Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Bedreigend voor de wetenschap

Bedreigend voor de wetenschap

Medewerkerscolumn

Je zal maar klimaatwetenschapper zijn in de Verenigde Staten. Heb je jarenlang gegevens verzameld over de opwarming van de aarde, dreigt de overheid zomaar je dataset te verwijderen. Of je hebt met veel moeite carrière gemaakt bij NASA, wordt de afdeling waar je werkt ineens wegbezuinigd. In het Amerika van Trump lijkt dat de nieuwe realiteit.

Ook in Nederland ondervinden klimaatwetenschappers enige tegenstand. Hoewel het bij ons allemaal niet zo extreem is als in Amerika, tieren de alternatieve feiten ook hier welig. Zo verkondigde opiniemaker Marianne Zwagerman afgelopen week op radio en televisie nog dat de hele klimaatwetenschap een “politieke leugen” is.

Op zich zijn zulke uitspraken eerder lachwekkend dan bedreigend voor de wetenschap. Het wordt pas echt een probleem als politici zich bij zulke stemmingmakerij aansluiten. Het lijkt misschien onschuldig dat de VVD voor de afgelopen verkiezingen een passage over klimaat uit haar verkiezingsprogramma haalde, maar diezelfde partij had ooit ook plannen om de subsidie voor het KNMI stop te zetten, omdat het instituut zogenaamd niet onafhankelijk zou opereren.

Het zijn kleine stapjes die uiteindelijk leiden tot een antiwetenschappelijke cultuur zoals die nu in Amerika bestaat. In zijn boek The Hockey Stick and the Climate Wars laat klimaatwetenschapper Michael Mann zien hoe het er in zo’n cultuur aan toe gaat. Mann ontving niet alleen doodsbedreigingen en brieven met wit poeder, maar was ook jarenlang meer tijd kwijt aan rechtszaken, aangespannen door Republikeinse politici, dan met wetenschappelijk onderzoek.

Dan heb ik het als promovendus in de geschiedwetenschap toch makkelijk. Hoewel ik me ook bezighoud met milieuproblemen, maar dan in het verleden, is er geen politicus die mijn onderzoek wil verbieden. En hoewel in mijn werk wetenschappers centraal staan die, zoals Michael Mann, vinden dat we af moeten van fossiele brandstoffen, heb ik zelf nog nooit een doodsbedreiging op mijn deurmat of in mijn inbox gevonden.

Mensen vinden geschiedenis nou eenmaal eerder interessant en vermakelijk dan bedreigend. Het is dan ook het lot van de historicus, dat zijn onderzoek naar het verleden, hoe relevant het onderwerp ook klinkt, vaak weinig opschudding teweegbrengt in het heden.

Soms vraag ik me wel eens af wat ik liever zou willen: een vermakelijk maar onschuldig boek schrijven in de veilige tempel van Clio of controversieel maar belangwekkend klimaatonderzoek doen in de frontlinie van Mann’s klimaatoorlog. Die poederbrieven neem ik dan wel op de koop toe.

Hans Schouwenburg, promovendus bij cultuur- en maatschappijwetenschappen

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)