Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dekolonisatie

Dekolonisatie

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Eerst een vaststelling: mocht het ooit oorlog worden, met de Russen, of de Britten na de Brexit, je weet het niet, laten we dan hopen dat ze even een seintje geven wanneer ze aanvallen. Want dan staan onze jongens dus paraat, op de minuut en misschien wel de seconde af. Hoe ik dat weet? Dinsdag had de luchtmacht aangekondigd dat ze om 15.21 met de nieuwe F35, de JSF dus, over Maastricht zouden vliegen. Een kennismakingsrondje boven ons land. En joepie: ik kon er mijn horloge op gelijk zetten! Klokslag 15.21 uur kwamen twee straaljagers over, ik stond natuurlijk buiten en heb ze enthousiast toegezwaaid. Sinds Poetin ben ik helemaal vóór dure spulletjes in de lucht en op de grond. Hij heeft zich de Krim al toegeëigend, wie zegt dat Limburg gespaard blijft?  

Tweede vaststelling: ik stond moederziel alleen, daar op de parkeerplaats van de Berg. Geen enkele vertegenwoordiging van ons Hoge College, geen Germanicus op zomerse slippers, geen rector (zat waarschijnlijk te dutten in een stakende Belgische trein), geen St. Nick die persoonlijk de besteding van onze belastingcenten in ogenschouw wenste te nemen. Waren ze met belangrijkere zaken bezig? O ja? Wat dan? Ik weet nog wel een onderwerpje waarover ze zich mogen buigen: de geestelijk gezondheid van onze studenten. Want daar is het behoorlijk mis mee, begrijp ik. Ze slikken zich suf aan stimulerende middelen als ze een tentamentje moeten doen, en, erger nog, ze raaskallen dat het een aard heeft.

Want kijk in de vorige editie van dit prachtblad (ik lees dat net als u, lezer, van begin tot eind, te beginnen bij de achterkant; ook ik heb zo mijn zwakheden) en zie het paginagrote verhaal over het gebrek aan studentenactivisme in Maastricht. In het Engels. Daar komt een zekere Dina aan het woord, derdejaars UCM. Haar achternaam geeft ze niet, want ze is actief bij Mandril, “een politiek-cultureel centrum” in deze stad dat kennelijk wel eens in de clinch ligt met de gemeente. Ze zitten in een kraakpand aan de Cabergerweg. Bij Mandril doen ze workshops en muziekavondjes en yoga en massage. Op een foto op hun site zie je een huiskamer met brave jongeren die waxinelichtjes branden. Dina durft haar naam niet te noemen. Waar komt Dina vandaan? Uit de Krim? Uit Diyarbakir? Uit Molenbeek?

Dina heeft zo haar eigen ideeën waarom studenten zo weinig politiek actief zijn en niet gaan stemmen voor raadsverkiezingen binnen de uni. Dat komt omdat we hier met z’n allen te klassenbewust zijn, te elitair, we staan niet open voor studenten met diverse achtergronden en daardoor wil het maar niet lukken met ‘radicale politiek’!

O ja Dina? Dan heb ik me danig vergist, destijds in de jaren zestig en zeventig. Ik dacht toch echt dat Tilburg zich toen Karl Marx Universiteit noemde. Ik zag het ene na het andere universiteitsgebouw bezet worden door militante studenten: pacifisten, communisten, socialisten, andere radicalinski’s, noem maar op. Dus toen was de universiteit minder elitair? Minder klassenbewust? Is het dan niet waar dat de studentenaantallen sinds die tijd zijn geëxplodeerd? Waren dat dan allemaal zoontjes en dochters van dokters en advocaten? Hèbben we überhaupt zoveel dokters en advocaten?

Maar Dina is er nog niet. Ze heeft ergens iets gelezen over het ‘dekoloniseren van de universiteit’, zegt ze, en daar is ze het van harte mee eens. De universiteiten moeten ‘inclusiever’ zijn, en ook meer aandacht hebben voor thema’s waarvan Dina denkt dat die moeilijk liggen (“ook bij de UM”), zoals de koloniale geschiedenis van ons land. Want daar zijn we niet ‘open’ over.

Ik word hier zo moe van. Wat leren ze de jongens en meisjes bij het UCM? Dat de geschiedenis begint bij hun geboorte? Dat je over elk onderwerp een mening mag uiten op voorwaarde dat je je nergens in verdiept? Wordt het niet eens tijd dat we het UCM gaan dekoloniseren? Wat het ook moge betekenen…

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)