Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Tijdschriften Oxford UP weer achter betaalmuur

NEDERLAND/MAASTRICHT. Nederlandse wetenschappers verliezen binnenkort de toegang tot tijdschriften van Oxford University Press, nu de onderhandelingen met universiteitenvereniging VSNU zijn stukgelopen op open access

Oude artikelen blijven gewoon beschikbaar en publiceren kan ook, maar er is vanaf 1 mei geen overeenkomst meer tussen de Nederlandse universiteiten en Oxford University Press (OUP), de grootste universiteitsuitgeverij ter wereld. “Het bod [waarvan de inhoud niet bekend wordt gemaakt] van OUP is een stap terug in plaats van een stap vooruit naar 100 procent open access in 2020”, verklaart het college van bestuur van de Universiteit Maastricht in een e-mail aan haar werknemers. De Nederlandse universiteiten streven ernaar dat al hun wetenschappelijke publicaties vanaf het jaar 2020 voor iedereen vrij toegankelijk zijn.

Open access vergt een financiële ommezwaai; uitgeverijen zullen moeten overstappen naar een nieuw businessmodel. In het oude model betalen universiteiten voor peperdure abonnementen, terwijl publiceren voor wetenschappers gratis is. In het nieuwe model betalen wetenschappers voor het publiceren en mag iedereen (van wetenschapper tot hobbyist) hun artikelen gratis lezen. OUP verklaart op haar website open access juist te steunen. Vermoedelijk gaat het conflict vooral over de kosten, en niet over het principe. 

OUP is een kleinere uitgever (driehonderd titels) dan Elsevier (meer dan tweeduizend titels) en Springer (zo’n 1800). Volgens Ingrid Wijk, directeur van de Maastrichtse universiteitsbibliotheek die de abonnementen op wetenschappelijke tijdschriften regelt, worden de veelal medische publicaties van OUP “goed gelezen. Het aantal downloads op jaarbasis komt boven de honderdduizend uit.”

UM-wetenschappers zullen andere mogelijkheden moeten vinden om nieuwe artikelen van OUP te lezen. Via sociale media, digitale platforms, hun netwerk of bijvoorbeeld Unpaywall, een extensie in internetbrowsers Chrome en Firefox die automatisch open access versies opzoekt van artikelen achter betaalmuren. Wijk: “Maar voor al deze oplossingen geldt: ze zijn niet ideaal en ze kosten meer tijd en energie.”

De VSNU wil graag de onderhandelingen voortzetten. “Andere uitgevers zijn wel bereid om stappen te zetten”, zegt een woordvoerder. “Wij snappen wel dat je niet in één keer naar volledige open access springt, maar er moet wel beweging in zitten."
Het had niet veel gescheeld of er was vorig jaar ook al geen deal tussen de VSNU en Elsevier. Menig universiteit had zelfs al voorzorgsmaatregelen genomen in het geval van een slechte afloop. Uiteindelijk heeft Elsevier afgesproken substantiële stappen te zetten richting open access.

Wendy Degens/HOP

In de Online Library is een Engelstalige webpagina ingericht met een overzicht van de mogelijkheden om toegang te blijven houden tot de nieuwste OUP artikelen: : http://umlib.nl/oup

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)