Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De wereld is groter dan het studentenleven

De wereld is groter dan het studentenleven

Photographer:Fotograaf: archief

Wie: Jascha de Nooijer, universitair docent gezondheidsbevordering, FHML

Boek: Zaterdag van Ian McEwan

Voor wie: bachelorstudenten algemene gezondheidswetenschappen, masterstudenten Health Education and Promotion

“Het zou elk boek van Ian McEwan kunnen zijn. Ze zijn allemaal mooi en zeer de moeite waard.” Jascha de Nooijer koos uiteindelijk voor Zaterdag omdat McEwan ook in dit boek “heel mooi twee werelden beschrijft: de buitenwereld en de privéwereld van hoofdpersoon Henry Perowne”.

Perowne is een neurochirurg wiens leven een dag lang - zaterdag 20 februari 2003 ofwel de dag waarop er massaal tegen de Irak-oorlog werd geprotesteerd -wordt gevolgd. Die ochtend is de hoofdpersoon heel vroeg wakker. Als hij uit zijn raam kijkt ziet hij een brandend vliegtuig boven de stad. Gaat het neerstorten? Is dit de gevreesde aanslag na 11 september 2001? Of het echt om een terroristische aanslag gaat blijft lange tijd onduidelijk, maar de dreiging die van het brandende vliegtuig uitgaat zet de toon voor Perownes dag. Eenmaal de deur uit raakt hij betrokken bij een botsing met de auto van onderwereldfiguur Baxter. Die windt zich enorm op, maar de neurochirurg - gewend om met stresssituaties om te gaan - weet de zaak te sussen. Hij gaat vervolgens opgewekt naar de markt om vis te kopen, geniet van de muziek die zijn zoon maakt, leest gedichten van zijn dochter en bezoekt zijn demente moeder. Aan het einde van de dag dringt Baxter onverwacht zijn huis binnen en is de dreiging van buiten zijn privéleven ingeslopen.

“McEwan geeft – soms op hilarische wijze - een inkijkje in de wereld van de hoofdpersoon maar schetst tegelijkertijd de maatschappelijke situatie van het post 9/11-tijdperk. Die werelden zijn verweven. Perowne volgt de actualiteit, weet wat er in de maatschappij speelt, maar heeft ook oog voor de kleine wereld om hem heen”, vertelt De Nooijer. “Hij heeft belangstelling voor de muziek van zijn zoon, probeert de gedichten van zijn dochter te lezen, nodigt zijn schoonvader uit. Kortom: hij sluit zijn ogen niet voor de grote maatschappelijke problemen maar dat weerhoudt hem niet om te genieten van de vis op de markt of het contact met zijn kinderen.”

Het een sluit het ander niet uit, zegt De Nooijer. “Ik merk dat studenten niet altijd weten wat er speelt in de wereld, ook niet als het over hun eigen vak, gezondheidswetenschappen, gaat. Ze hebben het druk en missen nog al eens artikelen in kranten of items van het Journaal. Soms zijn ze te veel bezig met de waan van de dag, maar het is goed om je te realiseren dat je in een maatschappij leeft, dat de wereld groter is dan het studentenleven. Kijk net als Perowne om je heen, observeer, heb aandacht voor zowel de kleine als de grote zaken, zie de verbanden tussen jouw wereld en de maatschappij. En ontdek, net als hij, dat het geluk in de kleine dingen zit.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)