Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De grenzen van mode

Afgezien van het onophoudelijke geflits afkomstig van een bataljon aan fotografen, is het stil in de SAMdecorfabriek. Een groen wezentje strompelt er tergend langzaam over een catwalk die op de kale betonnen vloer is uitgestippeld. Op zijn rug draagt het een afgedankte huisraad, inclusief een toetsenbord en een kapotte ventilator, en dat alles in smaakvol mintgroen. Het lijkt een onverwacht (en, laat ik het toegeven, een raar) begin van een modeshow. Maar FashionClash is geen evenement over mooie jurkjes en de kleuren van het komende seizoen.

Het festival dat sinds vrijdag (31 mei) de vijfde editie beleeft, zoekt juist de grens op van wat fashion is. Doel van het evenement is om ontwerpers een internationaal platform te bieden en ze de mogelijkheid te geven om te netwerken. Daarnaast wordt, in het Clash Project, aan niet-modeontwerpers gevraagd hun visie op mode te geven. Het groene mannetje (m/v) wordt opgevolgd door een levensgroot Tetris-spel van piepschuim; een performance van studenten van de Toneelacademie.
De openingsshow is “a full house”, volgens de presentator. Het publiek wordt dan ook gevraagd dicht tegen elkaar aan te zitten op lange houten banken – al die cocktailjurkjes en maatpakken in de kreuk. Er wordt een stevige beat ingezet en de hoofden van de bezoekers – onder wie burgemeester Onno Hoes – gaan van links naar rechts. De eerste show wordt verzorgd door &theGANG, Ebby Port en Tom van der Borght. Vooral die laatste, een Belgische ontwerper wiens gewatteerde jassen in heftige kleuren al eerder op Berlin Fashion Week te zien waren, valt op.

Ter ere van het lustrum heeft FashionClash 2013 een extra uitgebreid programma dat negen dagen duurt. Er worden zeven modeshows gelopen in de SAMdecorfabriek. Naast de catwalk wordt die enorme loods ook gebruikt als tentoonstellingsruimte. Van canvas zijn kleine kamertjes gemaakt waarin ontwerpers illustraties en kledingstukken tonen. En in het Museum aan het Vrijthof is ook een overzichtstentoonstelling.

 

Lisa Dupuy

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)