Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Langs een blazende zwaan en vloekende bontkraagjongeren

Langs een blazende zwaan en vloekende bontkraagjongeren

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts/ Illustratie Janneke Swinkels

Start running

Een jaar geleden opende het nieuwe universitaire sportcentrum van UM Sport zijn deuren. Observant trekt wekelijks de sportschoenen aan en neemt tot aan de zomer deel aan een van de lessen. Vandaag: start running.

De beginneling: Ergens begin april rennen we op een sukkeldrafje om het sportcentrum richting een groenstrook met vijver. Nog geen driehonderd meter verder stoppen we. "Is iedereen er nog", vraagt trainer Thom Giesberts. Ja, we hebben ons ingeschreven bij Start Running, en ja, we hebben vooralsnog pap in de benen, maar wie nu al achterop raakt, kan beter omkeren en douchen.

In het parkje vormen we een kring, vertellen om beurten waarom we hier zijn en gaan aan de rek en de strek. We zijn met z'n veertienen, waarvan twee mannen. Iedereen wordt klaargestoomd voor de vijf kilometer van Maastrichts Mooiste, begin juni. Giesberts, derdejaars internationale bedrijfskunde, stond vorig jaar op het podium: derde, in 16 minuten.

We sukkelen verder en ontdekken zowaar een chagrijnige zwaan op ons pad. Vooral niet in de ogen  kijken en snel eromheen. Een Braziliaanse masterstudent houdt haar pas in en maakt een foto. Meteen spreidt het dier zijn vleugels en begint te blazen. Wegwezen dus.

Bij een kubusvormig flatgebouw volgen coördinerende oefeningen. We huppelen en stuiteren heen en weer, tot verbijstering van twee bontkraagjongeren op een nabijgelegen parkeerplaats. Al hebben die meer aandacht voor hun auto, die niet meer voor- of achteruit wil.

Na een partijtje tikkertje is het tijd voor het echte werk: 30 seconden rennen, 60 seconden lopen. Appeltje-eitje, denk je dan, maar voor ons beginners – of in ieder geval voor sommigen – voelde het als living on the edge.

De expert: “Hardlopen is belastend voor je benen en gewrichten, daarom is het belangrijk dat je langzaam opbouwt”, zegt Jos Timans, looptrainer bij UM Sport. Hij kan het weten, heeft negen marathons achter de rug. Afgelopen september is hij 73e geworden in Berlijn. “Klinkt misschien suf, maar er waren wel 50 duizend deelnemers.”
Veelvoorkomende blessures zijn pijn in de knie of in de schenen. Over dat laatste kan Giesberts meepraten. Hij heeft er al twee jaar lang last van. Te lang doorgetraind, zegt hij.

Voor wie: iedereen die wil gaan rennen of na een periode van rust de boel weer wil oppakken.

De feiten: elke woensdagavond van 18.30 tot 20.30 uur, plus één loopsessie als huiswerk.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)