Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Feest, Fest, Fête

Er klinkt een gong in het MVV-stadion op zondag 2 juni. Tien schaars geklede buikdanseressen rennen voorbij. Rechts houdt een jongeman een intense monoloog in het Duits en verderop op het podium zingen veertigplussers alsof hun leven ervan afhangt. Het lijkt hier wel een middeleeuws circus, maar dan zonder vuurspuwersact.

Dit is het Euregionaal feest der amateurkunsten, georganiseerd door Via2018 (verantwoordelijk voor de kandidatuur van Maastricht voor Culturele Hoofdstad Europa 2018). Zo’n negentig projecten, waaronder theater, dans, muziek, beeldende kunst, literatuur en film, uit Nederland, België en Duitsland doen mee. Alle amateurgroepen werkten voorafgaand aan het festival samen met een professional. Het draait vooral om het tonen van de verscheidenheid aan culturele uitingen in de regio: van wildbreiende oma’s tot breakdansende basisschoolkinderen.

Beetje jammer dat iedere groep maar tien minuten de tijd krijgt en dat de acts tegelijkertijd op verschillende podia plaatsvinden. Zo krijgen de artiesten niet de aandacht die ze verdienen. Daarnaast is het geluid zo slecht afgesteld dat sommige performers zichzelf amper kunnen horen, laat staan dat het publiek hen verstaat. Het lijkt alsof voor Via2018 kwantiteit voor kwaliteit gaat.

Ondanks de rommelige organisatie is de sfeer goed, niet in de laatste plaats vanwege het prachtige weer. Een aantal optredens springt er echt uit. Bijvoorbeeld buikdansgroep Bella Dance uit Luik. Met hun prachtige wapperende gekleurde doeken zien de danseressen er ontzettend spectaculair uit. Ook een succes is de samenwerking van Zuid-Limburgs kamerkoor Transparance met de Belgische danseres Lies Serdons. Mooie zang gecombineerd met abstracte bewegingen – het levert een spannend geheel op.

Maar het echte hoogtepunt is een lied over samenwerken en verbondenheid, gezongen door een Euregionaal kinderkoor. Die hele Euregio komt ondertussen zo’n beetje je strot uit, maar die kinderen zijn zo schattig en aandoenlijk dat je elke boodschap van ze aanneemt. Vooruit, zing nog één keertje mee: “Euregio, Euregio, dat zijn wij, das sind wir, c’est nous!

 

Kamerkoor Transparance: www.transparance.nl

 

Marlien van Liempt

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)