Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De insluiper en het vrouwvolk

De insluiper en het vrouwvolk

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ik heb het uit de eerste hand, wat zeg ik, ik was zelfs getuige van een stukje van deze geschiedenis. Het begon afgelopen dinsdagmorgen, zo vertelde mij mijn contactpersoon binnen de redactie van dit prachtblad. Die redactie is gevestigd op het tweede verdiep van het gebouw naast de Berg. Even na negenen kwam daar een man van een jaar of dertig binnenlopen, casual maar proper gekleed, met een laptoptas rond de schouders. Hij bewoog zich gehaast, reageerde niet op de vraag wat meneer kwam doen, keek zoekend om zich heen, beende al naar het balkonnetje waar de deur van openstond, en sprak eindelijk op de steeds dringender vraag naar zijn bedoelingen het verlossende woord: “Toilet.” In het Engels.

Dat klonk tamelijk ongeloofwaardig, ze zitten daar tweehoog en op de begane grond is ook al een wc-blok, sterker, op de eerste verdieping ook nog eentje. Maar goed, het zijn vriendelijke mensen bij Observant en dus werd de man uit de burelen geleid, naar de wc. Een van de dames bleef bij de deur staan en hoorde hem daadwerkelijk wateren. De rest van het ploegje stond intussen ook al op de gang en met vereende krachten werd het heerschap, dat naar drank rook en een beetje verontwaardigd deed over zoveel begeleiding, de trap af gedirigeerd. Hij wilde nog weten of “there is a problem?”

Nou en of er een probleem was. De universitaire beveiliging was al gealarmeerd door de hoofdredacteuse, en die alarmeerde op zijn beurt de portier van de Berg. Want, dat moet nog even vermeld, de onverlaat liep al over het voorpleintje maar maakte rechtsomkeert en snelde de trappen op van het heiligdom, de Berg zelf!

De melding bij de Bergportier betrof “een zwerver”, maar ja, zo zag dit sujet er helemaal niet uit, integendeel, het had net zo goed een wat oudere student kunnen wezen. Die dus ongestoord verder wandelde, de trap op, de bocht om en een kamer binnen. De kamer van collega Kim. Die even niet op haar plek zat, maar haar spulletjes lagen er wel. Inclusief portemonnee. De dief, want zo mogen we hem in dit stadium definitief noemen, haalde het geld eruit, gooide de beurs terug en op dat moment - het moment suprême kunnen we het wel noemen, in flagrante delicto dus, een heterdaadje voor de niet-latinisten - op dat moment komt Kim terug. En Kim is koelbloedig, net als even eerder de dames van de redactie. Ze ziet de man met haar zuurverdiende bankbiljetten nog in de hand en stelt vast: “Geef die dus maar weer terug.” En ze pakt ze uit de handen van de verbouwereerde kwast, die zich daarop uit de voeten maakt, Kim achter zich aan, de trap af en naar buiten. Nu ook met de huismeester in zijn kielzog en, opnieuw, de Observantdame die haar verdachte plasser opnieuw in het oog kreeg. In gestrekte draf ging het verder, ware het niet dat de huismeester een krampaanval kreeg en de achtervolging moest staken. Het gebouw der economen was intussen ook al verwittigd, en daar zagen poetsvrouwen, naar buiten gesneld nu alle alarmbellen rinkelden, de snoodaard in een auto met Pools kenteken stappen.

Waarom vertel ik dit? Omdat hier een voorbeeld is gesteld. Door het vrouwvolk. Want waar waren de mannen in dit verhaal? Ik moet met het schaamrood op de kaken bekennen dat het tumult in de hal van de Berg mij ook bereikte, net als de heren van ons Hoge College, en wat deden we met z’n allen? We verstopten ons achter een pilaar, achter een muurtje, achter een uit de kluiten gewassen kamerplant, ofschoon Germanicus met dat laatste wat moeite had. Ingrijpen? Ho maar. Alleen de huismeester… maar ja, die krijgt dan weer kramp.

Girlpower. Daarom moeten we blij zijn met een rectrix in plaats van een rector.

Tot na de zomer!

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)