Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Wie is de migrant?

Wie is de migrant?

Pijltjes. Ze geven de beweging van mensen over de globe aan – doorgaans van oost naar west en van zuid naar noord. Hoe dikker de streep, hoe groter de groep reizigers. Al die pijlen op een kaart wekken het beeld van een ware invasie: de migrant komt eraan, en de naties in het westen doen hun best om 'm buiten de grens te houden. Maar waarom? Wie is de migrant? En vormt hij of zij een bedreiging?
Het zijn de vragen die de organisatie van het Mirroring Migration festival wil oproepen. Het evenement, dat deze week (tot en met 27 april) plaatsvindt, wordt georganiseerd door studenten.

Tijdens het festival proberen ze om - door middel van discussieavonden, workshops met NGO's en interactief theater - een positiever licht te werpen op immigratie. “Migranten zijn heus niet alleen 'illegalen', of  'gastarbeiders'. Het zijn gewoon mensen met politieke of economische belangen of simpelweg met de wens om hun leven ergens anders op te bouwen. Lijkt me een recht voor elk individu.” Aldus een student die een college volgt over Frontex, een agentschap van de EU voor de gezamenlijke controle van de buitengrenzen.

Het college is een van de eerste activiteiten van het festival, op maandag. Het is er rustig (wellicht ook vanwege het zonnige weer). De bevlogenheid van de sprekers - medewerkers van actievereniging All Included, die zich verzetten tegen de strenge grenscontroles – is er niet minder om. Het verhaal van een Congolese vluchteling die persoonlijk komt vertellen over zijn ervaringen als gestrande migrant in Marokko, maakt indruk op de studenten.

Later die avond zegt een Française na vertoning van In This World, een film over de barre reis van twee Afghanen die hopen in Engeland uit te komen: “Voor ons studenten is het belangrijk om bij dit soort onderwerpen stil te staan. En als uitwisselingsstudent helemaal: ik kom hier voor een tijdje, en dan ook nog voor mijn lol en in luxe omstandigheden. We zijn eraan gewend dat we overal heen kunnen, maar dat is dus helemaal niet evident.”

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)