Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Over sufferds, arrogante kerels en de ruige schoonheid van Marco

Over sufferds, arrogante kerels en de ruige schoonheid van Marco

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

De meest begeerde vrijgezel is nog steeds vrijgezel

MAASTRICHT. De afgelopen maanden interviewde Observant 27 studenten, uitverkoren door hun dispuut als de meest begeerde vrijgezel. Vaak zaten ze vol branie en werd er gegierd en gelachen. Vaak werd het ook serieus: “Het lijkt wel therapie.” Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? En de hamvraag: zijn ze nog steeds vrijgezel?

De damesdisputen zijn het op één punt opvallend vaak eens: er is een chronisch tekort aan leuke mannen in Maastricht. De meesten zijn verwend en lui, concluderen ze. Niet in de laatste plaats door het overschot aan vrouwen. Ze gaan soms vreemd, binden zich niet echt, houden vrouwen aan een lijntje. De dames van Aldephi zeiden het zo: “Je hebt in Maastricht twee grote groepen mannen, de arrogante kerels en de sufferds.” Twee keer niks, lijken ze te zeggen. Ten onrechte, reageert Arman Rezaie Ghavamabadi van Bonobo, naderhand. “Die zogenaamde sufferds zijn vaak de jongens die eerlijk en aardig zijn, die dus niet de botterik uithangen. Jongens met moraal.”

De dames van Koko’s Dårfinkar vinden met name de dispuutsmannen een “eenheidsworst”. Niet hip, niet zichzelf. “Ze laten zich zo door hun groep beïnvloeden. Ze vragen ook altijd eerst bij welke vereniging je zit om je daarop goed of af te keuren.”

Waar de dispuutsdames het uiterlijk van hun meest begeerde vrijgezel de hemel in prijzen, worden de heren wat verlegen of soms zelfs ongemakkelijk als hen wordt gevraagd of hun vrijgezel knap of sexy is. Dat moeten vrouwen maar zeggen, mompelden de mannen van Meridies in eerste instantie. Toen het antwoord uitbleef trok vrijgezel Marco Claasen de stoute schoenen aan. Geheel onbevangen in de richting van de verslaggever: “Vindt ú mij sexy?” Schoorvoetend kwamen de jongens tot een slotsom: Marco heeft een ruige schoonheid.

Zachte ‘g’

Een ander opvallend punt: alle vrijgezellen kozen voor een studie in het uiterste puntje van Limburg, maar dat weerhoudt hen niet om zich keihard tegen een zachte ‘g’ uit te spreken. Ze vinden het een afknapper als hun date hoorbaar uit Limburg komt. Dat ze soms zelf een Brabants accent hebben doet daar niets aan af. Al kreeg Luciferiaan Ron Dijkshoorn – uit het Brabantse Waalre –wel meteen lik op stuk toen hij zich uitsprak tegen een Limburgs accent. “Hypocriet”, riep zijn baldadig dispuut. “We verstonden jou ook niet tijdens je A-tijd: Hedde gij oew mam nog gezieen. Houdoe.”

Een dame van ExpresZo vindt die zachte ‘g’ ook geen aanbeveling: “Als ik in de onderwijsgroep een zachte ‘g’ hoor denk ik normaal: houd toch je mond. Maar zelfs het Limburgs klinkt bij Sandy (Gouder de Beauregard: haar vrijgezel, red.) charmant en grappig.”

Avontuurlijk

Er zijn twee karaktertrekken die bovengemiddeld goed in de markt liggen bij onze vrijgezellen: ze willen een partner die avontuurlijk is en een vlotte babbel heeft. Avontuurlijk? Nee, dat is in dit geval niet hetzelfde als de oceaan bevaren op een vlot of drie maanden bivakkeren in de jungle. De geïnterviewden denken meer aan een spontaan reisje naar Parijs, of een verrassing: liggen er opeens twee tickets voor een concert op de keukentafel. Verder willen de meeste vrouwen geen watje, en houden de mannen van strak in het vel en slank. Of het liefje trouw moet zijn? Daar zijn de meningen over verdeeld. “Een keertje vreemdgaan moet kunnen”, vindt Thomas Lock van Edel Heerendispuut Omega. Daar denkt Guido Thijssen van Bravado – die ooit verboden vruchten plukte – heel anders over. Zíj moet wèl trouw zijn. Flirten mag. “Mooi als zo’n jongen denkt dat hij beet heeft en ik er vervolgens mee wegloop.”

Arrogant

En mag hij of zij arrogant zijn? Iris van Leeuwen van Les Must vindt dat “super aantrekkelijk. Ik wil geen puppie, geen jongensjongetje”. Selien Coolen van Po’di Ragazze valt haar bij: “Hij moet ballen hebben, geen gedoe van schatje dit en schatje dat. Hij moet weten wat hij wil. Ik weet dat het niet feministisch klinkt, maar ik wil een beetje tegen hem op kunnen kijken: iemand die wat te melden heeft.” Joost Guldemond van Ormètikos heeft juist een “gruwelijke hekel” aan arrogante mensen. Ook Loes Albers van Equinox windt er geen doekjes om: “Geen verwaande kwast of natte mat.” Arman Rezaie Ghavamabadi van Bonobo zegt het op zijn manier: ze moet subtiel zijn, beschaafd.

Vrijgezel

En dan de hamvraag: zijn ze nog vrijgezel? Aan aandacht heeft het ze na publicatie niet ontbroken. De meesten werden overladen met positieve reacties. De vader van Arman Rezaie Ghavamabadi was zo enthousiast dat hij een reactie op de observantonline.nl plaatste: “Ik ben de trotse vader van Arman. Wat een bijzondere persoonlijkheid. Het is 100% DNA match haha.” De zoon: “Sommigen vonden dat heel lief, anderen hadden last van plaatsvervangende schaamte. Ik vond het niet erg, ik vind het wel grappig en lief, zo ga ik met mijn ouders om.” Van H. kreeg vooral positieve aandacht, maar een paar mensen konden het artikel waarin hij onder andere opmerkt dat hij “goed kan beffen” niet echt waarderen. “Ze vonden mij heel arrogant. Ze hebben het allemaal iets te serieus genomen en niet begrepen dat je sommige zaken met een korreltje zout moet nemen. Wij wilden een beetje lol maken, dit artikel is toch geen profielschets. Natuurlijk zijn sommige uitspraken hilarisch en over de grens, maar dat hoort erbij als je student bent.”  Zo zouden ze een platform lanceren over beffen, NLBC. “Nee, niet de Nederlandse Bef Club, ik kan de naam helaas niet prijsgeven.”

Nogmaals: is de achterpagina een goede datingsite gebleken? Uit een steekproef onder een derde van de 27 geïnterviewden blijkt dat Observant zich geen illusies hoeft te maken: iedereen is nog vrijgezel. Jammer? Nee hoor, klinkt het eensgezind. Ze waren en zijn nog steeds niet op zoek. 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)