Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Overpeinzingen van een nieuwe Griek

Overpeinzingen van een nieuwe Griek

“Ken uzelf!” Dat is de raad van Tiresias aan Oedipus. “Het zal je redden van al je leed.” Maar Oedipus luistert niet. Onwetend over wie zijn echte ouders zijn, doodt hij zijn vader en trouwt met zijn moeder. Zo is het altijd gegaan in de tragedie van Sophocles, en zo zal het altijd gaan.

Voor Oedipus van het Ro theater bewerkte Oscar van Woensel drie stukken (Oedipus Rex, Oedipus in Kolonos en Antigone). Alize Zandwijk regisseerde dit nieuwe koningsdrama  dat verrassend actueel is. En dat komt niet alleen door de uitbundige kleding en live-muziek (beide prachtig overigens), maar vooral omdat de thema’s uit dit stuk nog steeds relevant zijn. Kennen wij onszelf zoveel beter dan de oude Grieken? Of kampt de mens met dezelfde morele vraagstukken als tweeduizend jaar geleden? Volgens Van Zandwijk is dat laatste het geval. En zo is het leed van Oedipus ook een beetje ons leed.

De jonge Oedipus (Nasrdin Dchar) is arrogant: “Ik weet wie ik ben, waar ik sta, wat ik doe en waarom”, maar als oude blinde man (Jack Wouterse) totaal veranderd: “Wij denken dat we zijn omdat we denken, maar ons denken, dat is de illusie van ons bestaan.” Nasrdin Dchar speelt geloofwaardig en intens, zowel tekstueel als fysiek. Jack Wouterse straalt de rust uit van een wijze man. De verschillen tussen de twee acteurs levert een spannend geheel op.

Na de pauze is het stuk helaas minder spannend. Het verhaal van Antigone is er redelijk kunstmatig in verweven en de monoloog van Wouterse duurt wat lang. Toch is Oedipus niet enkel tragiek en filosofische tekst. Het koor is naast verteller ook een soort clown. Ze ondervraagt na een heftige scène meteen het publiek en neemt zo de spanning weg. De muziek neemt het over op momenten dat de emoties te heftig worden. En er zijn veel mooie beelden. Bijvoorbeeld wanneer de jonge Oedipus zijn oudere zelf om de hals springt en hem de mond probeert te snoeren. De oude Oedipus lijkt het niet te merken en blijft – net als dit stuk – overeind.

Marlien van Liempt

 

Oedipus van het Ro Theater speelt 23 april om 20.00 uur in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)