Niet allemaal een topsalaris

Het is niet de bedoeling dat alle onderwijsbestuurders straks het maximumsalaris gaan verdienen als de wet normering topinkomens eenmaal in werking treedt. Hogescholen en universiteiten moeten de norm nader uitwerken.

SBE vergroot de onderwijsgroepen

Opmerkelijk moment in de faculteitsraad bij de School of Business and Economics afgelopen dinsdag: de behandeling van de begroting voltrok zich in stilte. Een hamerstuk. Dat kan te maken hebben met de informatiebijeenkomst van een week eerder waar raadsleden extra uitleg kregen van directeur Edward Peters. Maar waarom was die bijeenkomst vertrouwel...

Zelfhulp werkt niet goed bij depressieve klachten

Zelfhulp werkt niet goed bij depressieve klachten

Depressieve klachten? In je eentje een online zelfhulpprogramma afwerken zet weinig zoden aan de dijk. Ondersteuning blijkt onmisbaar, zo concludeerde socioloog Sylvia Gerhards begin dit jaar in haar proefschrift. Gisteren kreeg ze er de Catharina Pijls Proefschriftprijs voor.

Verenigd

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.
“Mensen moeten weer zelf koken”

“Mensen moeten weer zelf koken”

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: hoogleraar Human Energetics Klaas Westerterp die antwoorden geeft op de vraag: Hoe kunnen wij gezonder eten?
Kerstboom

Kerstboom

Ype Driessen

“Ik ben minder streng dan mijn vader”

“Ik ben minder streng dan mijn vader”

Jim Tatipata, (1947, Borneo, Indonesië), lokale ondersteuner ICT bij huisartsgeneeskunde die na 28 jaar UM op 20 december met pensioen gaat; woont in Maastricht; getrouwd met Yvonne, samen hebben ze twee zoons

Inspiratie

Net toen ik de afgelopen week het gevoel kreeg dat ik nu echt een volledig geconditioneerde rat (lees: werkslaaf) aan het worden was, louter bezig met overleven in de herfst van het Avondland, was ik getuige van een onverwachte ontmoeting tussen twee bijzondere geesten. De 30-jarige Ali B, de bekende Marokkaans-Nederlandse rapper en de 87-jari...

Afscheid van een leermeester

Afscheid van een leermeester

Flessen champagne, accordeonmuziek, veel gasten op leeftijd en een roos in de revers. Emeritus hoogleraar filosofie Bertus de Rijk heeft al heel wat keren in zijn 87-jarig leven feestelijk afscheid genomen, als hoogleraar in Nijmegen en Leiden, als honorair hoogleraar in Maastricht, als langjarig lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, als lid...

Stilte

Een meter of tien bij mij vandaan wordt de grootste snelweg van het land onder de grond gelegd. Lekker klusje. Na zes jaar vergaderen is het dan toch zover. Mijn skyline is van de schilderachtige A2 met zijn fleurige berm veranderd in een woud van zwartbehaarde bilspleten in een gigantische bouwput. Sommige mensen hebben altijd geluk! Van zeven tot...

Warlikowski’s wereld

Wat mij het beste bijblijft van alles wat ik het afgelopen jaar heb gezien, gehoord, gelezen of bijgewoond? In Luik speelde in oktober Afrikaanse verhalen volgens Shakespeare, een vier uur durende voorstelling van de Pool Krzysztof Warlikowski. In de Manège, de locatie van het Théâtre de la Place voor toneel dat ruimte nodig heeft. Men speelde in h...

Eerste wo-master op hogeschool

NHTV in Breda gaat als eerste hogeschool een universitaire masteropleiding aanbieden. Maar volgens de huidige regels kan ze geen aanspraak maken op het bijbehorende onderzoeksgeld, tenzij ze zich omvormt tot universiteit.

Mols: “We doen het al goed”

De VSNU heeft met staatssecretaris Zijlstra een akkoord bereikt dat moet leiden tot beter onderwijs en onderzoek. Op basis daarvan maakt elke universiteit prestatieafspraken. Wie die niet nakomt, krijgt minder geld.

Rubiconbeurzen toegekend

Drieëntwintig jonge Nederlandse wetenschappers kunnen met een Rubiconbeurs van NWO naar het buitenland om onderzoekservaring op te doen. Twee van hen zijn afkomstig van de Universiteit Maastricht. Nick Kilian-Hütten, die zal bestuderen hoe onze hersenen verwerken wat we horen, gaat naar Columbia University. Bärbel Maus, die onderzoek gaat doen naar...

Pleidooi: honours programmes voor iedereen

Niet alleen voor de allerbeste studenten, maar voor iedereen. Woensdag 14 december startte filosoof René Gabriëls zijn eigen honours programma om vijf uur ’s middags in het café van de faculteit Arts and Social Sciences. Uit protest en buiten het curriculum.

Increasing interest in FASoS magazine Mosaïek

The last issue of Mosaïek, the interdisciplinary magazine of the Faculty of Arts and Social Sciences, sold out and is now being reprinted due to high demand. Two years ago, the magazine created by students for students was almost dead in the water.

Wat doet Nick in Kopenhagen?

Beste Albert, Ik wil iets met je delen dat je waarschijnlijk niet opgevallen is. Want naast de Cosmo, de Elle en mijn vakliteratuur lees ik de krant, en laatst zag ik iets opmerkelijks op de wetenschapspagina van de NRC. Ja, de wetenschapspagina, ik hoor je al grinniken, trek ik me lekker niets van aan. Het ging over een prachtig gegeven: onderzo...

Bravo ijsbeer!

Een documentaire pretendeert meestal volledig objectief te zijn, de zaken te brengen zoals ze zijn en er geen waardeoordeel over te geven. Dat is natuurlijk gelul: het feit dat er camera’s draaien kan de gefilmde gebeurtenissen, zeker als het om een ‘mensen’docu gaat, sterk beïnvloeden. Zoals Abed uit de onwaarschijnlijk goede comedyserie Community...

Sijbolt Noorda: “Dit is geen afspraak tussen robots”

Sijbolt Noorda: “Dit is geen afspraak tussen robots”

Universiteiten hebben allang een eigen profiel en waren al bezig hun onderwijs te verbeteren. Toch heeft het akkoord met staatssecretaris Zijlstra zin, meent voorzitter Sijbolt Noorda van de universiteitenvereniging VSNU.

Tweede Kamer tegen censuur instellingsbladen

De Tweede Kamer vindt het belangrijk dat hogeschool- en universiteitsbladen onafhankelijk zijn. Een motie van SP en VVD, die de staatssecretaris opriep om bestuurders hier nog eens op te wijzen, werd unaniem gesteund.

In 2013 wordt alles beter

Het komende jaar, 2012, is een jaar om straks snel te vergeten. Dat was de verzuchting die het college van bestuur meermalen uitte tijdens de bespreking van de UM-begroting met de universiteitsraad. Voor 2013 zijn de financiële verwachtingen veel beter, klonk het, als er tenminste geen al te gekke dingen in de financiële wereld gebeuren.

FF terugkijken

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.

Landelijke fixus rechten en bedrijfseconomie

Vanaf studiejaar 2013-2014 geldt er een landelijke numerus fixus voor de opleidingen rechten en bedrijfseconomie. Dat heeft universiteitenvereniging VSNU bevestigd.
Dodelijke combinatie: Spinoza en vier luidruchtige mannen voor de buis

Dodelijke combinatie: Spinoza en vier luidruchtige mannen voor de buis

Iris Fraikin is derdejaars cultuurwetenschappen. Met de tentamens in aantocht testte zij voor Observant verschillende studieplekken: thuis, trein, ouderlijk huis, café, natuur en universiteitsbieb.

Dingetje

Ik ben niet meer zo van de taaltrends. Denk ik. Zo worden steeds lastiger. Tien jaar geleden kon niemand om ‘duh’ heen, en ik ook niet. Duh. Zonder ‘duh’ hoorde je er eigenlijk niet bij. En ook gaaf, vet en super; moeilijk te omzeilen. Om mij heen hoor ik niet zelden mensen, vooral vrouwen, pareltjes construeren als “ja het is superfijn maar ook we...

Rarewoordenboek

Ooit mocht ik Homeros lezen. Met de snelheid van één pagina per lesuur. Het geworstel met het Grieks leidde meestal af van het spannende verhaal en de prachtige taal. Niet altijd. Zo was ik behoorlijk onder de indruk van het epitheton ornans, toevoeging van een vast bijvoeglijk naamwoord aan een al of niet goddelijk persoon. Soms versterkt zo’n ext...

Luizenmoeders aan de UM

Beste Truusje,   Wat een fantastisch idee van onze minister van Onderwijs, om de ouders er veel meer bij te betrekken! Ik zie namelijk grote mogelijkheden aan de universiteit. Want je moet niet denken dat de jongens en meisjes volwassen zijn als ze hier op hun 18, 19e binnenwapperen. Het jaar daarvoor nog aan het handje van pa, ma en twee tan...

Jan Jaap moet terug

In een eerdere Observant dit jaar probeerde ik mensen lekker te maken voor The Daily Show: een Amerikaanse Comedy Central-productie die vier dagen per week het wereldnieuws op de hak neemt. Messcherp, enorm geestig en met veel liefde gemaakt, ga dat zien (terugkijken op www.thedailyshow.com). Begin dit jaar maakte komiek Jan Jaap van der Wal twee w...

“Breng het kapitalisme ter sprake”

“Breng het kapitalisme ter sprake”

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: René Gabriëls, als filosoof verbonden aan de faculteit Arts and Social Sciences, die antwoorden geeft op de vraag: Hoe kunnen we de armoede bestrijden en nieuwe vormen van sociale ongelijkheid tegengaan?
“Er komt geen enkel huisdier in”

“Er komt geen enkel huisdier in”

Jeroen Bakker (23, Alkmaar), derdejaars UCM, voorzitter van SIFE, een wereldwijde non-profit organisatie die sociale behoeften probeert om te zetten in duurzame kansen.  Woont in Maastricht Vriendin Misha
"Ondernemerschap is een goed-nieuws-show"

"Ondernemerschap is een goed-nieuws-show"

Het zijn verhalen waar je zelden over hoort: ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die in de clinch liggen met investeerders of omgekeerd. Soms als gevolg van fraude, soms vanwege beroerde communicatie of botsende karakters. De Maastrichtse econome Veroniek Collewaert heeft elf 'verhalen' onderzocht en publiceerde erover in het vakblad Small B...

Nieuws

Tot voor kort had ik standaard Radio 1 aan staan in de auto, vanuit de gedachte: als je op een dag geen krant leest, ben je toch op de hoogte van het belangrijkste nieuws. Maar toen de eurocrisis toesloeg, en er geen kwartier meer voorbij ging zonder paniekverhalen over de beurs en wat een kritieke dag ons weer te wachten stond, ben ik ermee gestop...

Adriaansens: “Maak alle masterstudies beroepsgericht”

Bachelor- en masteropleidingen moeten meer van elkaar gaan verschillen en een eigen missie krijgen. Dat komt het studiesucces ten goede, stelt Hans Adriaansens.

Inwoners Utrecht en Noord-Holland hoogst opgeleid

In Utrecht en Noord-Holland wonen naar verhouding de meeste hoogopgeleiden: respectievelijk 41,2 procent en 37,4 procent heeft er een hbo- of universitair diploma. In het Jaarboek onderwijs in cijfers 2011 vergelijkt het Centraal Bureau voor de Statistiek het opleidingsniveau van 25 tot 65-jarigen. Zeeland (23,5 procent) en Drenthe (24,1 procent) ...

Verbaal bloedbad in Brooklyn

 In een notendop: Vileine zedenkomedie van Roman Polanski.