Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-prof. naar Zeerechttribunaal

MAASTRICHT. Liesbeth Lijnzaad wordt rechter bij het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg. Gisteren, woensdag 14 juni, is zij als eerste Nederlander in deze functie gekozen. Zij is bijzonder hoogleraar in Maastricht (Praktijk van het Internationaal Recht) en nu nog hoofd van de afdeling internationaal recht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In 2013 vertegenwoordigde Lijnzaad Nederland voor het tribunaal in Hamburg in de zaak van de Arctic Sunrise. Dit Greenpeace-schip voer in september 2013 onder Nederlandse vlag met 28 Greenpeace-actievoerders en twee journalisten richting de Arctische Petsjorazee. Vanwege hun protesten tegen de boorplannen van het Russische Gazprom belandde de bemanning in een Russische gevangenis. Nederland spande daarop een zaak aan tegen Rusland om het schip en de bemanning vrij te krijgen. De rechters gaven Nederland gelijk. In een interview met Observant zei de UM-hoogleraar dat ze “aangenaam verbaasd” was over de uitspraak. “Juridisch was deze zaak in onze optiek weliswaar eenduidig, maar er kleefde een politieke dimensie aan en dat maakte de uitkomst onzeker. Het komt per slot niet vaak voor dat Rusland voor de rechter wordt gedaagd”, zei ze toen.
Nu gaat ze dus zelf recht spreken namens het Zeerechttribunaal dat in totaal 21 rechters telt en erop toeziet dat landen, bedrijven en burgers zich houden aan het zeerechtverdrag van de Verenigde Naties.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)