Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Welke universiteit krijgt de meeste wetenschapsbeurzen?

Welke universiteit krijgt de meeste wetenschapsbeurzen? Welke universiteit krijgt de meeste wetenschapsbeurzen?

NEDERLAND/MAASTRICHT. De Universiteit Utrecht ontvangt veruit de meeste beurzen van onderzoeksfinancier NWO. Maar bij de Europese Unie hebben andere instellingen meer succes.

Het was vorige week feest in de hoofdstad. De Universiteit van Amsterdam kreeg maar liefst tien van de 35 prestigieuze Vici-beurzen, die anderhalf miljoen euro per stuk waard zijn. Daarmee kunnen wetenschappers en hun onderzoeksgroep een jaar of vijf vooruit. Maastricht ontving er deze ronde geen.

De UvA stak met kop en schouders boven de rest uit. Heeft de universiteit soms iets speciaals gedaan in deze aanvraagronde? Nee, zegt een woordvoerder. “Ik heb het even nagevraagd. We hebben er geen bijzondere verklaring voor.”

Een van de Vici-winnaars, hoogleraar geschiedenis Geert Janssen, bevestigt dat. Er zijn weliswaar veel mensen bij een aanvraag betrokken, van de financiële afdeling tot directe collega’s, “maar dat is aan andere universiteiten ongetwijfeld ook zo”.

Het succes lijkt dus een uitschieter. In de afgelopen elf jaar heeft vooral de Universiteit Utrecht veel NWO-subsidies verworven. De UvA doet het goed, maar staat nog lang niet bovenaan.

Toch komen de prestaties van de UvA niet uit de lucht vallen. In de strijd om beurzen van de Europese onderzoeksraad ERC scoort de UvA beter dan Utrecht. En de Universiteit Leiden trouwens ook.

Er zijn beurzen voor beginnende, ervaren en zeer ervaren wetenschappers. In Nederland heten ze Veni-, Vidi- en Vici-beurzen. In Europa zijn het de starting grantsconsolidator grants en advanced grants.

Let wel, meer is niet hetzelfde als beter. Grote universiteiten krijgen nu eenmaal meer beurzen dan kleine universiteiten: ze dienen ook meer aanvragen in. Tilburg is een van de kleinste universiteiten van Nederland, terwijl Utrecht, Delft, de UvA, Leiden en Groningen de meeste wetenschappers hebben rondlopen.

HOP, Bas Belleman

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)