Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Lefgozertje

Verveeld uit het raam starend, het is een rustige dinsdagmiddag bij de bank, zie ik een jochie voorbij racen. Stoer fietsje, felle groene broek en wapperend blond haar. Nu nog een hoog knuffelgehalte, later vast een sjansbeer. Als een BMX-topper in spé trapt hij eerst de rolstoelhelling rechts omhoog om links met fietsje en al van de trappen te springen. 
´Sjo-hoors! Sjors! Wacht effe!’ Enige tijd later komt er een vriendje aangetrapt. Degelijk fietsje, vaal blauw shirt en afwasbruin haar. Een beetje pips kijkt hij toe hoe Sjors weer van de trappen springt. Vriendje neemt een aanloop en stopt dan. ‘Ik weet niet of ik het durf, Sjors, ik vind het een beetje eng.’  

Sprongen in het diepe. Dilemma’s. Een overbekend thema voor mij. Onlangs stond ik met mijn fiets bovenaan de trappen. De kwestie: wel of niet per direct stage lopen in Amsterdam. Voordeel: een kans op een baan in de juiste richting. Nadeel: geen geld en geen woning. Ik ging voor de veiligheid. In Maastricht blijven, in mijn kamer en een baantje om van te leven. Verstandig, maar het knaagt af en toe – wie niet waagt, wie niet wint.

Toch wordt de waarde van risico’s nemen vaak overschat. Dat heeft onder andere, jawel, het bankwezen ons geleerd. Bedachtzaamheid heeft zo zijn voordeel. Het vriendje in het blauwe shirt zat wat onzeker op zijn fietsje. Hij ging niet hard genoeg. Van de trappen springen had waarschijnlijk slechts geleid tot een tand door zijn lip en een deuk in zijn ego. Trouwens, hoe stoer is het om openlijk te roepen dat je iets een beetje eng vindt. Wat een lefgozertje.

Aline Fissette

Aline Fissette (24) rondde in juli 2012 haar master rechtspsychologie aan de Universiteit Maastricht af. Nu werkt ze parttime als onderzoeksassistent bij de vakgroep Rechtspsychologie. Voor Observant schrijft ze over het leven na de bul en de zoektocht naar een ‘echte’ baan.

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

2013-06-20: Harmke
Cool & stoere column! Bankwezen en verzekeringen, geeft misschien ook een beetje onze cultuur weer, die een hoog gehalte van onzekerheidsvermijding heeft ;)

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)