Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kwart Kerkradenaren laaggeletterd

Photographer:Fotograaf: Flickr/Sam Greenhalgh

MAASTRICHT. In Kerkrade en Venlo heeft een op de vier inwoners moeite met lezen en schrijven. Dat blijkt uit recente gegevens van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA) en het CBS. Het is voor het eerst dat laaggeletterdheid tot op het niveau van gemeenten is uitgesplitst.

Wie laaggeletterd is, kan zich minder makkelijk redden in het dagelijks leven. Zo is de gebruiksaanwijzing  van de printer lastig te volgen, en blijken de hypotheekscenario’s van de bank te ingewikkeld, net zoals de treintabel met de vertrektijden. “Deze zelfde mensen balen dat een loket verdwijnt, dat ze eerst een formulier moeten invullen voordat ze bij de gemeente iets gedaan krijgen”, zegt Rolf van der Velden, directeur van het ROA.

Zelf vinden ‘laaggeletterden’ dat ze geen probleem hebben. “Dat is niet zo vreemd”, zegt Van der Velden. “De moeilijkheden ontstaan pas als ze uit hun vertrouwde omgeving treden, een nieuwe baan krijgen of een huis gaan kopen. Het is een groot maatschappelijk probleem. In Nederland gaat het om 1,3 miljoen mensen.”

De meest dramatische gemeenten in Limburg zijn Kerkrade en Venlo, waar een kwart van de inwoners laaggeletterd is; het gemiddelde niveau van alle inwoners is ‘veel lager’ dan vmbo. Laaggeletterdheid hangt sterk samen met opleiding, leeftijd, milieu van herkomst en de positie op de arbeidsmarkt. Steden als Utrecht (met veel studenten) en Naarden-Bussum (veel welgestelden) doen het heel goed. Op provinciaal niveau zijn de minste problemen in Utrecht, de meeste in Flevoland.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)