Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hortend en stotend

Ook voor de leek is het te zien: de poëzie van het roeien, wanneer een team zich als één man beweegt, de boot in lange halen en in een afgestemd ritme over het water glijdt. De driehonderd meter open water worden, met stroming en al, verslonden. Vier lijven die zwoegen. In de natuurkunde heeft massa traagheid; in het roeien hebben lengte en gewicht hun eigen functies. Het zijn de technieken die de leden van studentenroeivereniging Saurus zich eigen maken.

Het roeien gaat op 15 juni met beduidend meer horten en stoten, als ‘de amateurs’ van het Maastrichts studentenleven zich in teams van vier op het water begeven. ’s Ochtends vroeg staat er een windje en de zon laat wat op zich wachten, maar er wordt al hard gesport. “Godsko…” mompelt een dame als ze wat zwalkend en bezweet uit de boot stapt. Haar dispuutsteam heeft de 300 meter voor de selectieronde net afgelegd. “It burrrrnss!” Ze wrijft over haar handen.

De Disputenroeidag wordt door Saurus georganiseerd om niet-leden de kans te geven te ondervinden wat roeien inhoudt. Het evenement is razend populair onder disputen; er is plaats voor 26 teams, die door Saurus uit de aanmeldingen moeten worden ingeloot.

Julien Beuken, voorzitter van de organiserende commissie, is na afloop enthousiast over de veertiende editie. “We hebben als commissie bijna 23 uur achter elkaar gewerkt op zaterdag, maar de sfeer zat er erg goed in.” Met een prettige tweeledigheid – sommige disputen zijn uiterst fanatiek en hebben zich tijdens de trainingsperiode van vier weken in het zweet gewerkt, terwijl anderen toch vooral voor de gezelligheid naar het terrein zijn gekomen.

De winnende teams, HD Nexus bij de heren (na een zinderende finale) en de dames van Les Must, behoorden duidelijk tot de eerste categorie deelnemers. Les Must wint het toernooi zelfs voor de derde keer op rij. “Dat is echt een kwestie van ingezet geweest”, denkt Beuken. “Als je als dispuut al een keertje hebt gewonnen, wil je die eer hoog houden.”

Of er nog onvermoede talenten zijn komen bovendrijven? De vereniging organiseert de DRD niet met de instelling om te scouten, zegt de commissievoorzitter. “We willen vooral laten zien dat roeien niet zo maar een beetje ‘klungelen op het water’ is.”

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)