Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Beloon niet met een Snickers

Beloon niet met een Snickers

Promotieonderzoek

Je kind is van de fiets gevallen. Tip: geef geen chocoladereep, ijs of koekje om te troosten. Belonen met voeding is funest voor de gezondheid van kinderen. Het helpt overgewicht in de hand, zegt Ester Sleddens van de vakgroep Gezondheidsbevordering, die begin april promoveerde aan de Universiteit Maastricht. Voor een kind dat niet lekker in zijn vel zit of zich juist goed gedraagt, geldt hetzelfde. Maar wanneer doe je het als ouder wel goed? Hoe bevorder je een gezonde leefstijl? “Er is al veel bekend over de invloed van ouders op het bewegen en eetgedrag van hun kinderen. Zo weten we dat het beter is als ouders consequent strikte voedingsregels hanteren, bijvoorbeeld als zíj bepalen hoeveel tussendoortjes hun dochter of zoon krijgt, of als ze besluiten bepaalde ongezonde producten niet in huis te halen.”
Sleddens ging in haar onderzoek nog een stapje verder en heeft gekeken hoe ouders in het algemeen opvoeden, dus niet alleen gerelateerd aan eten en bewegen. Haar conclusie: wees zorgzaam, bied voldoende structuur en stel regels. “Help het kind met het oplossen van zijn problemen, maar geef hem ook de ruimte om zelfstandig te worden. Met structuur doel ik op consequent zijn, houd je aan je beloften. En verder moet het stellen van regels niet worden overdreven. Een autoritaire opvoeding werkt averechts.” Sleddens liet 1650 ouders een vragenlijst invullen. “Het zijn ouders die vanaf de zwangerschap meedoen aan het Koala geboortecohort-onderzoek. Ten tijde van mijn studie waren de kinderen tussen de 6 en 8 jaar.”
Het aantal kinderen met overgewicht stijgt. “Ongezond gedrag wordt steeds lastiger af te leren.” Het is volgens Sleddens dan ook zaak om dit probleem zo vroeg mogelijk aan te pakken.

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)