Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vluchten voor Poetin

Vluchten voor Poetin

President Poetin kwam een dagje naar de Hermitage. Op maandag 8 april werd hij met alle egards ontvangen door de koningin en premier Rutte. Niet iedereen was daar blij mee; met de mensenrechten loopt het in Rusland niet al te lekker. De vrijheid van meningsuiting is flink beteugeld, en ook de rechten van seksuele minderheden staan op de tocht.

Op uitnodiging van Studium Generale, Universalis, Amnesty International Maastricht Students (AIMS) en de rechtenfaculteit bespreken drie panelleden die avond in de Aula op de Minderbroedersberg de recente golf van repressie: Henk Hulshof, Europa-coördinator van Amnesty, Katlijn Malfliet, professor International Relations and European Policy aan de universiteit van Leuven en Evgeniya Zeena, een Russische journaliste die het land moest ontvluchten. Zij vertelt emotioneel over de jacht op journalisten en de collega’s die zelfs werden gedood, omdat zij in Westerse media over hun land berichtten.

Uitwisselingsstudent Anna Vye, een Russische die sinds haar elfde in Engeland woont, schrikt ervan. “Ik weet wel dat het er geen pretje is, zeker als je buiten Moskou woont. Maar dat Rusland een autoritair regime is dat koste wat kost macht wil verwerven, zo had ik het nog niet gezien.”
Dat onheilspellende bericht komt van professor Malfliet. Poetin wil volgens haar van Rusland een Eurazië maken, en daarbij het liefst Europa onder de duim krijgen. Het denken in termen van spheres of influence is weer terug. Bovendien: in het systeem van Poetin & co. is geen plaats voor mensenrechten.

“Komt dat niet ook door de hypocrisie die met de mensenrechten gemoeid is?”,  vraagt een student. “Je hoort niemand over Guantánamo of het gebruik van drones (een onbemand vliegtuig, red.).” De professor geeft hem gelijk.

Amnesty-coördinator Hulshof voelt zich ongemakkelijk bij dit pessimisme. Eerder op de avond vertelde hij de studenten dat Poetin zenuwachtig is na de protesten in 2011. Hij vestigt zijn hoop op de weldenkende, internationaal ingestelde Russische jeugd. “Volgens mij is 90 procent van de jeugd juist hartstikke nationalistisch”, klinkt het vanuit de zaal. “Die gaat u echt niet overhalen.” Hulshof sputtert nog wat over economische belangen, maar journalist Zeena hoort hem hoofdschuddend aan.  Protesterende jongeren en een gasleidinkje zullen het bewind niets kunnen schelen, denkt ze.

Dan leunt professor Malfliet nog eens naar haar microfoon. “Rusland is veel sterker dan de Europese Unie. De politieke macht in Rusland weet precies wat haar belangen zijn. Het land zal alleen maar sterker worden.”

 

Lisa Dupuy

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)