Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Gemeente verandert niets aan beleid woningsplitsing

Gemeente verandert niets aan beleid woningsplitsing

MAASTRICHT. Tot eind 2020 houdt de gemeente Maastricht vast aan de huidige regels voor woningsplitsing en het omzetten naar kamers. Dit heeft ze voor de kerst besloten.
De gemeente is niet overtuigd door de kritische geluiden van de Maastrichtse Studentenraad en de drie grote studentenverenigingen die de regels veel te streng vinden. Studenten voelen zich niet welkom, klonk het afgelopen november tijdens een stadsronde over dit thema. Buurtorganisaties juichen de maatregelen van de gemeente juist toe. Het mag volgens sommige zelfs nog strenger.
In 2016 werd er voor de hele stad een woningsplitsingsbeleid ingevoerd. Er was behoefte aan duidelijke regels vanwege de wildgroei aan studentenkamers: wanneer mag je een woning verbouwen tot een pand met kamers of zelfstandige studio’s, aan welke eisen moeten ze voldoen? De gemeente voerde onder andere een straatquotum in: rond de binnenstad mag maximaal 20 procent van de woningen in een straat door studenten zijn bewoond; voor buitenwijken is dat 10 procent. Ook kwam er een zogeheten 40-40-40 regel: een maximum van 120 nieuwe kamers per jaar in de hele stad.
Het is “zaak dat we het beleid zorgvuldig en over een langere periode beoordelen”, legt verantwoordelijk wethouder Vivianne Heijnen in het persbericht uit. “Daarmee krijgen we nauwkeuriger in beeld wat de effecten zijn.” Van sommige maatregelen, zoals het afstandscriterium (tussen twee studentenwoningen moeten minimaal vier ‘zelfstandige’ woningen liggen), is dat namelijk nog niet duidelijk.
Wel constateert Heijnen dat het beleid heeft “bijgedragen aan het behoud van gevarieerde buurten”. Vanwege het maximumpercentage aan studentenkamers in straten is er een nieuwe lijst met straten die ‘op slot staan’. Die teller stond eind 2017 op 87. Nu is die gestegen naar 102.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)