Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Ik ging bijna Spartaans leven”

“Ik ging bijna Spartaans leven”

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/Simone Golob

Marc Davidson geïnspireerd door een lid van de Vereniging Milieudefensie

Onlangs hield prof. Marc Davidson zijn oratie aan de Universiteit Maastricht. De titel? Duurzaam willen ontwikkelen. Een betoog over milieufilosofie. Maar wat heeft dat te maken met natuurkunde, het vak waar hij al sinds zijn zesde van droomde en uiteindelijk ook in promoveerde? Het moment dat de “knop omging” staat in zijn geheugen gegrift. Rond zijn 25ste ontmoette Davidson zijn inspirator, een jongeman, lid van de Vereniging Milieudefensie.

“Ik weet zijn naam niet meer”, begint Marc Davidson (1966), bijzonder hoogleraar filosofie van duurzame ontwikkeling, vanuit een humanistisch perspectief.  Hij is aangesteld bij ICIS, het instituut op het gebied van duurzame ontwikkeling van de Universiteit Maastricht. “Ik heb die jongen maar één keer gesproken, op een feestje van een gezamenlijke vriend in Amsterdam.” Davidson zat midden in zijn promotieonderzoek over atoomfysica en lasers, een natuurkundig onderwerp. “Het was een boeiend gesprek. De jongen vertelde over de mondiale milieuproblematiek en dat er iets aan gedaan moest worden. In mijn hoofd werden allerlei radertjes in werking gezet.”
Even een uitstapje naar Davidsons jongensdroom: “Sinds mijn zesde wist ik dat ik natuurkundige wilde worden, ik wilde een schakeltje worden in een grote wetenschapstraditie. Ik vond het heerlijk om Cosmos van astronoom Carl Sagan te kijken. Nu ik erover nadenk is die serie – over de schoonheid en geschiedenis van de wetenschap – een grote inspiratiebron geweest voor mijn wetenschappelijke carrière. Sagan was bijzonder goed in het populariseren van wetenschap.”
Maar toen Davidson oog in oog stond met de jongeman van Milieudefensie dacht hij: “Ik kan wel denken dat ik onderdeel word van een keten, van een traditie, maar als er niets aan het milieu wordt gedaan, is er geen toekomst. Wat moet ik dan met mijn natuurwetenschappelijke inzichten? Het heeft niet zoveel zin om daarmee door te gaan.” Niet dat hij rigoureus de natuurkunde overboord gooide. Hij rondde zijn promotie af en koos tegelijkertijd voor een studie milieufilosofie. Wat zijn dagelijkse leven betreft, ging hij “bijna Spartaans leven. Ik zette geen verwarming meer aan, behalve als er gasten waren. In die eerste fase was ik een zendeling die anderen ging overtuigen. Toch stopte ik daar vrij snel mee. De bereidheid om te veranderen was klein.” Ook weigerde hij nog langer in een vliegtuig te stappen. “Ik ging niet meer naar congressen in verre landen tenzij ik invited speaker was. Daar heb ik nog wel wat gedoe over gehad met mijn promotor. Die vond dat eigenlijk niet kunnen. Uiteindelijk stond hij het toe, hij was ruimdenkend.” Wat die verwarming betreft: hij is inmiddels getrouwd met een Turkse vrouw. “Geen verwarming is geen optie”, lacht hij.  
“Ons doorgeschoten individualisme” is de reden dat mensen zich niet willen bekommeren om het oplossen van milieuproblemen. “En dat sentiment wordt versterkt door ons economische en politieke systeem. Thatcher zei al: ‘There is no such thing as society’. Daar is alles mee gezegd. Als er windmolens in je achtertuin worden geplaatst, zul je sneller gaan protesteren. Maar gebeurt het kilometers verderop dan maak je je er niet druk over.” Hij waarschuwt: “Technologie kan veel oplossen, maar we zullen hoe dan ook onze leefstijl moeten aanpassen. ‘Leef volgens die regels waarvan je kan wensen dat iedereen ze zou volgen’, zei Immanuel Kant al."

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)