Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bestuur TU Eindhoven dreigt benoeming mannen te blokkeren

NEDERLAND. Als faculteiten uit zichzelf niet genoeg vrouwen aannemen, overweegt het college van bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven benoemingen van mannen te blokkeren.

De helft van de universitair docenten die in 2012 en 2013 aan de TU/e worden aangenomen, moet vrouw zijn. Als faculteiten te ver achterblijven bij deze doelstelling zal het college ingrijpen, meldt universiteitsblad Cursor.

Gezien het geringe aantal vrouwelijke wetenschappers, vindt rector Hans van Duijn “een lichte vorm positieve discriminatie” gerechtvaardigd. Dat sommige vacatures daardoor wat langer onvervuld blijven, is volgens het college geen probleem.

Volgens Cursor was in 2012 slechts 16 procent van de universitair docenten aan de TU/e vrouw. Onder promovendi was dat 45 procent.

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2013-04-04: Nico Rasters
Misschien dat Hans dan het goede voorbeeld wil geven door op te stappen en plaats te maken voor een vrouw in het college van bestuur van de TU/e?
2013-04-09: Nico Rasters
Waarom kan men geen beter middel bedenken tegen discriminatie dan "positieve" discriminatie? Qua cijfers trek je het wellicht gelijk, maar het werkt juist contraproductief. Wie ziet ooit nog een vrouwelijke hoogleraar voor vol aan als ze is aangenomen in een periode van positieve discriminatie? Bovendien los je het probleem niet op. Van iemand met een salaris van twee ton zou je meer mogen verwachten. Iets als beleid gebaseerd op wetenschappelijke feiten? Bijvoorbeeld in een recent artikel van Maliniak, Powers en Walter ("The Gender Citation Gap in International Relations") wordt uitgelegd dat vrouwen systematisch minder worden geciteerd dan mannen. Aangezien het aantal citaties wordt gebruikt als indicator van de kwaliteit van iemands werk is zoiets dus relevant bij het werven of promoveren van onderzoekers. Maar je kunt de indicator altijd corrigeren, en tegelijkertijd je beleid aanpassen zodat vrouwelijke onderzoekers ook meer geciteerd kunnen worden. Je kunt ook incompetente (HR) managers corrigeren of ontslaan. Bijvoorbeeld als ze iemand aannemen die niet geschikt is, terwijl ze een geschikte kandidaat afwijzen (http://www.seksediscriminatieaandeuniversiteit.nl/stereotypen-over-bestuurlijke-kwaliteiten/).

Overigens, als mannen en vrouwen gelijk zijn, wat boeit het dan hoeveel procent van iets vrouw (of man) is? Het lijkt mij verder meer waarschijnlijk dat iemand wordt aangenomen omdat hij (of zij) een "vriend(innetj)je van" is, dan dat er iemand wordt afgewezen vanwege discriminatie. Maar ja, dat riekt naar corruptie en daar wil niemand iets van horen dus het is een stuk makkelijker om een regel op te stellen dat je over X jaar een Y percentage aan vrouwelijke medewerkers wil hebben. We willen het vooral niet hebben over netwerken in de academische wereld want dan trek je de beerput van fraude, onrechtmatige co-auteurs en citatie cartels open.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)