Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Meer welvaartsziekten in Limburg

Eerste uitkomsten van Maastricht Studie

Limburgers lopen meer risico op hart- en vaatziekten dan inwoners elders in Nederland. Dat is een van de eerste conclusies van de Maastricht Studie, wereldwijd de grootste cohortstudie naar welvaartsziekten.

Een hoge bloedsuikerwaarde, hoge bloeddruk, weinig ‘goed’ HDL-cholesterol, veel vet in het bloed en een dikke buik. Wie op drie van deze vijf risicofactoren hoog scoort, loopt drie keer zo veel  gevaar op hart- en vaatziekten en vier keer zo veel kans op diabetes. Bij Limburgers komen deze risicofactoren vaker voor, zowel los als alle vijf gezamenlijk. “Behalve de ongezonde omgeving, met veel fijnstof, komt dat door een ongezonde leefstijl”, zegt directeur Ronald Henry, tevens internist bij het MUMC. “Door roken, drank en ongezond eten, wat voor een deel te maken heeft met de Bourgondische stijl.”

De Maastricht Studie is twee jaar geleden opgezet om te achterhalen waarom sommige mensen wel en anderen geen welvaartsziekten als diabetes type 2 krijgen. In totaal zullen tienduizend Limburgers – zowel ziek als gezond - tien jaar lang aan het onderzoek meedoen. Tot nog toe staat de teller op 2500 deelnemers; van 800 mensen zijn de resultaten nu bekend.

Ook op diabetes lopen Limburgers veel meer kans: bijna de helft van de gezonde mannen en een kwart van de gezonde vrouwen toont een verhoogd risico. Dat is gemiddeld 33 procent, terwijl het landelijke gemiddelde ligt op 23. Henry: “Dat is een aanzienlijk verschil en dat valt tegen. Limburgse diabetespatiënten zijn bovendien vijf kilo zwaarder dan andere Nederlanders, twee hele punten op de BMI-index.”

Onverwacht zijn deze uitkomsten niet. “Iedereen weet het, maar we worden wel weer met de neus op de feiten gedrukt. Het is een nare boodschap voor Limburg, aan de andere kant is deze provincie een ideale proeftuin. Zie het als  een kans om nieuw beleid te ontwikkelen, om lef te tonen voor nieuwe maatregelen.”

Maar hoe spoor je mensen aan tot een gezondere leefstijl? “Je moet ze belonen, door ze bijvoorbeeld een fiets te geven als ze hun auto thuis laten staan. Maak ook duidelijk dat kleine gezondheidswinsten ook verschil maken. Je hoeft niet terug naar het gewicht van je 18e, een kilo minder scheelt ook al.”

De eerste resultaten worden vrijdag 12 april tijdens een wetenschappelijke bijeenkomst gepresenteerd.

=

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)