Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Aftreden Circumflexbestuur is “signaal” voor andere leden

Aftreden Circumflexbestuur is “signaal” voor andere leden

MAASTRICHT. Het bestuur van studentenvereniging Circumflex is vorige week, vijf maanden na het overlijden van medebestuurslid Thijs Eberson, alsnog afgetreden. In een verklaring zegt het bestuur hiermee zijn “bestuurlijke verantwoordelijkheid” te nemen. Dit “uit respect voor Thijs, zijn familie en overige nabestaanden”.

Eberson werd op zaterdagmorgen 3 november 2012 levenloos aangetroffen in de sociëteit van Circumflex aan de Capucijnenstraat. Waaraan hij is overleden is nooit anders omschreven dan als een “ongelukkige combinatie van factoren”. Ook toen al werden vragen gesteld over de omstandigheden, vooral hoe het kon dat iemand in zijn eentje in het pand mocht overnachten. Daarop kwam destijds geen antwoord. Nu blijkt uit de verklaring van het aftredende Circumflexbestuur dat het overnachten “tegen de afspraak” was. In een nadere toelichting per e-mail verklaart scheidend voorzitter Bram de Jong dat het huishoudelijk reglement van de vereniging overnachten in sociëteit De Kaap verbiedt. Nu dit “kennelijk toch is gebeurd” neemt het bestuur zijn “verantwoordelijkheid” en treedt af. Met die actie wil het ook een “signaal geven”: leden dienen zich “te allen tijde” verantwoordelijk jegens elkaar op te stellen, vindt het bestuur. 

De vraag is waarom het bestuur nu pas aftreedt en niet eerder. Het besluit daartoe is vermoedelijk recent: nog begin maart keek De Jong vooruit naar de bestuurswisseling per aanstaande september, een tijdstip waarop hij eventueel wel met Observant terug wilde blikken. Nu legt hij uit dat een beslissing om af te treden niet iets is “van de ene op de andere dag”. Hij vervolgt: “Alle bestuursleden hebben de afgelopen maanden een hele heftige en emotionele periode meegemaakt. De combinatie van de persoonlijke rouwverwerking en de plicht om bestuurlijke taken uit te voeren en de vereniging weer op gang te helpen, heeft veel energie gekost.” Dat proces hebben ze “op ons eigen tempo” doorlopen, schrijft hij, en dat duurde dus vijf maanden. Nu wilden ze “een roerige periode achter ons laten”.

De UM verklaarde via Dagblad De Limburger dat men het besluit om af te treden “dapper” vond, maar dat, zegt plaatsvervangend woordvoerder Denis Ancion, is een vergissing: “Ik heb gezegd dat ik de manier waarop ze bij Circumflex de afgelopen maanden met dit drama zijn omgegaan, dapper vond. Niet het aftreden als zodanig.”

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)