Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Weer geen Spinozapremie naar Maastricht

Weer geen Spinozapremie naar Maastricht

Photographer:Fotograaf: archief

MAASTRICHT. Vorige week werden de winnaars van de Spinozapremies bekend gemaakt: twee in Groningen, twee in Nijmegen. Het geldt als de hoogste wetenschapsprijs; ontvangers krijgen een kwart miljoen euro. De betrokken instellingen plaatsten meteen grote advertenties in de kranten waarin ze de winnaars en zichzelf feliciteerden. 

De Universiteit Maastricht is de enige Nederlandse universiteit waar nog nooit een Spinozapremie is gevallen. Hoe komt dat? Rector Luc Soete wijt het in eerste instantie aan de leeftijd van de UM: “We zijn de jongste universiteit, jonger dan Tilburg en Rotterdam waar wel Spinoza’s zijn toegekend. Aan de kwaliteit van de kandidaten ligt het niet. We dragen er elk jaar volgens de regels twee voor van wie ik zeker weet dat ze Spinoza-waardig zijn. Vergeet niet dat de verschillen vaak om cijfers achter de komma gaan.”

Soete wijst op andere wetenschappelijke onderscheidingen zoals de Akademiehoogleraren die de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen uitreikt: “Ook daar geldt dat als wij het niet halen, we wel altijd in de top ziten, dat weet ik uit goede bron. Hetzelfde overkomt ons tot nu toe bij de Zwaartekrachtsubsidies van de overheid die onderzoeksfinancier NWO uitgeeft. Dat is voor consortia van wetenschappers die tot de wereldtop kunnen gaan behoren. Dat we die niet krijgen vind ik eigenlijk erger, daar gaat het om speerpunten in ons onderzoeksbeleid.”

De vraag is of er iets aan te doen valt. Soete: “Volhouden. Voor de Huibregtsenprijs dienen we altijd kandidaten in, vorig jaar won Clemens van Blitterswijk hem.”

Van Blitterswijk is net als twee andere ‘universiteitshoogleraren’ weggekocht bij een zusterinstelling; is dat dan de strategie? “Dat zou kunnen”, zegt Soete, “maar dan moet het wel passen in ons onderzoeksprofiel. Er komt trouwens nog een vierde universiteitshoogleraar die dan wordt ingezet om een bepaald wetenschapsgebied te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de  big data.”

Het aantrekken van topmensen vertaalt zich tevens in bestuurlijke zin, zegt Soete: “Dat we mensen als Mathieu Segers als dean van het UCM en Rianne Letschert als rector aantrekken, past in dat beeld.”

Wammes Bos

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)