Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Traditie

Traditie

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

De zon lijkt definitief uit de winterslaap te zijn gekomen en dat betekent dat het zomerreces snel nadert. De Panama papers kunnen weer de lade in, de sjoemelwagens rijden weer als vanouds over de Europese wegen en het EK zal het zonder de bronstige jonkies in het oranje moeten stellen – dat lukt vast. En ik? Ik ben, om alvast een beetje in zomerse sferen te geraken, maar naar het Zuiden vertrokken. Een echte vakantie is het niet, want onder de Spaanse zon zal de eerste versie van de scriptie moeten worden afgeschreven. En waar kun je nu comfortabeler schrijven dan in een huis met Wifi die zo slecht is dat je het internet alleen gebruikt wanneer het echt moet? De barbecue, een rijkelijk gevulde koelkast en een beetje behoorlijk uitzicht op zee voor de dromerige momenten helpen natuurlijk ook.

In de ochtenden trotseer ik het slome internet om een rondje langs de nieuwssites te maken. Ik lees dat in Oostenrijk de extreemrechtsen het op het nippertje moesten afleggen tegen de gevestigde partijen, dat Halbe Zijlstra overtollige vluchtelingen graag “per kerende post” terugstuurt en dat er een uitzwaaipagina is opgericht voor Sylvana Simons. Sympathiek, denk ik nog, als die Sylvana naar het Songfestival gaat, dan kan ze wel wat steun gebruiken. Maar was het songfestival niet al lang geweest? Bij nadere bestudering blijkt het bericht inderdaad over wat anders te gaan. Het verwijst alweer naar de eerste veldslag in de jaarlijkse strijd om Zwarte Piet. Sylvana is van mening dat het tijd is om een einde te maken aan die malle traditie. En de zogenaamde échte Nederlanders, die motte dat natuurlijk niet, wat ze vervolgens in gebrekkig Nederlands en met een uitgebreid repertoire van hatelijke frasen kenbaar maken. Het levert een pijnlijke paradox op: Het inperken van de vrijheid van meningsuiting door een beroep te doen op diezelfde vrijheid van meningsuiting.

Het liefst negeer ik deze dubieuze traditie met dezelfde vastberadenheid waarmee ik elk jaar Koningsdag vermijd. Maar ik heb vroeger bij de geschiedenislessen goed opgelet en weet dat het onderschatten van overdadige nationalistische gevoelens nare gevolgen kan hebben. Oppassen dus. Ik klap mijn laptop, die inmiddels oververhit geraakt is door de venijnige zonnestralen, dicht. Zwijgen kan niet meer, denk ik, maar vandaag nog even wel. Ik bestel nog maar een bakje vlijmscherpe koffie en geniet van de zon, nota bene in het land vanwaar de ellende in november weer per stoomboot onze kant komt aangedreven.

Arjen van der Heide

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)