Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Neem het leven in eigen hand!

Neem het leven in eigen hand!

Verplichte literatuur

Wie: Jeannette Hommes, onderwijskundige aan de School of Business and Economics

Boek: Nachttrein naar Lissabon, Pascal Mercier

Voor wie: studenten van de School of Business and Economics

Raimund Gregorius is een leraar oude talen van 57 jaar oud, die een nogal voorspelbaar leven leidt. Totdat hij op een dag bij toeval een boek van een Portugese arts in handen krijgt. De leraar raakt zo geboeid door het boek en de daarin beschreven levenservaringen, dat hij diezelfde nacht nog naar Portugal vertrekt. In Lissabon zoekt Gregorius sporen van leven van de arts en ontmoet hij mensen die de geheimzinnige man hebben gekend. Hoe is het om deze arts te zijn? En de belangrijkste vraag, waar de leraar antwoord op wil: hoe leid ik mijn eigen leven?

 “Wat ik mooi vind”, zegt onderwijskundige Jeannette Hommes, “is dat deze man, toch al op leeftijd, zich overgeeft aan zijn nieuwsgierigheid, het heft in eigen hand neemt en vertrekt naar Portugal.”

Het heft in eigen hand nemen, dat is wat studenten van dit Nachttrein naar Lissabon kunnen opsteken. “Ze zitten in een levensfase waarin ze hun blik op de wereld verwijden, voor het eerst op kamers gaan, aan een studie beginnen. Ze zijn zichzelf aan het ontdekken en moeten keuzes maken. Wat dit boek hen leert en wat ook aansluit bij mijn levensfilosofie, is dat je als mens sturing kunt geven aan de dingen die je doet en aan je leven. ‘Self-regulation’ heet dat in het Engels. Het leven overkomt je niet, je hebt daar een beslissende rol in.”

Dat is ook een belangrijke boodschap van het probleemgestuurd onderwijs volgens Hommes, al heeft niet elke student dat in de gaten. “Jezelf doelen stellen, keuzes maken, daar heb je niet alleen tijdens je studie wat aan, maar ook daarna. Ik hou van boeken waarin existentiële vragen aan bod komen. Ik had eerst een boek van Simone de Beauvoir willen kiezen, maar ook van Sartre en Camus heb ik bijna alles gelezen. Ze vertrekken allemaal vanuit de filosofie dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn leven.”

Dat klinkt niet als een luchtige literaire voorkeur.  “Toch hou ik ook van Nederlandse vrouwelijke schrijfsters als Renate Dorresteijn, van haar cynisme. Ook van het sarcasme van Roald Dahl, die bovendien laat zien dat de werkelijkheid altijd anders is dan je denkt. Heel geschikt voor studenten van de School of Business and Economics, die vaak in stereotypen denken als Duitsers zijn zus, Hollanders zijn zo, enzovoort. Dat moet je juist niet doen. Blijf openstaan!”

In deze rubriek bevelen docenten een roman aan die een ander licht werpt op het vakgebied dan de studieboeken

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)