Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Leve Nederland

Leve Nederland

Photographer:Fotograaf: Loriane Bodewes

Het was me de week wel. Het begon er mee dat Amsterdam onder leiding van burgemeester en schepenen vol kwam te hangen met roze linten en regenboogvlaggen. De tsaar van Rusland kwam op bezoek en moest terecht worden gewezen vanwege zijn anti homo-beleid en grootschalige schending van de mensenrechten. President Poetin zag en hoorde de protesten aan. Vervolgens merkte hij koeltjes op dat ook in dit mooie tulpenland, zo meende hij begrepen te hebben, problemen voorkwamen. Zat bij ons niet een partij in het parlement die vrouwen weerde? En de aanpak van pedofilie was ook niet fameus. Nederland – Rusland: 1 – 2.

Ook in het verleden heeft Nederland ‘ongekende successen’ behaald. Driehonderd jaar geleden werd de Vrede van Utrecht gesloten. Zoals vorige week bleek: bij ons, maar zonder ons en over ons. Het hoogmoedige Frankrijk en het perfide Albion zagen kans de Republiek der Verenigde Nederlanden als grootmacht af te serveren. Ook toen was de rol van Amsterdam als stad van kooplieden minder gelukkig. Liever handel dan gebiedsuitbreiding. Maar vieren zullen we die vrede. Vooral de Portugese afgevaardigden zorgden indertijd in Utrecht voor het broodnodige vertier door een stoet welopgevoede gezelschapsdames mee te brengen.

Ik ben geen fan van koning Willem III. Toch siert hem één heldendaad. Hij weigerde zo’n 130 jaar geleden de eerste opening van Rijksmuseum bij te wonen. Hij was faliekant tegen de Roomse santenkraam waarmee de neogothicus Cuypers de natie had opgescheept. Onze grote meesters verdienden een soberder omgeving. Wat blijkt vorige week. Cuypers is in ere hersteld, tot in elk kitscherig detail. Iedereen vindt het prachtig, van hoog tot laag, van de Wall Street Journal tot en met De Maaspost. Gek word je van de publiciteit. Dat krijg je wanneer de afdeling publieksvoorlichting wordt opgeschaald tot Information Management.

De klapper van de week was het sociale akkoord. Na lange onderhandelingen presenteerden werkgevers, werknemers en regering het nieuwe beleid, dat onweerstaanbaar zou leiden tot een groei van de economie. In een orgie van vreugde en nieuw vertrouwen in elkaar. Tot het najaar zullen ze met elkaar alles op de korte baan schuiven. Drie tot vier maanden niets doen. Nooit zijn de kleren van de keizer armzaliger verkocht. Ik houd op. Op aanbeveling van een trotse premier Rutte moet ik boodschappen doen. Koopt Nederlandse waar, dan helpen wij elkaar!

Hans Philipsen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)