Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Spring Break Forever, Bitches!

Film: Spring Breakers

Het verhaal: Vier sexy studentes overvallen een fast food restaurant zodat ze hun spring break (een vakantie van één week op Amerikaanse universiteiten) kunnen financieren. Wat een zonovergoten, roekeloze week vol terloopse seks, drank, parties en drugs moet worden, eindigt echter al snel voor de rechter in Florida. De lokale drugsdealer Alien (James Franco) blijkt bereid de borg te betalen, zodat voor de ogenschijnlijk naïeve tienermeiden de spring break van hun leven alsnog kan beginnen.

Spring break forever, want:

- Spring Breakers is een belevenis: een visueel bedwelmende trip die zich nog het best laat omschrijven als een hyperenergieke pop art kruising tussen de sexploitation films van Russ Meyer, Baywatch, Miami Vice en de clip van Aphex Twins Windowlicker, van muzikale begeleiding voorzien door de opgefokte dubstep van Skrillex.

- In de VS kreeg deze film de nodige media-aandacht dankzij de casting van Disney-tienersterretjes Vanessa Hudgens en Selena Gomez (het liefje, of ex-liefje, van Justin Bieber), die hier met zichtbaar plezier hun suikerzoete imago (plus een hoop overbodige kleding) van zich afschudden. Maar de echte ster van Spring Breakers is James Franco die als Alien – inclusief gezichtstatoeages en zilveren tanden – een hilarische karikatuur van de white gangster neerzet.

- Wie even voorbij alle blote borsten durft te kijken, ziet een satirisch commentaar op de morele leegte van de Amerikaanse Droom. “Look at all my stuff”, grijnst Alien als hij de bikinibabes zijn verzameling drugs, bankbiljetten en machinegeweren laat zien. Als je het jammer vindt dat er geen beelden zijn van de wellustige nadagen van het Romeinse Rijk, dan is Spring Breakers een prima alternatief. Over honderd jaar kunnen we vaststellen of deze film de decadente nadagen van het Amerikaanse Rijk portretteert.

Een seksistische provocatie, want:

- Chlamydia: the movie, zou misschien een betere titel voor deze film zijn geweest. In de Verenigde Staten is filmdistributeur Annapurna Pictures al voor de rechter gedaagd door bioscoopgangers die na het bezoek van Spring Breakers een geslachtsziekte bleken te hebben opgelopen.

- Noem me gerust een louche geile beer, maar Spring Breakers had nog wel een tikkeltje subversiever gekund.

Het salomonsoordeel: Spring Break... Spring Breeeeeeaaaaaak.... Spriiiiiing Breaaaaaak forevaaaaa.

Mark Vluggen

 

Check the full film programme here: Lumière and Pathé

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)