Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Oratie hoofdredacteur BMJ over sloppy science

Oratie hoofdredacteur BMJ over sloppy science

Photographer:Fotograaf: Magda Rakita

MAASTRICHT. Het is voor het eerst dat een hoofdredacteur van een wetenschappelijk toptijdschrift hoogleraar wordt aan de UM. Volgende week houdt Fiona Godlee, van BMJ (Britisch Medical Journal), haar inaugurele rede ‘Better evidence for better health’.

Godlee, zelf huisarts, bespreekt in haar lezing de zwakke plekken in het medisch-wetenschappelijke onderzoek,  waaronder datamanipulatie en publicatiebias [de vertekening in de vakliteratuur doordat ‘positief’onderzoek vaker wordt gepubliceerd]. De vakbladen zijn volgens de hoofdredacteur eerder deel van het probleem dan de oplossing. Daarna komt de impact van de tekortkomingen aan bod en de cultuurverandering die nodig is.

In een eerder interview met Observant stelde Godlee voor om alle onderzoek eerst in open databases te publiceren, waar wetenschappers maar ook bedrijven commentaar kunnen geven. Daarna pas schrijven de tijdschriften over de studies, die de meeste lof oogstten.

De leerstoel is in het leven geroepen door  de landelijke onderzoeksschool CaRe, waar het Maastrichtse instituut Caphri bij aangesloten is. Godlee zal twee keer per jaar een presentatie dan wel masterclass houden op een van de CaRe-instituten (Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Maastricht). CaRe doet onderzoek naar de eerstelijns gezondheidszorg en de volksgezondheid.

Oratie van BMJ-hoofdredacteur Fiona Godlee is op vrijdag 19 mei, 16,30 uur, in de aula MBB; de lezing is vrij toegankelijk

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)