Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Te veel huur, ook in Maastricht

Te veel huur, ook in Maastricht

Photographer:Fotograaf: Flickr/Stephanie Kilgast

NEDERLAND/ MAASTRICHT. Bijna drie op de vier studenten betalen te veel huur, stelt de Landelijke Studenten Vakbond: gemiddeld 55 euro per maand. Brancheorganisatie Vastgoed Belang vindt het onderzoek "tendentieus, niet representatief en zwaar overtrokken".

In Maastricht maakt ruim 71 procent iedere maand te veel over aan de huiseigenaar. Gemiddeld zitten studenten in deze stad op een tarief van 363 euro per maand exclusief gas, licht en andere voorzieningen. Dat is 50 euro meer dan het puntensysteem voorschrijft.

Studeren dreigt door te hoge kamerhuur onbetaalbaar te worden, schrijft de LSVb in een persbericht: “Het is daarom de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt én dat studenten goed geïnformeerd worden over hun rechten.” Bovendien is de situatie in de Nederlandse studentensteden ten opzichte van voorgaande jaren nauwelijks verbeterd.

In het jaar 2016 vulden via de website www.checkjekamer.nl ruim zesduizend studenten de gegevens in over hun woonruimte om de huurprijs te controleren. Vanuit Maastricht deden er 199 zich die moeite, een klein percentage. Bovendien is de kans groot dat vooral studenten die al ontevreden zijn over hun huurprijs hun gegevens invullen.
Bij particuliere verhuurders wordt er het vaakst en het meest te veel betaald, maar ook woningcorporaties houden zich niet altijd netjes aan de regels. In Amsterdam wordt het meest afgeweken van de puntenhuur; Maastricht staat op de zesde plaats (van de 18 steden).

Vastgoed Belang plaatst grote vraagtekens bij het onderzoek van de LSVb. Slechts 1,7 procent van alle uitwonende studenten heeft de huurcheck gedaan waarop de studentenbond zich baseert. Dat kun je niet bepaald een aselecte steekproef noemen, vindt de brancheorganisatie. De LSVb ziet dat anders.

De LSVb maakt tot 17 mei een tour langs acht studentensteden in Nederland om studenten te informeren over hun huurrechten. In Maastricht komt de bond niet langs.

HOP/ Wendy Degens

Lees hier het nieuwsbericht over de krtiek van de vastgoedeigenaren.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)