Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nationale Pleitmarathon in Maastricht

Maastrichtse Gaius heeft organisatie in handen

MAASTRICHT. De Pottengigant, een bedrijf dat 680 fuchsia-roze toiletpotten in een hotel in Scheveningen heeft geplaatst, start een kortgedingprocedure. De factuur is niet volledig betaald en de onderneming wil de volledige som geld of alle toiletpotten terug. De hoteleigenaar moet zich verantwoorden voor de rechter. Zie hier een van de drie civielrechtelijke casussen waarin studenten zich mogen vastbijten tijdens de Nationale Pleitmarathon, zaterdag 27 april in de Maastrichtse rechtbank. De landelijke wedstrijd, die al sinds 1991 wordt georganiseerd, vindt dit jaar hier plaats omdat Gaius, het pleitgenootschap van de Universiteit Maastricht, vorig jaar met de beker naar huis ging.  Aan de marathon nemen acht verenigingen deel, onder meer uit Nijmegen, Rotterdam, Groningen en Tilburg.
Jacomijn Christ en Zoë Adams, twee studenten die namens Gaius optreden, weten al enkele weken hoe de casussen eruitzien en welke rol ze op zich moeten nemen (eiser of gedaagde). Het is aan hen om de rechtbank ervan te overtuigen dat zij de beste argumenten hebben. Hun verhaal mag zo’n 15 minuten duren. Ze worden beoordeeld op inhoud en presentatie.
Gaius eindigde in 2012 als eerste, net als vijf keer eerder. De marathon is overigens niet alleen een kampioenschap voor pleiters. Elke vereniging traint drie studenten die deze dag als rechter zullen optreden. Aan hen de taak om de juiste vragen te stellen aan de gedaagden en de eisers. Namens Gaius nemen Frank Schulmer, Esther Bohnen en Stefan Nieuwendijk de rol van rechter op zich.
 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)