Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Kamernood in Maastricht lijkt mee te vallen

Kamernood in Maastricht lijkt mee te vallen

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

217 extra kamers bijna klaar, 90 volgen later

MAASTRICHT. De kamernood in Maastricht lijkt minder dan vorig jaar om deze tijd, zegt Maurice Evers, afdelingshoofd studentenhuisvesting, “maar we zijn er nog niet”. De 217 extra kamers op het Annadalcomplex aan de Brouwersweg, die 1 september worden opgeleverd, zijn zo goed als allemaal verhuurd. Er zitten nog negentig extra kamers in de pijplijn.

Hoe anders was de situatie in 2017. Toen waren er nog studenten in november en december op zoek naar geschikte woonruimte. Reden voor de Universiteit Maastricht om stevige druk uit te oefenen op de gemeente om het aanbod aan studentenhuisvesting voor 2018 uit te breiden. Afgelopen mei werd bekend dat er 217 extra kamers - de UM is in Nederland de universiteit met het grootste aanbod (ruim 900 bedden) aan woonruimte in eigen beheer - in de voormalige verpleegstersflat en een naastgelegen gebouw bij zouden komen. Die zijn nu bijna opgeknapt, de verhuur is in handen van het UM Guesthouse. In september komen er nog hoogstwaarschijnlijk negentig kamers bij. Deze gaat de eigenaar van het Annadalcomplex, All-in Real Estate uit Amsterdam, zelf verhuren.

“Er is bij de start van het academisch jaar altijd een tekort aan woonruimte”, vertelt Evers, “maar dat lost zich in september/oktober, als ouderejaars die afstuderen vertrekken, vanzelf weer op”. Of dat dit jaar ook weer zal gebeuren, “weten we pas in oktober als de markt tot rust is gekomen”.

De PvdA-fractie in de gemeente vindt, zo liet ze  tijdens de Inkom weten, dat de woningcorporaties hun verantwoordelijkheid moeten nemen en meer betaalbare studentenwoningen moeten aanbieden. 

Student Hotel

“Particuliere verhuurders zeggen dat ze het zeker zo druk hebben als vorig jaar, maar bij Maastricht Housing, de officiële bemiddelaar voor de UM, merken we dat de druk minder hoog is, maar wel nog groot.” Bij Stay Okay, het hostel aan de Maasboulevard, is het net zo druk als vorig jaar, laat een medewerker desgevraagd weten. Het Student Hotel is vanaf begin augustus volgeboekt (totaal 242 kamers), vorig jaar was dat al begin juli.

Tentenkamp

De kamernood is traditioneel een stuk hoger in steden als Amsterdam, Utrecht, Leiden en Rotterdam. Ook in Wageningen is er een groot tekort, daar is een tijdelijk tentenkamp ingericht. In Groningen is de nood ook hoog, vooral onder buitenlandse studenten. Daar riep de universiteit dit weekend medewerkers op om (tijdelijk) een student in huis te nemen. Vastgoedadviseur Savills schat het totale tekort aan studentenkamers in Nederland, zo berichtte NRC Handelsblad onlangs, op 38 duizend.  Amsterdam loopt voorop met 10.500 kamers te weinig.

Huur gedaald

Het online huurplatform Kamernet berekende dat de huur voor een studentenkamer in Nederland gemiddeld 4,68 procent is gestegen: van 385 euro in 2017 naar 403 in 2018. Alleen in Maastricht en Leeuwarden is de prijs gedaald. In de Limburgse hoofdstad betalen studenten gemiddeld 2,67 procent minder: van 360 euro naar 351. De oorzaak? Evers: “Mogelijk speelt de Housing Helpdesk hier een rol in. Dat is toch een soort waakhond op de kamerverhuurmarkt. Jaarlijks kloppen daar zo’n tweehonderd huurders aan met klachten over onder andere de hoogte van hun huur.”

Oplichters

De verhalen dat oplichters nepadvertenties voor studentenwoningen plaatsen en zo proberen vooral onwetende buitenlandse studenten geld uit de zak te kloppen (ze vragen bijvoorbeeld borg en één maand huur voor een woning die er niet is), kent Evers ook. “Overal worden studenten opgelicht, dus hier ook. Maar de omvang is onbekend en lijkt niet wijdverbreid. Bij Maastricht Housing zijn de afgelopen vijf jaar maar twee gevallen gemeld.”

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)