Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Onmisbaar voor Ferro Mosae: Bart Candel

Onmisbaar voor Ferro Mosae: Bart Candel

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

Zege(n) voor de club

“Binnen Maastricht is hij een van de topatleten. Hij combineert trainen met een zware studie; geneeskunde. Als vice-voorzitter is hij een van de drijvende krachten achter de vereniging en hij is er niet vies van om af en toe stevig door te zakken.” Dat zijn volgens voorzitter Rutger Wind van studententriatlonvereniging Ferro Mosae de redenen waarom Bart Candel (22) onmisbaar is voor zijn vereniging.

Candel zelf lacht. “Dat kroeghangen valt de laatste tijd wel mee hoor. Toen ik begon met mijn studie ging ik naast het trainen vier tot vijf keer per week uit, ik zit ook bij een dispuut; Festglede van Koko. Dat is langzaam meer sporten, minder stappen geworden. Maar soms is het nog wel eens vijf uur. Dat hoort er ook bij, bij een studentensportvereniging.” Een leven zoals de sporters bij het Nationaal Topsport Centrum Triatlon in Sittard hebben, zou dan ook niks voor hem zijn. “Die wonen op de campus en zijn alleen maar bezig met trainen. Supersaai.”

Candel begon drie jaar geleden met triatlon. “Daarvoor deed ik aan hardlopen, maar ik had vaak last van blessures. Triatleten hebben daar relatief weinig last van, omdat je goed afwisselt tussen fietsen, lopen en zwemmen.” Hardlopen blijft zijn beste onderdeel, zwemmen zijn minste. “Als je het vaak genoeg doet, ga je bij fietsen en lopen vanzelf harder. Zwemmen is heel technisch.”

“Het is leuk dat hij op vrij jonge leeftijd al goed presteert”, zegt Ferro Mosae-lid Anna Schlütter. “Als je vertelt dat je aan triatlon doet, zeggen mensen toch vaak: oeh, zwaar.” Terwijl het volgens Candel helemaal niet zo intensief hoeft te zijn. “Je kunt ook aan de sprintafstanden meedoen. Dat is 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Met een beetje training is dat voor iedereen haalbaar.”

Zelf doet Candel, die ook lid is van het semi-professionele team Davilex, mee aan halve en hele triatlons. Die laatste bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km hardlopen (de marathonafstand). In januari ploeterde hij door de woestijn in Israël, waar hij meedeed aan de Israman.  “Ik ging goed dood. Ik lag voor, maar had te weinig voeding tijdens het fietsen.” Uiteindelijk werd hij tweede. “Op vijftig seconden van de winnaar, iemand die al aan ruim 120 triatlons heeft meegedaan.” En Candel? “Nu twee.”

Dieptepunten waren er ook, zoals in Weert waar hij kramp kreeg en in Spanje waar hij uit moest stappen. “Ik had last van mijn rug. Ik had mijn fiets te ver naar voren afgesteld, ik wilde iets te aerodynamisch zijn.” Is hij daar lang chagrijnig over? “Valt mee. Ik ga wel meteen thuis naar een nieuwe wedstrijd zoeken.” Voorzitter Wind bevestigt dat. “Ik was er in Spanje bij. Hij is wel even zuur, maar dat is snel over.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)