Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vreemd

Vreemd

Photographer:Fotograaf: archief

Ik zag twee mensen vreemdgaan. Met elkaar. Langs de bosrand stond rond lunchtijd een grote auto geparkeerd. Op de achterbank zat een oudere man, keurig rechtop, en in zijn armen lag een vrouw die hij stevig omklemde. Ze zoenden en ik meende dat ik hem met een schuin oog zag opkijken naar mijn passerende auto. Ik had natuurlijk even kunnen stoppen en ze de stuipen op het lijf jagen. ‘Ja! Detectivebureau FemKools hier!! Ik maak even een foto.’ Maar dat heb ik niet gedaan. Ik was vooral geraakt door het beeld: een triest beeld als je het mij vraagt.

Twee mensen die blijkbaar bij elkaar iets vinden dat ze in hun relatie missen. En die het niet aandurven de relatie te verbreken. Nog niet. Of nooit niet. Ze denken misschien dat ze hun ongeluk kunnen opheffen door toe te geven aan die onweerstaanbare andere. Natuurlijk is geen situatie hetzelfde, maar ik krijg uit mijn omgeving niet de indruk dat vreemdgaan de kortste route naar geluk is.

Een vrijgezelle vriend wacht al twee jaar op een vrouwelijke collega die zich heel langzaam losmaakt uit haar slechte relatie, vanwege de kinderen. Ze wisten ooit zeker dat hun toekomst samen was, maar de traagheid waarmee die gezamenlijke toekomst dichterbij kruipt, grijpt hem soms danig naar de keel. Daar staan ook innige geluksmomenten tegenover. Een getrouwde vriendin hielp in een half jaar haar huwelijk naar de gallemiezen vanwege een man die haar inmiddels alleen nog verdriet bezorgt. Het huwelijk was voor haar blijkbaar minder hemels dan de buitenwereld altijd dacht, maar de hel van deze affaire is het ook niet helemaal.

Vreemdgaan is geen oplossing, het is vooral een nieuw probleem. En die heb je blijkbaar al genoeg als je vreemdgaat. Dus je stopt eerst met je relatie, óf je focust op wat er wél in je relatie is. Werken. En leren accepteren dat geen mens perfect is en dus ook geen enkele relatie.

Dat laatste kon de generatie van mijn oma beter dan de mijne. Natuurlijk konden sommige vrouwen ook gewoon geen kant op. Maar daarnaast leek het leven nog niet zo maakbaar. Je consumeerde een relatie niet alsof het een kauwgum was: uitgekauwd? Weg ermee! Daar zat stiekem ook veel goeds in. De vraag: ‘Alles goed?’ nemen we anno 2013 vaak te letterlijk. Alles is nooit goed. ‘Genoeg goed’, dat moet de norm worden.

Femke Kools
Redacteur Marketing & Communicatie

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)