Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

TU Delft eerste universiteit met ‘studiebijsluiter’

TU Delft eerste universiteit met ‘studiebijsluiter’

Photographer:Fotograaf: archief

NEDERLAND. In navolging van enkele hogescholen gaat de TU Delft studiekiezers per opleiding informeren over onder meer studenttevredenheid, contacturen, studie-uitval en baankansen. Het is de eerste universiteit die dit doet.

Scholieren- en studentenorganisaties ergeren zich al jaren groen en geel aan glimmende folders van opleidingen die verzwijgen dat hun studie-uitval hoog is en veel afgestudeerden geen baan kunnen vinden. Ze pleitten er daarom voor dat zulke informatie van tevoren duidelijk is, zoals dat met de bijwerkingen van medicijnen ook gebeurt.

Demissionair staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs was het met hen eens en kondigde in 2011 aan dat opleidingen in 2014 een ‘bijsluiter’ moesten meeleveren bij hun studiekeuze-informatie. Minister Bussemaker nam het stokje van hem over en diende een wetsvoorstel in waarin de bijsluiter in 2014 verplicht wordt.

De bijsluiters – officieel heten ze “studie in cijfers” – zijn gebaseerd op informatie uit onder meer de Nationale Studenten Enquête. Er is te lezen hoe tevreden studenten over hun opleiding zijn, of ze de opleiding opnieuw zouden kiezen, hoeveel eerstejaars er zijn en hoeveel contacturen zij krijgen, hoeveel studenten er switchen of uitvallen en wat de kansen op een baan zijn. Daarbij worden de cijfers per opleiding afgezet tegen het landelijke gemiddelde van de studie.

Voorzitter Kai Heijneman van de Landelijks Studentenvakbond is blij met de bijsluiters. Hij verwacht dat de andere universiteiten en hogescholen de informatie volgend voorjaar zullen geven. “In 2014 moet je je vóór 1 mei aanmelden bij een opleiding, dus voor die tijd moet je de bijsluiter wel hebben kunnen raadplegen.”

HOP, Hein Cuppen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)