Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Scholieren geconfronteerd met lijk

Scholieren geconfronteerd met lijk

Photographer:Fotograaf: Lotte van Ark

Dossier 043

MAASTRICHT. Gegrinnik, maar ook serieuze gezichten. En ergens gaat er een smartphone omhoog die dienst doet als fotocamera. In de tuin van de School of Business and Economics ligt een lijk en het is aan een groep vwo-scholieren om de (fictieve) moordzaak op te lossen. De man die waarschijnlijk al lang en breed op Facebook rondzwerft als ‘het lijk op de UM’ heeft zijn ogen gesloten. Naast zijn gezicht en op zijn blauwe blouse ligt wat braaksel.
Vorige week donderdag 18 april waren er zo’n veertig scholieren te gast op de Universiteit Maastricht. Onder de noemer Dossier 043 maken ze – net als in de voorgaande jaren – kennis met de bèta-opleidingen van de universiteit: kennistechnologie, econometrie, biomedische wetenschappen, psychologie en het Maastricht Science Programme. De leerlingen krijgen onder meer les in forensische opsporing en leren waar ze bij een crime scene op moeten letten: sporen in de omgeving en op het lijk, verdachte omstanders, et cetera.
Het zal toeval zijn, maar net een dag later, op vrijdag 19 april, brengt het forensisch opsporingsinstituut in Maastricht, het TMFI, een persbericht naar buiten over hun Tox-kit, een nieuw hulpmiddel in de forensische opsporing. Deze test is ontwikkeld om vrij snel vast te stellen of er giftige stoffen zitten in het lichaam van een overledene. De Tox-kit zou volgens directeur Sebastiaan Huntjens standaard in de tas van de schouw- of GGD-arts en de forensische opsporing moeten zitten. Het is een doosje met vier buisjes, voor bloed of urine, voorzien van een sluitzegel en een retouradres. Binnen drie uur geeft het TMFI-lab uitsluitsel over al dan niet gevonden verboden middelen. Huntjens: “ De politie werkt nu vooral met snelle kleurentestjes op basis van urine, maar die geven zo vaak een foute uitslag dat je kunt twijfelen aan de forensische waarde.”
Het TMFI doet materiaal-technisch onderzoek naar fysische, chemische, biologische en digitale sporen en huurt daarnaast rechtspsychologen van de Universiteit Maastricht in als deskundigen in de rechtszaal.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)